Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2012

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ: Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΛΑΜΙΑΣ‏Εμφανώς στριμωγμένος ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελάδας Κλέαρχος Περγαντάς  και η παράταξη της πλειοψηφίας μετά το θόρυβο  από την απόφαση να αποσύρουν τις καταθέσεις της Περιφέρειας από την Συνεταιριστική Τράπεζα Λαμίας σε μια δύσκολη περίοδο της λειτουργίας της , εξέδωσε το παρακάτω Δελτίο Τύπου. Σαφως και πρέπει να ακουστεί ο αντίλογος. 
Πόσο όμως πείθει την τοπική κοινωνία ο Περιφερειάρχης   όταν ισχυρίζεται α) ότι εφάρμοσε απόφαση του Περιφερειακού συμβουλίου για τη μεταφορά των καταθέσεων σε άλλη Τράπεζα. Ομως , οι αποφάσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο και την Οικονομική Επιτροπή  παίρνονται με  προτάσεις των παρατάξεων. Και σκοπίμως 
αποσιωπά ότι  ήταν η δικη του πλειοψηφούσα  παράταξη που εισηγήθηκε και  ψήφισε την απόφαση β) Είναι πολύ νωπή η μνημη των άστοχων  θριαμβολογιών του στο τοπικό κανάλι ότι  δηλαδή με το κλείσιμο της Τραπεζας δικαιώθηκε. Κι αν γνώριζε κάτι  γιατί δεν ενημέρωσε και μας τους μικρο μεριδιολυχους και καταθέτες ; Αρα ας μην υποτιμά τη νοημοσύνη μας. Και από το εκ των υστέρων ενδιαφέρον, προτιμότερη είναι η συγγνώμη...

 Και τρίτον και σπουδαιότερο. Τι έκανε  σαν Περιφερειάρχης  να  στηρίξει τη Συνεταιριστική Τράπεζα Λαμίας και την περιοχή μας; Οχι μόνο δεν διεκδίκησε την στηριξη της από  το κόμμα του και την κεντρική  εξουσία ως όφειλε απέναντι σε αυτούς που τον τίμησαν με την ψήφο τους, αλλά  αν μη τι άλλο αδράνησε.  Οπως για τόσα άλλες αποφάσεις  για μεταφορές δημόσιων υπηρεσιών που καθημερινά μαθαίνουμε εκ των υστέρων  με τις οποίες η περιοχή μας  συνεχώς απογυμνώνεται και συρρικνώνεται κρατώντας μόνο τη θλιβερή πρωτιά στην ανεργία.
 ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ-Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
Ως Περιφερειάρχης, στήριζα, στηρίζω και θα στηρίζω την Συνεταιριστική Τράπεζα της Λαμίας, της έδρας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και οι διοικούντες αυτή, το γνωρίζουν καλά αυτό.
Σίγουρα η εξέλιξη αυτή και ως άνθρωπο και ως Περιφερειάρχη με έχει λυπήσει ιδιαίτερα και καταδικάζω απερίφραστα την ενέργεια  της Τράπεζας της Ελλάδας, να προχωρήσει στο κλείσιμο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λαμίας.
Επειδή όμως  τις δύο αυτές ημέρες γίνεται μία προσπάθεια εκμετάλλευσης ενός δράματος, γιατί δράμα είναι να κλείνει μία τράπεζα και να βρίσκονται εργαζόμενοι στο δρόμο, για άσκηση πολιτικής και μάλιστα μικροπολιτικής από ορισμένους, ευτυχώς ελάχιστους, είμαστε υποχρεωμένοι να αποκαταστήσουμε τα πράγματα και να τα επαναφέρουμε, στη σωστή τους διάσταση:
1. Ο κάθε  Περιφερειάρχης είναι υποχρεωμένος να εφαρμόζει τις αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου και τη νομιμότητα και αυτό έπραξα:
Δεν έλαβα εγώ την απόφαση στην επιλογή του τραπεζικού ιδρύματος για  την κατάθεση των διαθεσίμων της Περιφέρειας, αλλά το Περιφερειακό Συμβούλιο μετά από ομόφωνη απόφαση της  επιτροπής και εισήγησή της στο συμβούλιο. Και  ήμουν υποχρεωμένος να την εφαρμόσω, όταν μάλιστα και η προσφυγή της  Συνεταιριστικής Τράπεζας Λαμίας, απορρίφθηκε από την Επιτροπή του άρθρου 18 με απόφασή της, η οποία κατέστη αμετάκλητη, αφού η Συνεταιριστική Τράπεζα δεν προσέφυγε περαιτέρω σε κανένα διοικητικό ή αστικό δικαστήριο.    
2. Οι τρεις Συνεταιριστικές Τράπεζες (της Λαμίας, της Αχαΐας και της Λέσβου)  που έκλεισαν, έκλεισαν με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδας, διότι, όπως ανακοινώθηκε από την ίδια,  δεν είχαν τα απαιτούμενα ίδια κεφάλαια.
3. Επομένως τι σχέση μπορεί να έχει το κλείσιμο των τριών αυτών τραπεζών με την μη κατάθεση των διαθεσίμων από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και δημιουργούνται διάφορα σενάρια και συνδέσεις, που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.
4. Δηλαδή τι θέλουν να μας πουν οι «διαστρεβλωτές της αλήθειας» ότι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας,  ήταν σε συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδας; Και ότι  η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας συνετέλεσε στο κλείσιμο και των άλλων δύο συνεταιριστικών τραπεζών (της Αχαΐας και της Λέσβου) που δεν είναι στη περιφέρειά της και δεν είχε καμία σχέση με αυτές;   
3. Και τι σχέση έχουν τα διαθέσιμα της Περιφέρειας και οι καταθέσεις, με τα ίδια κεφάλαια;  Όσες καταθέσεις και να έχει μία τράπεζα, εφόσον δεν  έχει τα απαιτούμενα ίδια κεφάλαια, η Τράπεζα της Ελλάδας έχει δικαίωμα από το νόμο να ενεργοποιήσει την διαδικασία ανάκλησης της αδείας της. ΄Αποψη μου προσωπική είναι ότι το δικαίωμα αυτό θα πρέπει να ασκείται με φειδώ και εν προκειμένω η Τράπεζα της Ελλάδος, υπερέβη τα όρια.
4. Πραγματικά και ειλικρινά,  εύχομαι και ευελπιστώ η Τράπεζα της Ελλάδας, να αλλάξει θέση και να επαναλειτουργήσει η «Συνεταιριστική Τράπεζα Λαμίας» και στην κατεύθυνση αυτή, αυτονόητα ενώνω και εγώ την φωνή μου και τις όσες και όποιες  δυνάμεις μου.
5. Αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, από την πρώτη στιγμή διατυπώσαμε συγκεκριμένες θέσεις, τις οποίες και επαναλαμβάνουμε :
Να εφαρμοστεί η Πράξη 2258/2-11-1993 του Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδας, σύμφωνα με την οποία οι διατάξεις που αφορούν τη λειτουργία των πιστωτικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα, εφαρμόζονται ανάλογα και στα πιστωτικά ιδρύματα υπό την μορφή πιστωτικών συνεταιρισμών και να τύχουν εφαρμογής και στην περίπτωση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λαμίας, τα ίδια  που εφαρμόστηκαν στην T-BANK δηλαδή μαζί με την μεταφορά του ενεργητικού και παθητικού  και των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων στην νέα τράπεζα να μεταφερθούν και οι εργασιακές σχέσεις.
6. Ας σταματήσουν λοιπόν κάποιοι να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και  να ασκούν  πολιτική, επενδύοντας πάνω στα κοινωνικά δράματα και επιδιώκοντας μικροπολιτικά οφέλη. Ας την ασκήσουν σε άλλα πεδία με επιχειρήματα και θέσεις και όχι με τον τρόπο αυτό, που αργά η γρήγορα θα καταδικαστεί από τα ίδια τα πράγματα.

                                           Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

   ΚΛΕΑΡΧΟΣ ΠΕΡΓΑΝΤΑΣ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου