Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Ούτε επεισόδια ούτε καλυμμένο πρόσωπο. Αλλά τα μαλλιά είναι... ράστα και το πληρώνει


Από http://viwtika.blogspot.com/

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο 28χρονος συντοπίτης μας Μάριος Ζ., ο οποίος συνελήφθη στην πορεία της Πέμπτης 11/03 και κατηγορείται για ρίψη και κατοχή μολότοφ, διατάραξη της κοινής ειρήνης και σκόπιμη σωματική βλάβη. Στον εισαγγελέα προσήλθαν ακόμη τέσσερις συλληφθέντες, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.


Σημειώνεται ότι ο Μάριος Ζ. κρίθηκε προφυλακιστέος χωρίς να εξεταστούν όλοι οι μάρτυρες. Ο ανακριτής αποφάσισε με την κατάθεση μόνο ενός μάρτυρα.

Η σύλληψη του Μάριου Ζ. πραγματοποιήθηκε στην Πανεπιστημίου μπροστά από το κτίριο της Αγροτικής Τράπεζας. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο 27χρονος δεν είχε καμία συμμετοχή στα επεισόδια, τα οποία είχαν σημειωθεί νωρίτερα στην περιοχή και την ώρα της σύλληψής του προσπαθούσε να προσεγγίσει το μπλοκ, στο οποίο ήθελε να ενταχθεί.

Χθες το πρωί, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων όπου βρισκόταν ο Μάριος Ζ. Περίπου 100 άτομα -μεταξύ των οποίων και η οικογένεια του Μάριου- διαμαρτύρονταν ειρηνικά για τη σύλληψή του, υποστηρίζοντας ότι οι κατηγορίες που του προσάπτουν δεν ευσταθούν. Η αστυνομία, κάνοντας χρήση γκλομπς, απώθησε βίαια τους συγκεντρωμένους, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένα άτομο.
Στα δικαστήρια της Ευελπίδων είχε προσέλθει ως μάρτυρας υπεράσπισης ενός εκ των συλληφθέντων και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας. Ο εν λόγω συλληφθείς κατηγορείται με κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορίες, οι οποίες επιβαρύνονται και με τις γνωστές διατάξεις του «κουκουλονόμου».

Η Ιωάννα Κούρτοβικ, συνήγορος του 28χρονου, δήλωσε στην «Ε» για την αντιμετώπιση του νεαρού διαδηλωτή από τη Δικαιοσύνη:

«Μακριά η "υπαρκτή Δικαιοσύνη" από την κοινωνία και τις νομοθετικές ελίξεις που φαίνονται να την αφήνουν παγερά αδιάφορη, προφυλάκισε σήμερα ένα νέο παιδί, με βάση μια μόνη κατάθεση αστυνομικού, που διαψεύδεται κραυγαλέα από σειρά από φωτογραφίες που καταθέσαμε στην ανάκριση και από δεκάδες μαρτυρίες παρόντων στη σύλληψη πολιτών, που ήρθαν αυθόρμητα και ζήτησαν να καταθέσουν.
»Η πρόσφατη τροποποίηση της διάταξης για την προφυλάκιση (άρθρο 282 ΚΠΔ ) με τον νόμο 3811/2009, που αυστηροποίησε αποφασιστικά τις προϋποθέσεις, απαιτεί για να θεμελιωθεί τέτοια απόφαση "προηγούμενες αμετάκλητες καταδίκες για ομοειδείς αξιόποινες πράξεις" είτε "συγκεκριμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πράξης" από τα οποία να συνάγεται κίνδυνος για διάπραξη άλλων εγκλημάτων.
»Πώς να παρηγορήσουμε ένα νέο άνθρωπο που θα πάει φυλακή γιατί είχε τα μαλλιά του ράστα και κουβάλαγε στον σάκο του τα ρούχα της δουλειάς του;».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΑΠΟ ΣΥΡΙΖΑ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

για την ποινική δίωξη του Μάριου Ζ., συλληφθέντος στο απεργιακό συλλαλητήριο της 11/3/2010, ο οποίος κρίθηκε προφυλακιστέος στις 15/3/2010.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Βοιωτίας καταδικάζει την απροκάλυπτη επίθεση των ΜΑΤ εναντίον διαδηλωτών στη διαδήλωση της 11/3/2010 και την αναίτια σύλληψη διαδηλωτών, μεταξύ των οποίων και του Μάριου Ζ.. Ο προαναφερθείς συνελήφθη στην προσπάθειά του να υπερασπιστεί διαδηλωτές που υφίσταντο βία εκ μέρους των δυνάμεων καταστολής και οι κατηγορίες που του προσάπτονται είναι ψευδείς και εντελώς αβάσιμες. Συγκεκριμένα, κατηγορείται για ρίψη και κατοχή μολότοφ, διατάραξη της κοινής ειρήνης και σκόπιμη σωματική βλάβη. Ο Μάριος 27 χρονών γεννήθηκε στη Λιβαδειά όπου και έζησε μέχρι 18 χρονών, είναι απόφοιτος ΤΕΦΑΑ και δουλεύει στο ΟΑΚΑ ως δάσκαλος κολύμβησης. Στην διαδήλωση φορούσε κοντομάνικο και βερμούδα, όπως φαίνεται και σε φωτογραφίες που λήφθηκαν κατά τη σύλληψη του. Στην τσάντα του υπήρχαν τα αντικείμενα της δουλειάς όπως μπουρνούζι, γυαλιά κολύμβησης κτλ. γενικότερα τίποτα που θα τον βοηθούσε στη ρίψη μολότοφ.
Η σκόπιμη και βίαια επίθεση και διάλυση της νόμιμης και ειρηνικής διαδήλωσης από αστυνομικές δυνάμεις, οι τραυματισμοί και οι ποινικές διώξεις διαδηλωτών έχουν σκοπό την κατατρομοκράτηση όλων μας.
Η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Βοιωτίας εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή και αλληλεγγύη της στον συλληφθέντα και στην οικογένεια του και ζητά απονομή δικαιοσύνης.
N.Ε. ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου