Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: (ΞΕΚΙΝΗΣΕ) ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ, ΜΕ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΙΚΙΑΚΗΣ ΛΕΗΛΑΣΙΑΣ

www.iskra.gr

ΚΟΥΡΕΜΑ ΧΡΕΟΥΣ 50% - 60%, ΑΠΟΙΚΙΑΚΗ ΚΗΔΕΜΟΝΙΑ, ΜΙΣΘΟΙ ΚΙΝΑΣ, ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΕΡΑΝΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ!
ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΡΑ!
Δεν έπεσε καθόλου ως «βόμβα» η είδηση από τη Γερμανία ότι η Ελλάδα βαδίζει ολοταχώς, υπό Γερμανικό σχεδιασμό, σε «συντεταγμένη χρεοκοπία», η οποία ήδη έχει ξεκινήσει (!) και θα εξελιχθεί «σταδιακά» (;) το επόμενο διάστημα.
Σύμφωνα με το σύμβουλο του Γερμανού υπουργού οικονομικών Β. Σόιμπλε, καθηγητή οικονομίας της Οξφόρδης Κλέμεντ Φουστ, η «συντεταγμένη χρεοκοπία» θα προβλέπει διαγραφή («κούρεμα») ελληνικού χρέους ύψους 50% – 60%, η οποία, προφανώς, θα γίνει κάτω από πρωτοφανούς σκληρότητας όρους, μιας και ο ίδιος ο Φουστ προβλέπει ότι η χώρα θα δει «φως στο τούνελ» μετά από μια δεκαετία!
Σύμφωνα με πληροφορίες  μια τέτοια «διαγραφή χρέους» θα συνοδευτεί με μια μείωση μισθών και συντάξεων που θα ξεπερνά το 50%, με το τέλος κάθε ίχνους προνοιακής πολιτικής και κοινωνικής ασφάλισης με το ξεπούλημα της χώρας.
Αν και τα πράγματα οδηγούνται ολοταχώς οδηγούνται ολοταχώς στη «συντεταγμένη» χρεοκοπία, ως ύστατη λύση, για το ευρωπαϊκό και εγχώριο κατεστημένο, για να προχωρήσει μια τέτοια κατεύθυνση πρέπει να ξεπεράσει μεγάλες πολιτικές και οικονομικές δυσκολίες, οι οποίες μπορεί να αποδειχθούν ανυπέρβλητες.
Κατ’ αρχάς μια ελληνική «συντεταγμένη χρεοκοπία» απαιτεί τη στήριξη των απωλειών των τραπεζών, των οποίων οι αποφάσεις χρηματοδότησης, σε μια τέτοια περίπτωση, θα συναντήσουν μεγάλες πολιτικές δυσκολίες στη Γερμανία αλλά και σε όλες τις βόρειες χώρες.

Την ίδια ώρα, επίσης, οι κυρίαρχοι κύκλοι φοβούνται ότι μια «συντεταγμένη χρεοκοπία» της Ελλάδας θα αναστατώσει τις αγορές και θα λειτουργήσει ως «ντόμινο» και για άλλες «συντεταγμένες χρεοκοπίες», πράγμα που δεν μπορούν να αντέξουν.
Τέλος, το μεγαλύτερο και μάλλον ανυπέρβλητο εμπόδιο, είναι ότι οι όροι μιας «συντεταγμένης χρεοκοπίας» που θα κάνουν το μνημόνιο να μοιάζει με περίπατο, θα ξεσηκώσουν τον ελληνικό λαό, που θα ματαιώσει μια τέτοια προοπτική.
Είναι προφανές, όπως πολλές φορές έχουμε εξηγήσει, πως όταν η «Ίσκρα» μιλάει για την ανάγκη «στάσης πληρωμών» επί του χρέους («χρεοκοπία») η αναφορά της δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τη λεγόμενη «συντεταγμένη χρεοκοπία» που ενδεχομένως προτείνει η Γερμανία.
Η στάση πληρωμών, πρέπει να ξεκινήσει με πρωτοβουλία της χώρας και να διεκδικήσει, την, χωρίς όρους, διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, ως αφετηρία μιας νέας προοδευτικής πορείας της χώρας.

Με σκοπό τη σφαιρικότερη ενημέρωσή σας παραθέτουμε σχετικά ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες και κυρίαρχα ΜΜΕ:

Μόνη λύση το «κούρεμα» έως 60%
Η «συντεταγμένη χρεοκοπία» της Ελλάδας έχει ήδη ξεκινήσει, λέει σύμβουλος του Σόιμπλε

Η διαδικασία της «συντεταγμένης χρεοκοπίας» της Ελλάδας έχει ήδη ξεκινήσει, υποστηρίζει, σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle, ο σύμβουλος του Β. Σόιμπλε, καθηγητής Οικονομίας της Οξφόρδης, Κλέμενς Φουστ.
Όπως λέει ο κ. Φουστ, μόνο εάν διαγραφθεί το 50% με 60% του ελληνικού χρέους, μπορεί η χώρα, έπειτα από μία δεκαετία, να δει φως στο τούνελ.  
"Βασίζω την άποψη μου στο γεγονός, ότι η Ελλάδα σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης έχει ήδη διαπραγματευτεί την μερική αναδιάρθρωση του χρέους της, όπως για παράδειγμα την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων. Αυτό είναι χαρακτηριστικό δείγμα μιας διαδικασίας πτώχευσης, όπως επίσης η μείωση των τόκων και η αναδιαπραγμάτευση των δανειακών όρων", επισημαίνει.
Ο κ. Φουστ δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία στη διένεξη που έχει ξεσπάσει στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία μετά τις δηλώσεις του προέδρου των Φιλελευθέρων και υπουργού Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ, για την αναγκαιότητα συντεταγμένης χρεοκοπίας της Ελλάδας, καθώς πιστεύει ότι γίνεται στα πλαίσια του προεκλογικού αγώνα.
«Υπό το φως των δεδομένων, υποστηρίζει, η διαδικασία της ελληνικής πτώχευσης έχει ήδη ξεκινήσει και θα συνεχιστεί», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Όπως επισημαίνει ο κ. Φουστ, η διαγραφή του ελληνικού χρέους θα πρέπει να είναι της τάξεως του 50% με 60%. «Μόνο σε αυτή την περίπτωση θα είχε η χώρα μια προοπτική», επισημαίνει, προσθέτοντας ότι και μετά το «κούρεμα» η Ελλάδα θα χρειαστεί μια δεκαετία για να ευημερήσει.
Η χώρα έχει μπροστά της μια πολύ δύσκολη διαδικασία προσαρμογής. Το ζητούμενο είναι, αυτή η διαδικασία και οι συνέπειές της να είναι «κάπως ανεκτές» στους Έλληνες όπως επίσης και στους πιστωτές, που θα χάσουν μέρος των δανείων που έχουν δώσει.
Η ελεγχόμενη πτώχευση, εκτιμά ο κ. Φουστ, θα ξεκαθάριζε το τοπίο, θα οδηγούσε στην επανάκτηση της σιγουριάς για τους ξένους επενδυτές και θα περιόριζε τα βάρη τα οποία θα πρέπει να επωμισθεί ο ελληνικός λαός. Ερωτηθείς αν η περικοπή του χρέους θα είναι απότομη, ο Κλέμενς Φουστ απαντά:
«Δεν νομίζω ότι θα γίνει μονομιάς. Πιστεύω ότι η μείωση του χρέους θα γίνει βήμα προς βήμα. Θα είναι μια διαδικασία που θα διαρκέσει χρόνια».
Ο μεγαλύτερος ίσος πονοκέφαλος μιας πτώχευσης από οικονομικής πλευράς είναι το τι μέλει γενέσθαι με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς οι τράπεζες έχουν στην κατοχή τους ελληνικά κρατικά ομόλογα ύψους 67 δισ. ευρώ.
«Σε περίπτωση πτώχευσης θα πρέπει οι ελληνικές τράπεζες να ανακεφαλαιοποιηθούν. Αυτό θα εξασφαλισθεί μάλλον μόνον μέσω του ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης, EFSF, όταν αυτό αρχίσει να λειτουργεί, μετά την επικύρωση του σχετικού συμφώνου από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών της ευρωζώνης», σημειώνει.

πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου