Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας-Δενδροφύτευση από τον Ομιλο Φίλων του Δάσους


Λαμία, 17-03-2010 Η Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας θεσπίστηκε από τον Οργανισμό Γεωργίας και Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών το 1971 και επισήμως εορτάζεται στις 21 Μαρτίου, ημέρα της εαρινής ισημερίας για το Βόρειο Ημισφαίριο.
Σήμερα, υπό την απειλή της παγκόσμιας υπερθέρμανσης και της κλιματικής αλλαγής, το μήνυμα για την προστασία των δασών είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Η διατήρηση του δασικού πλούτου του πλανήτη ισοδυναμεί με τη διατήρηση της ίδιας της ζωής. Τα δάση υποστηρίζουν τη βιοποικιλότητα, χωρίς τα δάση η γενετική κληρονομιά του πλανήτη θα χαθεί. Τα δάση οδηγούν στην αντιστάθμιση των θερμοκηπικών αερίων και ως ζωντανές παγίδες άνθρακα, επιβραδύνουν την κλιματική αλλαγή.
Ωστόσο σήμερα το δάσος δέχεται συνεχείς επιθέσεις και από το άτομο και από την Πολιτεία. Ληστρική εκμετάλλευση, εκτεταμένες εκχερσώσεις, καταπατήσεις, πυρκαγιές, αδράνεια και αδιαφορία του κράτους. Η Πολιτεία οφείλει να στρέψει εθνικούς πόρους και δράση προς αυτή την προσπάθεια. Η Δασική Υπηρεσία πρέπει να αποτελέσει τον κύριο φορέα για την προστασία και την αξιοποίηση του δάσους και της δασικής βιοποικιλότητας. Η ενημέρωση, η ενεργός συμμετοχή του πολίτη και η κοινωνική του δράση, είναι καθοριστικοί παράγοντες για να προστατέψουμε τα τελευταία καταφύγια ζωής που είναι τα δάση.
Ο Όμιλος Φίλων του Δάσους, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Δήμου Λαμιέων, διοργανώνει την Κυριακή, 21 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας, δενδροφύτευση στην περιοχή «Ισαδάκι» του Αγίου Λουκά. Σας καλούμε και σας περιμένουμε όλους να δώσουμε πνοή στο δάσος, την Κυριακή στις 10 το πρωί. Να είστε όλοι εκεί.

Το ΔΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου