Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

ΜΑΡΚΟΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ ΩΔΗ ΣΤΟΝ ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΚΛΑΡΑ.AVI


Στο κλαρίνο πολύ καλός ο συμπολίτης μας Χρήστος Φαναρίτης

Πόση οργή κι αντιλαλιά, αχ στενάζουν μες στα στήθια
γιατί δεν πρόκαμαν ν α πουν την Αγραφη Αλήθεια.

----------------------------------------------------------------------------
Αυριο είναι η επέτειος της Ανατίναξης της γέφυρας στο Γοργοπόταμο μιας σημαντικής αντιστασιακής πράξης στενά συνδεδεμένη με το όνομα του συμπολίτη μας και πρώτου καπετάνιου του ΕΛΑΣ Αρη Βελουχιώτη (Θανάση Κλάρα). Ενός λαικού ηγέτη που στο πρόσωπό του συμπυκνώνεται όλο το μεγαλείο και η τραγικότητα του Ελληνα Αντισταιακού.

Η επιχείρηση υλοποιήθηκε με επιτυχία την νύχτα της 25ης προς την 26η Νοεμβρίου 1942 από κοινού από δυνάμεις του ΕΛΑΣ (150 άνδρες υπό τον Άρη Βελουχιώτη), του ΕΔΕΣ (60 άνδρες υπό τον Ν. Ζέρβα) και μια 14μελής ομάδα Άγγλων σαμποτέρ με επικεφαλής τους Έντυ Μάγιερ και Κρις Γουντχάουζ. Στη σύντομη μάχη που δόθηκε με την ιταλική φρουρά της γέφυρας, σκοτώθηκαν 25 στρατιώτες ενώ οι Έλληνες είχαν μόνο δυο τραυματίες. Οι Ιταλοί σε αντίποινα συνέλαβαν και εκτέλεσαν στα κατεστραμμένα βάθρα της γέφυρας 16 πατριώτες κυρίως από την γειτονική Υπάτη, συνέλαβαν και βασάνισαν πολλούς πατριώτες για παραδειγματισμό.
Ο Γοργοπόταμος (25 Νοεμβρίου 1942) έχει πια αναγνωριστεί ως η πρώτη εκδήλωση της ενωμένης εθνικής Αντίστασης του ελληνικού λαού κατά της ξενικής κατοχής. Πίσω όμως από τα ιδεολογήματα περί ΕΝΩΜΕΝΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ που σήμερα βολεύουν πολλούς και τις άχρωμες επίσημες εκδηλώσεις ας προσέξουμε τις παρακάτω επισημάνσεις του Γιώργου Χουλιάρα ( Περικλή):
Εκείνο που δεν μπορεί κανείς να απαντήσει εύκολα και με βεβαιότητα. Τι βάραινε περισσότερο, δηλαδή ποιο ήταν το πρώτο στην ιδέα των Εγγλέζων ν’ αποφασίσουν στο γκρέμισμα της γέφυρας; Η συμβολή της στο συμμαχικό αγώνα ή με το χτύπημα αυτό, την ανατίναξη της γέφυρας, επεδίωκαν να επιβάλουν ντε φάκτο τον Ζέρβα σαν αρχηγό της ελληνικής Αντίστασης, και από εδώ και πέρα με τη δική τους παρουσία στα ελληνικά βουνά και όργανό τους το Ζέρβα να παίξουν το ρόλο τους- να χαλιναγωγήσουν το αντάρτικο κίνημα, που από αυτό θα εξαρτιόταν στις καινούργιες συνθήκες οι μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα; ( Χουλιάρας,Ο ΔΡΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΣΩΤΟς,σελ.213).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου