Σάββατο 14 Μαρτίου 2009

Γάζα , η επόμενη μέρα ,,,,της Χαράς Παρμενοπούλου


Μπορεί μετά την εύθραυστη εκεχειρία στη πολύπαθη Γάζα το δράμα του Παλαιστινιακού λαού να μην αποτελεί πλέον πρώτη είδηση στα δυτικά ΜΜΕ, όμως η 22 ημερών επιδρομή του Ισραήλ είχε σαν αποτέλεσμα 1300 νεκρούς-κυρίως άμαχο πληθυσμό- και πάνω από 5.000 τραυματίες. Οι καταστροφές στις υποδομές ήταν τεράστιες και οι επιπτώσεις στη οικονομία καταστροφικές. Η επόμενη μέρα της βάρβαρης επίθεσης βρίσκει τον Παλαιστινιακό λαό με αξιοθαύμαστο κουράγιο να μετρά τις πληγές του και να αγωνίζεται για επιβίωση. Ένα αγώνα που χρειάζεται τη βοήθεια όλων μας.

Με συγκλονιστικό τρόπο περιγράφεται η επόμενη μέρα στην επιστολή που έστειλε μέσα από τη Γάζα ο εθελοντής γιατρός S. Robins. σε ένα φίλο του. Την αναδημοσιεύω χωρίς σχόλια….
Από τη Γάζα με αγάπη…
Γάζα 29 Ιανουαρίου 2009
Γεια, τι να σου περιγράψω;
Η επόμενη ημέρα άφησε κατεστραμμένες οικογένειες και ερείπια. Τσιμέντο απαραίτητο για την ανοικοδόμηση δεν είναι δυνατόν να περάσει μέσα. Πολλοί τραυματίες που μεταφέρθηκαν στην Αίγυπτο, χάθηκαν στη μαύρη τρύπα της γραφειοκρατίας και οι οικογένειές τους ψάχνουν τα ίχνη τους. Το ιατρικό προσωπικό και οι άνθρωποι είναι ακόμα σε κατάσταση σοκ με νωπές τις μνήμες από τις 20 ημέρες των βομβαρδισμών, που άφησαν πίσω τραυματίες και διαλυμένες οικογένειες, αν και τα αυτοκίνητα και οι πεζοί άρχισαν να κυκλοφορούν ξανά στους δρόμους. Επισκεφτήκαμε ένα αριθμό σπιτιών όπου αντικρίσαμε παιδιά τυλιγμένα με επιδέσμους να κάθονται στο πάτωμα , χωρίς να ξέρουν με βεβαιότητα τι έγινε και τι πρόκειται να συμβεί καθώς η ιατρική βοήθεια δεν επαρκεί και μόνο με τη βοήθεια των εθελοντών γιατρών από μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν κάποια φροντίδα.
Το νοσηλευτικό προσωπικό χρειάζεται ξεκούραση όμως ακόμα παραμένει στις κλινικές προσφέροντας ότι είναι δυνατόν…Σχεδόν κάθε δρόμος έχει θραύσματα φώσφορου από μη συμβατικά όπλα. Τα παιδιά καίγονται στα πρόσωπα και τα δάκτυλα καθώς παίζουν με τα υπολείμματα προσπαθώντας να τα ανάψουν. Χρειάζεται προσεκτικός καθαρισμός καθώς το νερό της βροχής ή η θερμοκρασία το καλοκαίρι μπορεί να τα αναφλέξει. Ο φωσφόρος και πιθανόν άλλα υλικά μπορεί να προκαλέσουν καρκινογενέσεις στο μέλλον. Τέτοια όπλα δεν πρέπει να κατασκευάζονται καθόλου για καμιά χρήση.
Χωρίς αμφιβολία το Ισραήλ έβαλε τα δυνατά του για να κρατήσει όλους τους δημοσιογράφους και ξένους έξω από τα σύνορα κατά τη διάρκεια της επίθεσης. Ακόμα και τώρα είναι πολύ δύσκολα να εισέλθει κανείς με την Αιγυπτιακή γραφειοκρατία να αποφασίζει ότι ένας ψυχίατρος δεν είναι απαραίτητο ιατρικό προσωπικό και συνεπώς να του απαγορεύεται η είσοδος. Όμως πολλά μπορούν να επανορθωθούν αν υπάρξει λίγη δικαιοσύνη για το λαό της Παλαιστίνης. Οι φυσικές πληγές στα σώματα μπορούν κάποτε να επουλωθούν και τα γκρεμισμένα κτίρια να ανοικοδομηθούν αλλά χωρίς το βάλσαμο κάποιας επανορθωτικής δικαιοσύνης, οι βαθύτερες ψυχολογικές πληγές θα παραμείνουν αγιάτρευτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου