Κυριακή 5 Μαΐου 2013

Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας

Στεγάζεται στον αναστηλωμένο Οθωνικό στρατώνα, που βρίσκεται στην ακρόπολη της αρχαίας Λαμίας, στον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο του Κάστρου της Λαμίας. Βρίσκεται στην κορυφή του λόφου του Κάστρου και προσφέρει  πανοραμική θέα. Τα ευρήματα δίνουν μια εικόνα για την ιστορία της περιοχής, η οποία περιλαμβάνει τμήματα της αρχαίας Φωκίδας, της ανατολικής Λοκρίδας, της Δωρίδας, της Αχαΐας, της Φθιώτιδας και της Μαλίδας (περιοχή Μαλιακού κόλπου).

 Το αρχαιολογικό υλικό που εκτίθεται στο Μουσείο προέρχεται κυρίως από ανασκαφές των τελευταίων χρόνων και αντιπροσωπεύει χρονολογικά  όλα τα στάδια του πολιτισμού από τη νεώτερη νεολιθική περίοδο έως τους ρωμαϊκούς χρόνους κυρίως στο Νομό Φθιώτιδας. και Ευρυτανίας  Περιλαμβάνει επιτύμβιες στήλες, δείγματα κεραμικής, κοσμήματα, σφραγιδόλιθοι, αρχιτεκτονικά ευρήματα, σκεύη, εργαλεία, όπλα, πήλινες μάσκες του Διονύσου και της Περσεφόνης, νομίσματα κοπής φθιωτικών πόλεων και ξένης κοπής  και τμήματα αγαλμάτων. 

Το σημαντικότερο γλυπτό μοναδικό για την εικονογραφία του είναι το μαρμάρινο αναθηματικό ανάγλυφο στην Αρτέμιδα Ειλείθυια του τέλους του 4ου αιώνα π.Χ. που τεχνοτροπικά εντάσσεται στον κύκλο της Πραξιτέλειας Σχολής. Επίσης ένα από τα σημαντικότερα εκθέματα είναι ο αττικός ερυθρόμορφος κρατήρας  του 5ου αιώνα με σπάνια παράσταση από τον Ορφικό κύκλο. Στον προθάλαμο του ισογείου υπάρχει  ένα μαρμάρινο άγαλμα φιλοσόφου ρωμαϊκών χρόνων σε φυσικό μέγεθος που προέρχεται από τις ανασκαφές στον Αχινό.

 Ανοιχτό καθημερινά. Τηλ.22310 29992 Fax: 2231046106

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου