Παρασκευή, 24 Μαΐου 2013

Διάλεξη με θέμα: Ο «από μηχανής Θεός» στο αρχαίο θέατρο (Λαμία, 27 Μαΐου)

Το ΤΕΕ Αν Στερεάς, η ΙΔ Εφορία Προϊστορικών και κλασσικών αρχαιοτήτων και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ρούμελης  σας προσκαλούν  σε διάλεξη με θέμα: Ο «από μηχανής Θεός» στο αρχαίο θέατρο.
Ομιλητής ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών- Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Θωμάς Γ. ΧΟΝΔΡΟΣ

Δευτέρα 27 Μαΐου ώρα 20.00 στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας

Λίγα λόγια για τον «από μηχανής θεό» στο Αρχαίο Θέατρο
Ο όρος μηχανή με την σύγχρονη έννοιά του χρησιμοποιήθηκε στην εποχή του Αισχύλου για να περιγράψει τον μηχανισμό, με την βοήθεια του οποίου μεταφέρονταν στη σκηνή οι ήρωες της
τραγωδίας, θεοί, ημίθεοι και θνητοί· από εκεί πηγάζει και η έκφραση ο από μηχανής θεός. Είναι επίσης γνωστός και με τον λατινικό όρο Deus ex machina τον οποίο εισήγαγε ο Βιτρούβιος.
Αν και κανείς μηχανισμός, ούτε απεικονίσεις του δεν σώζονται, υπάρχουν αρκετές αναφορές στην αρχαία ελληνική γραμματεία, από τις οποίες αντλούμε πληροφορίες για τον σχεδιασμό και την λειτουργία του. Από αγγεία που βρίσκονται σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές, παίρνουμε επίσης σημαντικές πληροφορίες για το αρχαίο θέατρο και τον μηχανισμό. Πρόκειται για ευμεγέθεις μηχανισμούς,  αποτελούμενους από δοκούς, τροχαλίες και σχοινιά, τα οποία μπορούσαν να σηκώσουν φορτία ως ένα τόνο και σε μερικές περιπτώσεις να κάνουν σφοδρούς κλυδωνισμούς απεικονίζοντας ταξίδι στο χώρο, όταν το έργο το απαιτούσε.
Στnν παρούσα Διάλεξη παρουσιάζεται η ανακατασκευή του μηχανισμού υπό το πρίσμα των φιλολογικών αναφορών και αρχαιολογικών ευρημάτων. 
ΘΩΜΑΣ ΧΟΝΔΡΟΣ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ, ,ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΑΕΡΟΝΑΥΠΗΓΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου