Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής του ΣΥΝ για την παγκόσμια ημέρα κατά της βίας εναντίον των γυναικών


Σήμερα βία ασκείται σε όλους τους τομείς της ζωής σαν αποτέλεσμα της αχόρταγης δίψας για κέρδος. Η φτώχεια, η εξαθλίωση, η πείνα, η περιθωριοποίηση στην οποία ωθούνται οι λαοί. Εκτός από τους πολέμους, η σωματική και ψυχική βία με σκοπό την επιβολή και την εξουσία ασκείται τώρα με ιδιαίτερη ένταση στην κοινωνία.

Οι γυναίκες υφίστανται σε μεγαλύτερο βαθμό αυτές τις συνέπειες.
Αυτές είναι στην πλειοψηφία τους φτωχιές, άνεργες, κακοπληρωμένες, χωρίς καμιά κοινωνική προστασία. Θύματα σωματικής βίας, σεξουαλικής κακοποίησης και εμπορία για σεξουαλική εκμετάλλευση. Κοινωνικά αποκλεισμένες δεν μπορούν να διεκδικήσουν το δίκιο τους.

Πέρσι στις 25 Νοεμβρίου 2009 εξαγγέλθηκε το Εθνικό Πρόγραμμα Κατά της βίας εναντίον των γυναικών το οποίο υποσχόταν μεταξύ των άλλων την δημιουργία δομών στήριξης στις 13 περιφέρειες της χώρας.Τίποτε από αυτά που αναφέρει το πρόγραμμα δεν υλοποιήθηκε. Αντίθετα ο ένας και μοναδικός ξενώνας κακοποιημένων γυναικών του δήμου Αθηναίων έκλεισε!
Τώρα ετοιμάζονται νέες εξαγγελίες με το Εθνικό Πρόγραμμα για την ουσιαστική Ισότητα των Φύλων 2010-2013 ένα μακροσκελές κείμενο που αν υποτεθεί ότι πραγματοποιείται θα χρειαστεί περισσότερο από δέκα χρόνια. Όλα αυτά εξαγγέλλονται σε εποχή πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης για την χώρα μας. Τη στιγμή που η ανεργία καλπάζει, οι μισθοί και οι συντάξεις περικόπτονται και μειώνονται κατά πολύ σχεδόν καταργούνται οι κοινωνικές δαπάνες. Αυτιστικά παιδιά πετιούνται στον δρόμο, το μέλλον της βοήθειας στο σπίτι είναι άδηλο, οι παιδικοί σταθμοί κλείνουν.

Δεν υπάρχει, λοιπόν, περίπτωση να υλοποιηθούν οι διάφορες εξαγγελίες των οποίων το κόστος ποτέ δεν αναφέρεται, αλλά ανάγεται αόριστα στο ΕΣΠΑ.Συνεπώς η βία κατά των γυναικών θα εξακολουθήσει εντονότερα λόγω και των προβλημάτων που δημιουργεί η κρίση.

Δυστυχώς η ισότητα είναι μία «ακριβή» υπόθεση.

Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου