Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ–Ψήφισμα ενάντια στα πυρηνικά εργοστάσια στο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας της 28-3-2011

Ευρώπη και Βαλκάνια χωρίς πυρηνικά-Πρωτοβουλία για μια Ευρωπαική διάσκεψη στους Δελφούς

Την έκδοση ψηφίσματος και ανάληψη διεθνών πολιτικών πρωτοβουλιών ενάντια στα πυρηνικά εργοστάσια (σε Βαλκάνια και Ευρώπη) μετά την καταστροφή στην Ιαπωνία πρoτείνει ο Νίκος Στουπής και η ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ–ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΜΝΗΜOΝΙΟ στο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας της 28-3-2011
Το ψήφισμα έχει ώς εξής :
Tις μέρες αυτές ο καταστροφικός σεισμός στην μακρινή Ιαπωνία, το τσουνάμι που ακολούθησε και οι εκρήξεις στους πυρηνικούς αντιδραστήρες, ξυπνούν στη μνήμη μας την Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, τους χιλιάδες νεκρούς της ατομικής βόμβας και όλα όσα ακολούθησαν για δεκαετίες μετά την λήξη του Β! Παγκοσμίου Πολέμου.
Μετράμε πλέον, χειροπιαστά, τις συνέπειες και τις καταστροφές της πυρηνικής ενέργειας, ακόμη και στην περίπτωση της χρησιμοποίησής της για ειρηνικούς σκοπούς, ακόμη και στην απίθανη περίπτωση ενός τυχαίου γεγονότος-μίας φυσικής καταστροφής, ακόμα και όταν μάταια πιστεύουμε πως είμαστε προετοιμασμένοι και ασφαλείς για την αντιμετώπιση των αρνητικών τους συνεπειών.
Απεδείχθη για μια ακόμη φορά ότι ο κίνδυνος ενός πυρηνικού ατυχήματος και η διαρροή ραδιενέργει-ας παραμένουν εξαιρετικά υψηλοί ακόμα και με την χρήση της πλέον εξελιγμένης τεχνολογίας.
Η Ευρώπη, με δεκάδες πυρηνικά εργοστάσια στο «σώμα» της και στο όνομα της «φτηνής και καθαρής ενέργειας», έχει μεταβληθεί σε απέραντο πυρηνικό εργοτάξιο.
Η χώρα μας βρίσκεται εγκλωβισμένη στον πυρηνικό κλοιό εργοστασίων, που σχηματίζουν οι γειτονι-κές μας χώρες, καθιστώντας πλέον ορατούς τους κινδύνους μιας ολοσχερούς καταστροφής της ευρύ-τερης περιοχής.

Παρά την σεισμικότητα της περιοχής των Βαλκανίων και της Ν.Α. Μεσόγειου, γειτονικές προς την Ελ-λάδα χώρες (Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Αλβανία), σχεδιάζουν την επέκταση ή/ και την κατασκευή νέων πυρηνικών εργοστασίων.
Ένα πυρηνικό ατύχημα στην περιοχή μας, θα μετέτρεπε την Ελλάδα σε «ραδιενεργή χώρα»..
Ως σχέδιο ψηφίσματος προτείνεται
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας :
Εκφράζει την ειλικρινή του συμπάθεια στον δοκιμαζόμενο λαό της Ιαπωνίας, και εύχεται γρήγορα να επουλωθούν οι πληγές της χώρας αυτής.
Ενώνει την φωνή του με τους λαούς και τους χιλιάδες πολίτες που μπροστά στο δέος μιας παγκό-σμιας πυρηνικής καταστροφής βροντοφωνάζουν να σταματήσει η παραγωγή ενέργειας από πυ-ρηνικά εργοστάσια.
Αποφασίζει να κηρύξει στην Περιφέρεια μας «ανεπιθύμητη» την παραγωγή και χρήση πυρηνικής Ενέργειας και να απαγορεύσει τώρα και για το μέλλον την ίδρυση πυρηνικών σταθμών παραγωγής Ενέργειας.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας καλεί την ελληνική κυβέρνηση να συντονίσει τα βήμα-τά της με τις διαθέσεις των λαών και των περιβαλλοντικών κινημάτων :
• Να λάβει τώρα πρωτοβουλίες για Βαλκάνια χωρίς πυρηνικά εργοστάσια.
• Να προχωρήσει σε διάβημα προς την Τουρκική Κυβέρνηση για μην φτιαχτεί το εργοστάσιο στην περιοχή Ακούγιου της Τουρκίας.
• Να λάβει πρωτοβουλία διακρατικής συμφωνίας για υπογραφή συμφώνου κλεισίματος των υφιστάμενων πυρηνικών εργοστάσιων στα Βαλκάνια με ένα σαφές χρονοδιάγραμμα.
• Να κινηθεί τώρα αποφασιστικά στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. ως η μόνη χώρα χωρίς πυρηνικά εργοστάσια, για το κλείσιμο των αντιδραστήρων στην Ευρώπη.
To Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας αποφασίζει να προτείνει μέσω της Ευρωπαϊκής Επι-τροπής Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οργάνωση στους Δελφούς (συμβολικά ως το σημείο συνάντησης λαών και πολιτισμών-του ομφαλού της Γής) Διεθνούς Ευρωπαϊκής Διάσκεψης με στόχο την υπογραφή ενός συμφώνου και μιας οικουμενικής διακήρυξης για τη ζωή, το περι-βάλλον και τον πλανήτη Γη. Η οικουμενική διακήρυξη, που θα την ονομάσουμε ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ των ΔΕΛΦΩΝ, ενάντια στην πυρηνική ενέργεια, θα καλεί τις κυβερνήσεις για το κλείσιμο των πυρηνικών εργοστασίων ως προσφορά στις επερχόμενες γενιές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου