Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Θα "κουρέψουν" το χρέος αφού γδάρουν την κοινωνία



www.sport-fm.gr/article/502776   Γ. Χειλάκης    Ημ. 21/09/11
Τα νέα μέτρα που άφησε να διαρρεύσουν η κυβέρνηση, χωρίς αυτή τη φορά να ανακοινωθούν επίσημα από τον υπουργό Οικονομικών κ. Βενιζέλο, πιστοποιούν το εξής: Από τη στιγμή που η κυβέρνηση αδυνατεί να αυξήσει τα έσοδα προχωρά σε δραστική μείωση των δαπανών, γονατίζοντας την κοινωνία.

Η τρόικα έχει από καιρό διαπιστώσει πως η αύξηση των εσόδων για να κλείσουν οι μαύρες τρύπες του προϋπολογισμού είναι όνειρο απατηλό. Η φοροδοτική δυνατότητα των πολιτών έχει όρια που έχουν από καιρό ξεπεραστεί. Ετσι βάζει μπροστά το σχέδιο μείωσης των δαπανών που εξειδικεύεται σε τρία σημεία.
• Εργασιακή εφεδρεία και απολύσεις στο δημόσιο.
• Δραστική μείωση μισθών και επιδομάτων.
• Δραστική μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων.


Φτάνουν όλα αυτά. Ασφαλώς όχι. Εδώ και πολύ καιρό στα επιτελεία των Βρυξελλών έχουν παρθεί σοβαρές αποφάσεις για το μέλλον της Ελλάδας χωρίς βεβαίως να συμμετέχουν σ' αυτές, οι Έλληνες. Πρώτη απόφαση είναι να παραμείνει η χώρα στη ζώνη του ευρώ διότι η αποχώρηση της είναι δυνατό να σημάνει το τέλος του κοινού νομίσματος κάτι που πέραν όλων των άλλων δεν το επιθυμούν οι υπερατλαντικοί εταίροι μας. Δεύτερη απόφαση είναι να προχωρήσουν οι δανειστές μας σε ένα γενναίο κούρεμα του χρέους που θα ξεπερνά το 50%. Οι ίδιοι εκτιμούν πως είναι πρακτικά αδύνατον μια χώρα να αντιμετωπίσει το χρέος της όταν αυτό ξεπερνά το 5% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της.

Στην Ελλάδα μόνο για τοκοχρεωλύσια πληρώνουμε το χρόνο πάνω από 8% του ΑΕΠ! Δεν βγαίνει με τίποτα ο λογαριασμός. Το κούρεμα του χρέους δεν πρόκειται να γίνει αν η χώρα μας δεν παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα. Αν, δηλαδή, δεν καταφέρει, να ξοδεύει λιγότερα από όσα "βγάζει". Αυτός είναι ο λόγος που ο κ. Βενιζέλος δηλώνει ακούραστα δεξιά κι αριστερά πως ο στόχος είναι η Ελλάδα να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα μέσα στον Απρίλιο του 2012. Για να το πετύχει πρέπει να εισπράξει το δημόσιο κοντά στα πέντε δισεκατομμύρια από την ειδική εισφορά και το χαράτσι στα ακίνητα. Παράλληλα προσδοκά μείωση δαπανών από περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και απολύσεις στο δημόσιο. Με άλλα λόγια για να μην χρεοκοπήσει η χώρα θα πρέπει να πτωχεύσει η κοινωνία. Θα έχουμε εκτίναξη της ανεργίας σε ποσοστό που θα αγγίζει το 35% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, θα μειωθεί δραματικά η αγοραστική δύναμη των πολιτών και χιλιάδες μικρομεσαίες (εμπορικές) επιχειρήσεις θα βάλουν λουκέτο. Ταυτόχρονα με τις συνεχείς εργασιακές ρυθμίσεις θα καταργηθούν όλα τα εργατικά κεκτημένα ώστε να καθιερωθεί η ευέλικτη εργασία και μισθός που μόλις θα φτάνει τα 492 ευρώ.

Αφού γίνουν όλα αυτά και παραδοθούν στους ιδιώτες οι Δημόσιες Επιχειρήσεις, λιμάνια, αεροδρόμια κ.λ.π. τότε οι Ευρωπαίοι Εταίροι θα προχωρήσουν σε δραστικό κούρεμα του χρέους ώστε αυτό να γίνει "βιώσιμο". Η προοπτική είναι ζοφερή γιατί οδηγεί στην πτώχευση της κοινωνίας. Με μέτριους υπολογισμούς για τα επόμενα είκοσι χρόνια η χώρα και οι πολίτες θα στενάζουν. Η κυβέρνηση επέλεξε να εφαρμόσει την πολιτική των δανειστών επιφυλάσσοντας για τον εαυτό της απλά το ρόλο του διαμεσολαβητή. Οι δανειστές την πιέζουν να μην υποκύψει στο αίτημα για άμεση διενέργεια εκλογών επειδή γνωρίζουν ότι υπάρχει σοβαρό κίνδυνος ο λαϊκός παράγοντας να ανατρέψει τους σχεδιασμούς τους. Στον κάθε έλληνα πολίτη εναπόκειται να εκτιμήσει αν αυτή η προοπτική ταιριάζει για τον ίδιο και τα παιδιά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου