Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

ΜΗΝΥΜΑ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΟΡΚΟ ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΔΩΣΕ Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΜΙΑ



Ο αντιστασιακός Μανώλης Γλέζος καταθέτοντας στεφάνι στο άγαλμα του ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ στη ΛΑΜΙΑ την επέτειο της ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοπόταμου τόνισε τη σημασία της ενότητας για τον ελληνικό λαό, που ήταν και το βαθύτερο νόημα της αντιστασιακής αυτής πράξης. Ενώ ο διαχωρισμός του ελληνικού λαού αργότερα διευκόλυνε τα σχέδια των Αγγλων με αποτέλεσμα τον εμφύλιο πόλεμο και τη μη εκπλήρωση των ιδανικών των Αντιστασιακών για Εθνική Ανεξαρτησία και Κοινωνική Απελευθέρωση.
Στη συνέχεια επισήμανε τη κατάπτωση της σημερινής Δημοκρατίας λέγοντας χαρακτηριστικά:Για ποιά δημοκρατία μιλάμε σήμερα; Αυτή της κατάργησης του οκτάωρου, της ανεργίας, της καταπάτησης των δημοκρατικών δικαιωμάτων, του καλπονοθευτικού εκλογικού νόμου που πριμοδοτεί με 40 και 50 βουλευτές τον δικομματισμό;
Απευθυνόμενος στους συντρόφους και τις συντρόφισσες του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν την πρωτοβουλία της εκδήλωσης τιμής και μνήμης απέναντι στους Αντιστασιακούς, τόνισε την ανάγκη συνέχισης του αγώνα. ' Εμείς οι Συριζαίοι και οι Συριζίτισσες εδώ μπροστά στο aγαλμα του Αρη Βελουχιώτη δίνουμε όρκο ότι θα συνεχίσουμε με ενότητα τον αγώνα για να εκπληρωθούν τα οράματα των Αντιστασιακών'

Το Μανώλη Γλέζο προσφώνησε ο δημοτικός σύμβουλος Λαμίας Βασίλης Κυριακάκης που επισήμανε στο χαιρετισμό του ΄Είναι δε ιδιαίτερη τιμή και συγκίνηση για εμάς η παρουσία εδώ απόψε ενός θρυλικού λαϊκού αγωνιστή της Αντίστασης, της Αριστεράς, της Δημοκρατίας, της ΤΑ, του συντρόφου Μανώλη Γλέζου, τον οποίο και θερμά καλωσορίζουμε. Με αφορμή τη σημερινή ημέρα της Εθνικής Αντίστασης, σε μια ιστορική φάση που γίνεται μεγάλη προσπάθεια από τους ιδεολογικούς μηχανισμούς του κατεστημένου να ανασκευάσουν προς συντηρητικές κι αντιδραστικές κατευθύνσεις την ιστορία, και ιδιαίτερα της δεκαετίας του 40, εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ Φθι/δας, θεωρούμε χρέος μας να συμβάλλουμε και με την αποψινή εκδήλωση, και συμπληρωματικά με τις κεντρικές πανελλαδικές εκδηλώσεις στο Γοργοπόταμο, στην αποκατάσταση, διαφύλαξη και διάδοση της ιστορικής αλήθειας και της συλλογικής ιστορικής μνήμης.
Ο στόχος μας είναι τριπλός:
1. να τιμήσουμε όλες και όλους τους λαϊκούς αγωνιστές, ανώνυμους και επώνυμους, που αντιστάθηκαν κατά της γερμανικής ναζιστικής κατοχής και του φασισμού με όραμα μια ελεύθερη Ελλάδα. Κάποιοι από αυτούς είναι κι απόψε μαζί μας.
2. να αναδείξουμε μέσα από την αναζήτηση της ιστορικής αλήθειας τον κρίσιμο-καταλυτικό ρόλο της Αριστεράς της εποχής εκείνης – ιδιαίτερα της κομμουνιστικής Αριστεράς – τον επικό, τιτάνιο αγώνα του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και του μεγάλου ηγέτη του και γέννημα θρέμμα της πόλης μας, του Άρη Βελουχιώτη στον αγώνα για εθνική & κοινωνική απελευθέρωση και ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία-εξουσία, κοινωνική δικαιοσύνη και σοσιαλισμό.
3. να χρησιμοποιήσουμε τα κατάλληλα συμπεράσματα από την ιστορική μελέτη για να συμβάλλουμε και σήμερα στην αναγκαία-ζωτική προσπάθεια δημιουργίας μιας μεγάλης σύγχρονης Αριστεράς που θα πρωταγωνιστήσει όπως και τότε στην κοινωνία, μιας Αριστεράς της ρήξης, της ανατροπής, του Σοσιαλισμού.

Είναι στους περισσότερους γνωστή η στάση του επίσημου κράτους μετά την Απελευθέρωση προς τους χιλιάδες αγωνιστές της μεγάλης λαϊκής αντίστασης. Όχι μόνο δεν αναγνώρισε άμεσα, όπως άλλα ευρωπαϊκά κράτη, την επική προσφορά τους, αλλά εξαπέλυσε για δεκαετίες μια επιχείρηση εξόντωσης, φυσικής, ηθικής, ιδεολογικο-πολιτικής των Αριστερών, των οικογενειών τους, της Αριστεράς στιγματίζοντάς τους και καταδικάζοντάς τους ως προδότες του έθνους και εχθρούς της πατρίδας. Ο ίδιος ο κομμουνιστής Άρης Βελουχιώτης, ο οποίος οργάνωσε και ηγήθηκε του δυναμικότερου ίσως αντάρτικου στρατού της εποχής, τον ΕΛΑΣ, αλλά ο οποίος είχε και τη διορατικότητα να αναγνωρίσει τον κίνδυνο της αγγλικής επέμβασης και την τόλμη να οργανώσει μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας τον Νέο Ελλάς, ερχόμενος σε ρήξη ακόμη και με την ηγεσία του κόμματός του (ΚΚΕ), διώχθηκε ανελέητα από την ντόπια αντίδραση και είχε το γνωστό τραγικό τέλος, ενώ το νεκρό σώμα του «γνώρισε» το αβυσσαλέο μίσος των διωκτών του.

Έπρεπε να περάσουν σχεδόν 4 δεκαετίες για να αναγνωριστεί από το ελληνικό κράτος (κυβέρνηση και ΤΑ) η προσφορά των Αντιστασιακών. Η καθιέρωση εορτασμού ημέρας Εθνικής Αντίστασης, καθώς και το μνημείο αυτό (Άρη) είναι προσπάθειες σε αυτή την κατεύθυνση. Πολλά μένει ακόμη να γίνουν. Σε αυτή την προσπάθεια έχουμε προτείνει και επαναλαμβάνουμε προς την ΤΑ την καθιέρωση στην πόλη της Λαμίας ενός διαρκούς ιστορικού συνεδρίου για την Εθν. Αντίσταση και τον Άρη Βελουχιώτη, καθώς και τη δημιουργία Μουσείου Εθνικής Αντίστασης. Οι πρόσφατες δηλώσεις του Δημάρχου Λαμίας γι αυτό είναι αρχικά θετικές. Θα αγωνιστούμε όμως για ένα πραγματικό Μουσείο Εθν. Αντίστασης.

Στην παραπάνω προσπάθεια, αλλά και στη μεγάλη προσπάθεια σήμερα για τη δημιουργία μιας μεγάλης, ριζοσπαστικής Αριστεράς, έχει συμβάλλει τα μέγιστα ο σ/φος Μανώλης Γλέζος ένας από τους απλούς, λαϊκούς αγωνιστές της Αριστεράς, από εκείνους τους «εχθρούς του έθνους» που τόσο διώχθηκαν για δεκαετίες από το μεταπολεμικό κράτος της δεξιάς καταφέρνοντας εντούτοις να βρίσκεται με νεανικό ενθουσιασμό και σήμερα στην πρώτη γραμμή των αγώνων της Αριστεράς για ρήξη, ανατροπή και Σοσιαλισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου