Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Διατροφή & Ουρικό Οξύ. Γράφει η Εύα Μακρή *

Το ουρικό οξύ σχηματίζεται όταν ο οργανισμός διασπά μόρια που ονομάζονται πουρίνες, ουσίες που βρίσκονται είτε στο ανθρώπινο σώμα είτε μέσω των τροφών. Η αύξηση του ουρικού οξέως ονομάζεται υπερουριχαιμία. Η υπερουριχαιμία, μπορεί να προκαλέσει ουρική αρθρίτιδα, βλάβες και λίθους στα νεφρά. Η αυξημένη συγκέντρωση ουρικού  οξέος μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στις αρθρώσεις του αστραγάλου, του ποδιού ,του χεριού και του καρπού.  Πιο συχνά όμως προσβάλλεται το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού . Οι φυσιολογικές τιμές του ουρικού οξέος στο αίμα κυμαίνονται μεταξύ 3,5-7,2 mg /dl για τους άνδρες, 2,6-6,0 mg / dl για τις γυναίκες και 2,0-5,5 mg /dl για τα παιδιά
Διατροφική Αντιμετώπιση
Η χρόνια κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τροφίμων πλούσιων σε πουρίνες  όπως είναι το κρέας, τα πουλερικά  και τα εντόσθια, θα πρέπει να περιορίζονται στα 60-90 γρ. καθημερινά. Όσον αφορά τα ψάρια, η κατανάλωση τους θα πρέπει να περιορίζεται λόγω της περιεκτικότητας τους σε πουρίνες.  Εξαίρεση αποτελεί ο σολομός, λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας του σε ω-3 λιπαρά οξέα. Ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες είναι το σκουμπρί, η ρέγκα, οι σαρδέλες, τα  μύδια, τα καβούρια και γαρίδες. Καταναλώστε με μέτρο, όσπρια και τροφές όπως μανιτάρια, σπαράγγια, κουνουπίδι και σπανάκι λόγω της μέτριας περιεκτικότητας σε πουρίνες 
Όσον αφορά το αλκοόλ, μελέτες δείχνουν ότι η αυξημένη πρόσληψη οινοπνευματωδών ποτών συνδέεται με υπερουριχαιμία , ενώ η χρόνια κατανάλωση αλκοόλ ενισχύει την παραγωγή των πουρινών. 
Τρόφιμα με Υψηλή Περιεκτικότητα Σε Πουρίνες
Ta τρόφιμα αυτής της ομάδας θα πρέπει να  αποφεύγονται από τα άτομα που πάσχουν από οξεία και χρόνια ουρική αρθρίτιδα
Χαβιάρι
Ρέγγες
Σαρδέλες 
Σκουμπρί 
Κολιός 
Πέστροφα
Μαρίδα 
Καραβίδα
Μύδια
Χτένια
Συκώτι
Νεφρά
Μυαλά
Γλυκάδια
Πέρδικα
Χήνα
Φασιανός
Ορτύκια
Λαγός
Κουνέλι
Αρνί
Αυγοτάραχο
Ταραμάς
Τηγανιτά
Ζωμοί Κρέατος,
Ψαριού, Κοτόπουλου 
Αμύγδαλα
Τρόφιμα με Μέτριο Περιεχόμενο  Σε Πουρίνες
Ta τρόφιμα αυτής της ομάδας θα πρέπει να  περιορίζονται στην κατανάλωση μιας μερίδας καθημερινά
Κρέας
Ψάρια
Πουλερικά
Οστρακοειδή
Ντομάτα
Μανιτάρια
Σπαράγγια 
Φασολάκια
Αρακάς
Μπρόκολο
Κουνουπίδι
Λάχανο
Φακές
Φασόλια
(60-90 gr κρέατος, ψαριού, πουλερικού ή ½ φλιτζάνι οσπρίου, λαχανικού) καθημερινά
Τρόφιμα με Αμελητέο Περιεχόμενο Σε Πουρίνες
Ψωμί & Δημητριακά*
(Ρύζι,
Μακαρόνια,
Λαζάνια
Χυλοπιτες, Καλαμπόκι)
Γαλακτοκομικά Προϊόντα Άπαχα
Αυγά
Ξηροί Καρποί 
(εκτός από αμύγδαλα,
φιστίκια,
Κάσιους)
Φρούτα εκτός από Αβοκάντο
Χυμοί
Φρούτων
Καφές
Τσάι
Κακάο
Σοκολάτα
Παγωτό
Ζελέ
Μαρμελάδα
Μέλι
Ζάχαρη
Αναψυκτικά
Στην φάση έξαρσης της ουρικής αρθρίτιδας να αποφεύγονται τα προϊόντα ολικής αλέσεως
Συμπερασματικά:
Αποφύγετε τα πλούσια σε πουρίνες τρόφιμα
Καθημερινή Άσκηση & Μείωση Βάρους
Περιορισμός της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος
Κατανάλωση άπαχου γάλακτος ή άλλων γαλακτοκομικών χαμηλά σε λιπαρά μέχρι  και 2 μερίδες ημερησίως
Συστήνεται η αποχή από το αλκοόλ
Προτείνεται η λήψη συμπληρώματος βιταμίνης C
Πρόσληψη τουλάχιστον 2-3 λίτρα υγρών την ημέρα που ισοδυναμούν με 8-12 ποτήρια (κατά προτίμηση υπό τη μορφή νερού).
Αποφυγή μεγάλων γευμάτων, ιδιαίτερα το βράδυ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου