Κυριακή 5 Μαΐου 2013

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Υπάτης- Μονή Αγάθωνος

Η Ιερά Μονή Αγάθωνος, σε υψόμετρο 553 μέτρα κοντά στον Εθνικό Δρυμό Οίτης, κτισμένη τον 14ο-15ο αιώνα αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα βυζαντινής τεχνοτροπίας. Διασώζονται στη Μονή πολλά πολύτιμα κειμήλια και τίμια λείψανα. Γιορτάζει την 6η και την 15η Αυγούστου. Επί δεκαετίες ηγούμενος της Μονής διατέλεσε ο αρχιμανδρίτης Γερμανός Δη­μά­κος, ο θρυλικός αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, ο "παπα-Ανυπόμονος", ο στενός συνεργάτης του Άρη Βελουχιώτη και  στρατιωτικός ιερέας του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛ.Α.Σ.

Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα γύρω από τη μονή να επισκεφτεί τον βιότοπο  της Μονής
Αγάθωνος να με τα παγώνια, τους φασιανούς, τις πέρδικες, τις πάπιες και διάφορα αλλά είδη πτηνών και  να δει ελάφια, φασιανούς, αγριοπρόβατα και πέρδικες σε έναν ειδικό χώρο 1.200 περίπου στρεμμάτων, που αποτελεί και το Εκτροφείο της Ιεράς Μονής Αγάθωνος.

 Μπορεί επίσης  να επισκεφτεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας που βρίσκεται στο κτιριακό συγκρότημα της Μονής Αγάθωνος στις αίθουσες του οποίου εκτίθενται τα κυριότερα είδη της πανίδας και της χλωρίδας του Εθνικού Δρυμού της Οίτης.
Περιλαμβάνει :
1. Βοτανικό Κήπο με αντιπροσωπευτικό αριθμό φυτικών ειδών της Οίτης 
 2. Μουσείο του Εθνικού Δρυμού με εκθέματα για τη χλωρίδα και πανιδα της Οίτης και πληροφορίες που σχετίζονται με την γεωλογία, παλαιοντολογία, οικολογία και κλιματολογία του Εθνικού Δρυμού Οίτης.
 3. Μουσείο Ορνιθόμορφων πουλιών και Εκτροφείο Θηραμάτων που ιδρύθηκε από τη Δασική Υπηρεσία στο Μοναστήρι.


Τηλ. 22310-95236 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου