Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΡΟΣ ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ;ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΣΤΗΝ ΙΣΚΡΑ

Ελλάδα και Κύπρος, αν δεν αλλάξουν προσανατολισμούς, θα γνωρίσουν, ίσως, μεγάλες εθνικές περιπέτειες!


laf_liv_sosto
ΟΧΙ ΣΤΗ «ΔΟΡΥΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ» ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ!
ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ!
Ερωτ.: Την 1η Οκτωβρίου αμερικάνικη εταιρεία Noble energy σε συμφωνία με την Ισραηλινή Delek ξεκινάνε γεωτρήσεις στο θαλάσσιο οικόπεδο 12 της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ); Φοβάστε μήπως οι δεδομένες τουρκικές αντιδράσεις σε μια τέτοια γεώτρηση θα φτάσουν μέχρις ενός θερμού επεισοδίου; .
Π. Λαφαζάνης: Δεν αποκλείω καθόλου το οτιδήποτε από την Άγκυρα ως αντίδραση στην Κυπριακή γεώτρηση. Ακόμα και ένα θερμό επεισόδιο!
Το σίγουρο είναι ότι η Τουρκία , αν όχι την 1η Οκτώβρη, πάντως στη συνέχεια, θα βρει τρόπους, πιο αισθητής, ίσως και δυναμικής, αντίδρασης σε μια Κυπριακή γεώτρηση. Μέχρι που θα φτάσει, θα το δούμε. Νομίζω ότι αυτούς τους τρόπους μελετά τώρα το τουρκικό κατεστημένο. Νομίζω ότι για το τουρκικό κατεστημένο τα διακυβεύματα θεωρούνται πολύ κρίσιμα –και δεν είναι μόνο ενεργειακά- για να μείνει άπραγο, παρόλον ότι γνωρίζει καλά πως το διεθνές δίκαιο είναι100% με το μέρος της Κυπριακής Δημοκρατίας!
Ερωτ.: Δεν νομίζετε ότι η Τουρκία είναι δύσκολο να αντιδράσει στην Κυπριακή Γεώτρηση όταν θα έχει απέναντί της το Ισραήλ και μια μεγάλη, αμερικάνικων συμφερόντων εταιρεία και όταν, επιπλέον, οι ΗΠΑ στέκονται μέχρι τώρα, τουλάχιστον, στο πλευρό της Κύπρου και της εταιρείας της χώρας τους;
Π.Λαφαζάνης: Ασφαλώς για την Τουρκία τα πράγματα είναι δύσκολα. Έχει απέναντί της το Διεθνές Δίκαιο και κινδυνεύει να έχει απέναντί της ισχυρούςμέχρι πρότινος συμμάχους της.
Δεν νομίζω, όμως, ότι η Τουρκία θα κάτσει με σταυρωμένα χέρια. Δεν ξέρω, επίσης, μέχρι ποιου σημείου είναι διατεθειμένοι να συγκρουσθούν μαζί της (για χάρη ελληνοκυπριακών συμφερόντων) τόσο τοΙσραήλ, όσο, πολύ περισσότερο, οι ΗΠΑ.
Ερωτ.: Δεν θεωρείτε, λοιπόν, ότι Ελλάδα και ειδικότερα η Κύπρος «προστατεύονται» ουσιαστικά από την «ομπρέλα» του Ισραήλ και τις κατ’ αρχή θετικές τοποθετήσεις των ΗΠΑ;
Π. Λαφαζάνης: Θα ήταν μέγα λάθος Ελλάδα και Κύπρος να πολιτεύονται σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα των θαλάσσιων ενεργειακών ζωνών με τις πλάτες του Ισραήλ και των ΗΠΑ!
Σε μια στιγμή μπορεί να επέλθει «συμβιβασμός» ανάμεσα σε Τουρκία και το Ισραήλ, ίσως και με τημεσολάβηση των ΗΠΑ, όπως έχουν αρχίσει να κάνουν τέτοιου είδους μεσολαβητικές προσπάθειες το τελευταίο διάστημα.
Στην περίπτωση ενός τέτοιου Τουρκο-ισραηλινού, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, «συμβιβασμού», Ελλάδακαι Κύπρος μπορεί να εξελιχθούν σε πολύ μεγάλα θύματα και να οδηγηθούν σε μεγάλες εθνικές περιπέτειες, πράγμα που μπορεί να γίνει, βέβαια, έτσι κι αλλιώς.
Ερωτ.: Θα σας ρωτήσω ευθέως, θεωρείτε λάθος τη στρατηγική σύμπλευση Ελλάδας και Κύπρου με το Ισραήλ;
Π. Λαφαζάνης: Όχι, απλώς τη θεωρώ λάθος αλλά και στρατηγικό εθνικό έγκλημα.


Κατ’ αρχάς δεν έχουμε απλώς κάποια στρατηγική σύμπλευση της Ελλάδας με το Ισραήλ, αλλά κάτι πολύ χειρότερο: έχουμε «δορυφοροποίηση» της χώρας έναντι του Ισραήλ και σχεδόν πλήρη κάλυψη τουΙσραηλινού επεκτατισμού και της Ισραηλινής βαρβαρότητας. Αυτό φάνηκε πολύ πιο καθαρά, πέραν των άλλων, από την πρόσφατη επίσκεψη του Υπ. Άμυνας της Ελλάδας, Πάνου Μπεγλίτη, στο Ισραήλ και τα όσα, προκλητικάπρωτοφανή και απαράδεκτα δήλωσε ο τελευταίος εκεί.
Αυτή η «δορυφοριοποίηση» της Ελλάδας στο Ισραήλ δεν συμβαίνει λόγω της ανάγκης να αξιοποιήσειη χώρα μας την ΑΟΖ.
Προωθείται για λόγους πολιτικής αλλά και ιδεολογικής επιλογής της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου. Η αξιοποίηση της ΑΟΖ είναι κυρίως η αφορμή. Η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου ότι κάνει με το μνημόνιο στηνοικονομικοκοινωνική πολιτική, το αντίστοιχο πραγματοποιεί στην εξωτερική πολιτική με την «δορυφοριοποίηση» στο Ισραήλ.
Αυτή η «δορυφοριοποίηση» Ελλάδας και Κύπρου έναντι του Ισραήλ απέναντι στο Ισραήλ και την Ισραηλινή βαρβαρότητα, πέραν του ότι παραβιάζει κάθε ηθική αρχή και ηθικούς κανόνες, θα μας φέρει, μας φέρνει ήδη, σε αντίθεση με τους Παλαιστινίους και πλήθος αραβο-μουσουλμανικών χωρών, πράγμα που έχει ασύλληπτες αρνητικές παρενέργειες για τα ελληνικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή.
Πέραν αυτού, η Ελλάδα δεν έχει κανένα συμφέρον να αναμιχθεί υπέρ του Ισραήλ στηντουρκοϊσραηλινή σύγκρουση, πολύ περισσότερο που αυτή εκτραχύνεται με φόντο τις δολοφονικές επιθέσεις του Ισραήλ στο στολίσκο της Ελευθερίας προς τη Γάζα.
Ερωτ.: Δεν νομίζετε, όμως, ότι μπορεί η προσέγγιση με το Ισραήλ να διευκολύνει για Ελλάδα και Κύπρο την αξιοποίηση της ΑΟΖ;
Π. Λαφαζάνης: Όπως εξήγησα προηγουμένως, θεωρώ πάρα πολύ παρακινδυνευμένη την «προστασία» του Ισραήλ για την κυπριακή γεώτρηση.
Αυτή η λεγόμενη «προστασία» μπορεί να κοστίσει πανάκριβα για την Ελλάδα και την Κύπρο. Ελλάδα και Κύπρος έχουν 100% δίκιο στην προσπάθειά τους να οριοθετήσουν και να αξιοποιήσουν τις δικές τους ΑΟΖ.
Η Ελλάδα, όμως, μέχρι τώρα ακολουθούσε μια ατλαντική πολιτική κατευνασμού της Τουρκίας, που είχε ως αποτέλεσμα την «γκριζοποίηση» του Αιγαίου.
Και τώρα ακόμα η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου δεν διανοείται να θέσει την αποδοχή από μέρους τηςΤουρκίας του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσα, ως προϋπόθεση του «ευρωπαϊκού» δρόμου τηςΆγκυρας.
Η Ελλάδα δεν χρειαζόταν ούτε χρειάζεται την προστασία του Ισραήλ για να προωθήσει τα ενεργειακά θαλάσσια συμφέροντά της.
Θα μπορούσε να το πράξει ακολουθώντας μια πραγματικά ανεξάρτητη πολιτικήέξω από τα αμερικανονατοϊκά πλαίσια. Μια πολιτική τεσσάρων οριζόντων που θα είχε ως μοναδικό γνώμονα τηνπροάσπιση των νόμιμων εθνικών συμφερόντων, της ειρήνης και σταθερότητας και όχι τηνυποταγή στους κυρίαρχους της «παγκοσιοποίησης» και τώρα «δορυφοριοποίησης» στο Ισραήλ.
Ερώτ.: Πως βλέπετε τελικά τις εξελίξεις στις διαταραγμένες σχέσεις Τουρκίας και Ισραήλ;
Π. Λαφαζάνης: Απ’ ότι φαίνεται οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ θα περάσουν από πολλές καιαπρόβλεπτες διακυμάνσεις. Η σύγκρουση Τουρκίας και Ισραήλ μπορεί να αποδειχτεί ότι έχει βάθοςκαι μονιμότερα χαρακτηριστικά στη νέα φάση που διανύουμε στην περιοχή μας και τη Μεσόγειο.
Αν είναι έτσι, η περιοχή μας θα μπει σε τεράστιους κινδύνους, ενώ Ελλάδα και Κύπρος, αν δεν αλλάξουν προσανατολισμούς, θα γνωρίσουν, ίσως, μεγάλες εθνικές περιπέτειες.
http://www.iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου