Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΄ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ΄ ΚΑΙ Η ΦΘΙΩΤΙΔΑ

Αρκετά χρόνια έχουν περάσει από τότε που εφαρμόστηκε η τελευταία αυτό-διοικητική μεταρρύθμιση που μάλιστα πήρε το όνομα του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας ¨ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ¨. Χωρίστηκε η χώρα σε περιφέρειες με τοποτηρητή της εκάστοτε κυβέρνησης το Γενικό Γραμματέα. Οι νομοί παρέμειναν ως είχαν με εκλεγμένο όμως νομάρχη και νομαρχιακό συμβούλιο. Βέβαια η μεγαλύτερη τομή που έγινε στον ¨Καποδίστρια¨ ήταν οι συνενώσεις των κοινοτήτων σε δήμους, οι δε υπάρχοντες Δήμοι επεκτάθηκαν ενσωματώνοντας κάποιες όμορες κοινότητες. Ολόκληρο τον ¨Καποδίστρια¨, αν τον δει κανείς με μια πρώτη ματιά, θα νομίσει ότι κάναμε μεγάλο επίτευγμα και μάλιστα έγινε με συνοπτικές διαδικασίες και στο μεγαλύτερο μέρος τους με συναινέσεις των τοπικών κοινωνιών . Είναι όμως έτσι τα πράγματα? Γιατί μέσα σε λίγα χρόνια αντιληφτήκαμε ότι ο ¨Καποδίστριας¨, δεν ήταν αρκετός για να λύσει τα πολύπλοκα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών και να καθορίσει επαρκώς τις σχέσεις του με την κρατική εξουσία και μάλιστα σε μια περίοδο που θα εξελίσσονταν η μεγαλύτερη οικονομική επιχείρηση της χώρας μέσα από Ευρωπαϊκά προγράμματα (Β’ και Γ’ κοινοτικά πλαίσια στήριξης -ΕΣΠΑ κλπ).
Τι έφταιξε όμως στο ¨Καποδίστρια¨ και σήμερα χρειάζεται κάτι άλλοορθολογικότερο και πιο βιώσιμο? Σίγουρα έφταιξε αυτό που μας κυνηγάει πάντα, η προχειρότητα και η βιασύνη, με κύρια αιτία τις πολιτικάντικες πρακτικές - λογικές και μικροκομματικές σκοπιμότητες. Αλλά η κυριότερη αιτία ότι ήταν, ότι στον ‘’Καποδίστρια’’ έλειπε το όραμα μιάς ουσιαστικά αποκεντρωμένης αυτό-διοίκησης που θα ενίσχυε τη λα’ι’κή συμμετοχή, και θα υπηρετούσε τις ανάγκες του πολίτη .Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για την πολιτεία του εχθές και του σήμερα.
Όμως η επιχείρηση ¨Καποδίστριας¨ όπως έγινε, στοίχισε εκατομμύρια –εκατομμυρίων ευρώ στον έλληνα φορολογούμενο για να εφαρμοστεί ,να στηθούν όλοι αυτοί οι δήμοι, οι πιο πολλοί εκ του μηδενός, και άλλα εκατομμύρια ευρώ στοιχίζουν σήμερα οι μελέτες υπό εξέλιξη (ΓΠΣ,ΣΧΟΑΑΠ κλπ) οι οποίες θα πάνε χαμένες αφού βέβαια όλες αυτές οι μελέτες θα πρέπει να αναθεωρηθούν.
Το πώς γίνεται η χωροταξία των δημοτικών διαμερισμάτων , δηλαδή ποιά θα είναι τα γεωγραφικά όρια και ποιοι δήμοι θα πρέπει να συνενωθούν, για να δημιουργήσουμε έναν βιώσιμο Δήμο, είναι σήμερα κλάδος της επιστήμης ,πέρα από αυτό όμως θα πρέπει να συναινέσουν και οι τοπικές κοινωνίες οι οποίες θα πρέπει να πεισθούν .Για όλα αυτά χρειάζεται αρκετός χρόνος, μακροχρόνιος και ουσιαστικός διάλογος- εξαντλώντας όλα τα επιχειρήματα ,μακριά από τοπικιστικά μικροσυμφέροντα. Αυτό όμως θα έπρεπε να πάρει πολλούς μήνες ίσως και χρόνια για να φτάσουμε στα επιθυμητά αποτελέσματα .Άρα λοιπόν δεν έπρεπε να γίνει τότε ο ‘’ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ’ ’αλλά μετά από μελέτες και μακροχρόνια διαβούλευση με την κοινωνία ,να παρθούν οι σωστές αποφάσεις ώστε σήμερα να μην είναι αναγκαίος ο ‘’ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ’’ ,εξοικονομώντας έτσι χρόνο και χρήματα
Άρα λοιπόν όχι βιασύνες και προχειρότητες για τη νέα διοικητική διάρθρωση της χώρας με το όνομα ¨Καλλικράτης¨ και το κυριότερο όχι προσχηματικός διάλογος για να μην οδηγηθούμε σε λίγα χρόνια σε καινούργιο ¨Καλλικράτη ,ταλαιπωρώντας πάλι το όνομα κάποιου επιφανούς Έλληνα. Οι φωστήρες του Υπουργείου Εσωτερικών πήραν για βάσει μια μελέτη του Ι.Τ.Α. και με κάποιες αλλαγές έδωσαν το κείμενο αυτό στους κοινωνικούς φορείς για διαβούλευση και διάλογο .Το Μάιο θα είναι νόμος του κράτους και με τον οποίο θα γίνουν οι επόμενες αυτό-διοικητικές εκλογές.
Η αυτό-διοικητική διαίρεση μιας χώρας είναι κορυφαία διαδικασία ενίσχυσης των δημοκρατικών –αντιπροσωπευτικών θεσμών, της διαφάνειας, της βιώσιμης ανάπτυξης, με κυρίαρχο αντίκτυπο στην οικονομική – πολιτική ζωή της χώρας με άμεσες επιπτώσεις στην κοινωνία και τον πολιτισμό της. Άρα εδώ θα πρέπει να επιστρατεύουμε όλα τα σύγχρονα όπλα μας, δηλαδή την επιστήμη της χωροταξίας ,του δημιουργικού - ουσιαστικού και μακροχρόνιου διαλόγου μεταξύ της κοινωνίας και των φορέων της. Όταν γίνουν τα παραπάνω θα επιτευχθούν σίγουρα οι βέλτιστες λύσεις και το κυριότερο η συναίνεση των τοπικών κοινωνιών, στοιχείο απαραίτητο για να περπατήσουν τέτοιες διαδικασίες .
Λέμε συχνά πολλά για τους Ευρωπαίους ότι για χρόνια μελετούν και συζητούν ένα πρόβλημα τους και μετά ενεργούν γρήγορα για την εκτέλεση του ,εμείς εδώ κάνουμε ακριβώς το αντίθετο, να δούμε όμως μέχρι πότε.
Η περιφέρεια της Στερεάς θα πρέπει να έχει κάθε λόγο να μην γίνουν άλλα λάθη .Μέσα από βιασύνες και προχειρότητες, έχασε πόρους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ Γνωστού όντως ότι στο τέταρτο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης(ΕΣΠΑ) δεν συμμετέχει στο στόχο 1(υποδομές )αφού όταν έγινε η χωροταξία των περιφερειών τοποθέτησαν τη νότιο Βοιωτία(1500 βιομηχανίες και βιοτεχνίες) στην περιφέρεια μας, με αποτέλεσμα το συνολικό ΑΕΠ της περιφέρειας να είναι μεγαλύτερο από το 75% του μέσου όρου του ΑΕΠ των περιφερειών της ΕΕ. Επομένως ,τότε η νότιος Βοιωτία, έπρεπε να ενταχθεί στην Αττική, διότι η περιοχή αυτή δεν είχε ουδεμία οικονομική ομοιογένεια με την υπόλοιπη περιφέρεια.
Θα πρότεινα για τη Φθιώτιδα να ανατεθεί μελέτη με ζητούμενο την Αυτό-διοικητική χωροταξία, τονίζοντας βέβαια τα παρακάτω κριτήρια α) Δημιουργία βιώσιμων Δήμων, (εύρεση της κρίσιμης μάζας βιωσιμότητας, ποσοτικής και ποιοτικής) βασικό στοιχείο για την ανάπτυξη των περιοχών β) Να ληφθούν υπόψη τα γεωγραφικά και ιστορικά –πολιτιστικά στοιχεία των περιοχών, γ)το ενιαίο εδαφικό ανάγλυφο για εύκολη ενδο-επικοινωνία, και ας βρίσκονται κάποιες περιοχές σε άλλους νομούς δ) κοινές οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες, ώστε να υπάρχει οικονομική και κοινωνική ομοιογένεια ε) το πλέγμα των κοινών υποδομών και η σύνδεση τους με το επαρχιακό και εθνικό δίκτυο ε) και η ανάγκη (ιδιαιτερότητα της περιοχής μας )να υπάρχει ένα ενιαίο αυτό-διοικητικό κέντρο(Δήμος) για τον πλήρη έλεγχο του περιβάλλοντος και τη συνολική διαχείριση της λεκάνης του Σπερχειού ,του Μαλιακού κόλπου και των πέριξ ορεινών όγκων.
Οι Δήμαρχοι στην ΤΕΔΚ Φθιώτιδας έχουν κριτικάρει από όλες τις πλευρές το σχέδιο ¨Καλλικράτης¨ και έχουν εκφράσει την βεβαιότητα ότι δεν θα υπάρξουν οι ικανοί πόροι στην διάθεση τους για να προχωρήσουν σωστά οι διαδικασίες. Αλλά και ο φόβος ότι ούτε αρμοδιότητες θα έχουν, αφού πολλές από αυτές μεταφέρονται στις διοικήσεις των υπέρ-περιφερειών και άλλες στο κέντρο, αγνοώντας τις βασικές αρχές της αυτό-διοικητικής αποκέντρωσης.Οι Δήμαρχοι αυτά τα γνωρίζουν και τα βλέπουν καθημερινά στο πετσί τους, την προχειρότητα με την οποία προσεγγίζει η πολιτεία σπουδαία και ζωτικής σημασίας θέματα.
Άρα λοιπόν το σχέδιο ‘’Καλλικράτης’’ πρέπει να αναβληθεί,να μην εφαρμοστεί στις επόμενες αυτό-διοικητικές εκλογές, λαμβάνοντας υπόψη εκτός των άλλων και τηνΦσημερινή οικονομική κρίση. Αφού εκπονηθούν οι κατάλληλες μελέτες για την Φθ/δα (όσο μας αφορά τουλάχιστον) να δοθούν στην κοινωνία για ουσιαστικό δημοκρατικό διάλογο. Και πιστεύω ότι η κοινωνία θα βρεί το σωστό βηματισμό της μακριά από τοπικιστικές αγκυλώσεις και μικροσυμφέροντα και μέσα από συναινετικές διαδικασίες.
ΠΑΡΜΕΝΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΤΕΕ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ

1 σχόλιο:

  1. Τα λόγια καλά και εύκολα... οι πράξεις σπάνιες... και ακόμη πιο σπάνια τα στοχευμένα αποτελέσματα των παραπάνω πράξεων... !!! ΕΛΛΑΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή