Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

H ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ‏ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ

Για μία ακόμα φορά η 25η Μαρτίου, η ημέρα που σηματοδότησε την αρχή της απελευθέρωσης της χώρας μας θα γιορταστεί στην πόλη μας με μαθητική και στρατιωτική παρέλαση. Τι συμβολίζει όμως αυτή η παρέλαση; Την ελληνική λεβεντιά; Την ελληνική ψυχή; Το αθάνατο ελληνικό πνεύμα;

Οι παρελάσεις καθιερώθηκαν από το δικτάτορα Μεταξά, εδραιώθηκαν μετά τον εμφύλιο, και έφτασαν στο ανώγειό τους στην δικτατορία της επταετούς χούντας των συνταγματαρχών. Είναι δηλαδή απόρροια ενός ακροδεξιού καθεστώτος, το οποίο είχε αντιγράψει το Χίτλερ και το Μουσολίνι για να τονώσει το «εθνικό αίσθημα».

Οι παρελάσεις είναι άκρως αντιπαιδαγωγικές! Οι μαθητές στοιχίζονται, κινούνται ομοιόμορφα, σαν ρομπότ, ακολουθούν σαν άβουλα όντα τις προσταγές-κραυγές των συνοδών τους και στρέφουν το κεφάλι χαιρετίζοντας την πολιτική, θρησκευτική και στρατιωτική εξουσία. Και όλα αυτά στους ήχους στρατιωτικών εμβατηρίων!

Σε μια ηλικία που τα παιδιά βρίσκονται σε ένα στάδιο αμφισβήτησης της εξουσίας, αναγκάζονται -πολλές φορές από τον κοινωνικό τους περίγυρο- να αποδώσουν φόρο τιμής στην ίδια εξουσία που έχει οδηγήσει την χώρα μας σε αυτή την κατάσταση με αποτέλεσμα τη συντηρητικοποίησή τους από μικρή ηλικία, με επικρότηση της ομοιομορφίας και άρνηση της διαφορετικότητας.

Και βέβαια τίθεται και το θέμα του κοινωνικού διαχωρισμού. Αγόρια-κορίτσια ξεχωριστά, οι καλοί μαθητές στην κεφαλή (ο καλύτερος μάλιστα έχει και την τιμή να φέρει τη σημαία), οι ψηλοί μπροστά και οι κοντοί πίσω. Μήπως όλα αυτά θυμίζουν κάτι από ναζιστικό καθεστώς;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου