Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

Το Διοικητήριο Λαμίας μέσω ΣΔΙΤ


Το θέμα του Διοικητηρίου συζητείται σήμερα στο ΝΣ Φθιώτιδας, μετά την απόρριψη της β φάσης της δημοπράτησης στην Νομ. Επιτροπή Περιβάλλοντος από τα μέλη του συνδυασμού του Νότη Μαριά και της Αγωνιστικής Συνεργασίας που είχαν την πλειοψηφία.
Είναι λοιπόν μια τελευταία ευακαιρία να ματαιωθεί το έργο όχι μόνο για λόγους κατασκευής του μέσω ΣΔΙΤ αλλά και για λόγους προάσπισης ενός ελεύθερου δημόσιου χώρου, μια διάσταση που δυστυχώς οι παραπάνω πατατάξεις υποβαθμίζουν.
Αξίζει να ξαναδιαβάσουμε την παλαιότερη ανακοίνωση της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ για το θέμα 'Διοικητήριο στο Τσαλτάκη μεσω ΣΔΙΤ' γιατί κατά τη γν΄λωμη μας αναλύει σφαιρικά το θέμα. Το ζήτημα είναι ποιός ακούει μια και επί της ουσίας και οι διαφωνούντες συμφωνούν στην κατασκευή του Διοικητηρίου στο χ'ωρο του πρώην στρατοπέδου.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ‘ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ΄ έχει εκφράσει την αντίθεσή της στη νοοτροπία τσιμεντοποίησης κάθε ελεύθερου δημόσιου χώρου που ακολουθήθηκε και στην περίπτωση του χώρου του στρατοπέδου Τσαλτάκη . Η δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στο χώρο του στρατοπέδου, αίτημα της ΤΑ και της τοπικής κοινωνίας από τη δεκαετία του 70, είναι κατά τη γνώμη μας μια αναγκαία και εφικτή δυνατότητα για την πόλη μας που ασφυκτιεί από το τσιμέντο. Δυστυχώς, δεν έχουν την ίδια αντίληψη οι εκπρόσωποι της ΤΑ που μπορούσαν από χρόνια να είχαν εξασφαλίσει άλλο χώρο κατασκευής του Διοικητηρίου και πόρους για την κατασκευή του αντί να τσιμεντοποιήσουν ένα ‘χώρο πρασίνου’.
Η ‘ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ’ είναι επίσης αντίθετη στην νεοφιλελεύθερης έμπνευσης επενδυτική μέθοδο των ΣΔΙΤ που έχει επιλεγεί για την κατασκευή του Διοικητηρίου. Οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες ενδιαφέρονται για τη μεγιστοποίηση του κέρδος και αυτό καθορίζει το χαρακτήρα της επένδυσης τους και όχι οι κοινωνικές ανάγκες και το όφελος για τον πολίτη. Αντίθετα ικανοποιημένη φαίνεται η ΝΑΦ βλέποντας να απαλλάσσεται από μια ‘υποχρέωση’ χωρίς να χρειάζεται να διεκδικήσει πόρους από την κεντρική εξουσία.
Πρόσφατα, χωρίς να προηγηθεί ενημέρωση και δημόσια συζήτηση δημοσιεύτηκε η προκήρυξη της α’ φάσης του διαγωνισμού για το Διοικητήριο Λαμίας. Το έργο, προϋπολογισμού 33 δις δημοπρατείται από κοινού με το αντίστοιχο κτίριο της ΝΑ Αχαΐας για να κάνουν πιο ελκυστική την προσφορά για τον επενδυτή- με ότι αυτή η απόφαση συνεπάγεται για την ποιότητα του έργου. Η προκήρυξη πέρα από τον ασαφή χαρακτήρα της σε πολλά σημεία πιστεύουμε ότι περιέχει χαριστικούς και σκανδαλώδεις όρους προς όφελος του αναδόχου- τις συνέπειες και το πανάκριβο κόστος των οποίων θα υφιστάμεθα για 26 χρόνια ενώ ο ανάδοχος θα έχει εξασφαλισμένα έσοδα αφού θα εισπράττει τα ανάλογα ενοίκια, έξοδα συντήρησης και ασφάλισης και επί πλέον του δίνεται η δυνατότητα να εκμεταλλεύεται εμπορικά χώρους του Διοικητηρίου. Ειδικότερα πέρα από τις γενικότερες ενστάσεις μας για τις οποίες θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες ενημέρωσης των δημοτών, θέλουμε να επισημαίνουμε τα παρακάτω:
- Η προκήρυξη αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραχωρηθούν άλλα 20 στρέμ. στον ανάδοχο, κάτι που μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους. Πιστεύουμε ότι τα 43.675,65 στρ. είναι ήδη αρκετά τη στιγμή που η επιφάνεια του κτιρίου μειώνεται .Η εναπομένουσα έκταση θα πρέπει να διαμορφωθεί σε ελεύθερο για τους δημότες χώρο πρασίνου.
- Είμαστε αντίθετοι με την κερδοσκοπική εκμετάλλευση του χώρου. Πιστεύουμε ότι η λειτουργία εμπορικών καταστημάτων, φαστ-φουντ και ιδιωτικών γκαράζ στο ισόγειο ή στον περιβάλλοντα χώρο του Διοικητηρίου είναι απαράδεκτη και επί πλέον παράνομη. Το υπάρχον Πολεοδομικό Σχέδιο Λαμίας ρητά αναφέρει την έκταση ‘σαν ζώνη πρασίνου’ με τη εξαίρεση μόνο κάποιων διοικητικών υπηρεσιών’.
- Τέλος, στον ανάδοχο δίνεται ελευθερία για καινούργια αρχιτεκτονική μελέτη με κίνδυνο να επιλεγεί η πλέον φτηνή λύση ενώ η υπάρχουσα μελέτη που στοίχισε 600 εκ. στη ΝΑΦ πετιέται στο καλάθι των αχρήστων. Πιστεύουμε ότι το Διοικητήριο πρέπει να είναι ένα ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής κτίριο που θα κοσμεί τη πόλη μας και όχι ένα τυποποιημένο κτίριο – η αισθητική παράμετρος δεν φαίνεται όμως, να απασχολεί τους αρμόδιους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου