Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στη Λαμία


Η Λαμία πατρίδα του Αρη Βελουχιώτη και καρδιά της ανταρτομάνας Ρούμελης όφειλε ένα Μουσείο Εθνικής Αντίστασης σε ένδειξη τιμής και μνήμης στους Αντιστασιακούς και την ιστορία αυτού του τόπου.
Στεγάζεται στην ανατολική πτέρυγα στο ισόγειο του παλαιού Νοσοκομείου (νυν Δημαρχείο Λαμίας) και έχει μέχρι τώρα  στηθεί  με την εθελοντική προσφορά κάποιων συμπολιτών μας και το υλικό που έχει παραχωρήσει Εταιρία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων (ΕΔΙΑ). Χωρίζεται σε διάφορες θεματικές ενότητες ( κατοχή, πόλεμος του 40-41, Ανατίναξη της Γέφυρας στο Γοργοπόταμο, περίοδος Εθνικής Αντίστασης) και περιλαμβάνει κυρίως ιστορικό και φωτογραφικό υλικό, χάρτες και αντιστασιακό τύπο. Υπάρχει δυνατότητα και για άλλο εκθεσιακό υλικό αλλά χρειάζεται πρώτα να εξασφαλιστεί η φύλαξη και η λειτουργία του Μουσείου με προσωπικό.

Η σύσταση ΝΠΔΔ με την επωνυμία «ΜΟΥΣΕΊΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΌ ΚΈΝΤΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΉ ΑΝΤΊΣΤΑΣΗ ΔΉΜΟΥ ΛΑΜΙΑΣ’  αποφασίστηκε με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμίας στις 22 Δεκεμβρίου 2009. Όπως τονίζεται «με αυτή την απόφαση ικανοποιείται με καθυστέρηση
χρόνων ένα αίτημα των αντιστασιακών οργανώσεων, ένα οφειλόμενο χρέος τιμής στη γενιά της Εθνικής Αντίστασης ενώ θα δώσει τη δυνατότητα στη νέα γενιά να γνωρίσει και να διδαχτεί από το παράδειγμα των αντιστασιακών».
Το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης δεν έχει ακόμα εγκαινιαστεί επίσημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου