Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Έκτακτα μέτρα, ιδιωτικοποιήσεις, πρόγραμμα 2012-15: Τα τυλίγουν όλα σε ένα νομοσχέδιο

31/03/2011 του Λιονάκη Ν.
Προκειμένου να κάμψει τυχόν διαφωνίες σε επιμέρους ρυθμίσεις η κυβέρνηση βάζει όλα τα μέτρα σε ένα νομοσχέδιο - πακέτο μετατρέποντας ουσιαστικά την ψήφο των βουλευτών σε ψήφο εμπιστοσύνης. Στον απόηχο της προχθεσινής υποβάθμισης της χώρας μας και ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα, μετά τις σχετικές απειλές του οίκου Fitch, η κυβέρνηση φαίνεται να μην μπορεί να απεγκλωβιστεί από το αδιέξοδο στο οποίο έχει φτάσει πλέον η πολιτική της.

«Πακέτο» νέα μέτρα, αποκρατικοποιήσεις και «διορθώσεις»
Καθώς την περασμένη εβδομάδα έλεγαν στην κυβέρνηση ότι θα έρθουν ξεχωριστά, η κίνηση να κατατεθεί κοινό νομοσχέδιο στις 15 Απριλίου, που θα περιλαμβάνει «πακέτο» τα ζητήματα αποκρατικοποιήσεων, το μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής σταθερότητας, καθώς και τις δημοσιονομικές διορθώσεις για το 2011, προδίδει ενδεχομένως την ανησυχία του Μαξίμου εν όψει της ψηφοφορίας αυτών των ζητημάτων.

Επιπλέον κορυφαίος υπουργός επιβεβαίωνε χθες μετά τη συνεδρίαση τις πληροφορίες ότι μεγάλος όγκος της εκποίησης μετατίθεται χρονικά λέγοντας ότι συμφωνήθηκε πως οι αποκρατικοποιήσεις θα εξειδικεύονται ανά έτος και πως η κατάθεση του σχεδίου αποκρατικοποιήσεων δεν σημαίνει ότι αυτές θα γίνουν και αυτόματα, αλλά μόνο την κατάλληλη στιγμή και κατόπιν και της σχετικής εισήγησης των συμβούλων αποκρατικοποιήσεων.Μάλιστα ο πρωθυπουργός προέτρεψε τα κυβερνητικά στελέχη για τήρηση ενιαίας "γραμμής". Ακόμη το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε την ενίσχυση του ρόλου του επιτρόπου των τραπεζών αφενός με την απόκτηση δικαιώματος πρόσβασης στις πληροφορίες τους και, αφετέρου, με την ενίσχυση του δικαιώματός του για βέτο σε στρατηγικές αποφάσεις των τραπεζών.

Έντονος εκνευρισμός στο ΠΑΣΟΚ
Οι ίδιες εξελίξεις για νέα μέτρα παρά τις αποφάσεις έχουν δημιουργήσει «εκνευρισμό» στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, καθώς και οι ίδιοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δυσκολεύονται να... δουν το φως στην άκρη του τούνελ, αλλά και να δικαιολογούν τις οικονομικές αποφάσεις στους ψηφοφόρους τους.Χαρακτηριστικό είναι το κλίμα που εκφράστηκε από τοποθετήσεις βουλευτών σε χθεσινή συνεδρίαση των εισηγητών των ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ και των προέδρων των κοινοβουλευτικών επιτροπών.
Περισσότερα www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=608210

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου