Τρίτη 10 Μαρτίου 2009

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ:«Κίνδυνος ερημοποίησης της Αταλάντης από μεγάλη τουριστική επένδυση»



Atalanti Hills... and golf!!!

Δύο σημαντικές παραμέτρους της σχεδιαζόμενης επένδυσης μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας γκολφ στον Έξαρχο Αταλάντης με τις ευλογίες τοπικών παραγόντων ανέδειξε με ερωτήσεις του στη Βουλή ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Γρηγορης Ψαριανός. Πρώτον τον κίνδυνο λειψυδρίας και ερημοποίησης της περιοχής και δεύτερον την εκτέλεση παράνομων εργασιών και γεωτρήσεων σε μια δασική περιοχή και τις μεθοδεύσεις αποχαρακτηρισμού της προς όφελος των επενδυτών.



05/03/09

ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΡΗΓΟΡΗ ΨΑΡΙΑΝΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΥΡΙΖΑ

Προς τον κ. Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε
Οι λοφώδεις περιοχές της Αταλάντης είναι ενταγμένες στη ζώνη αυξημένου κινδύνου (κίτρινη ζώνη), λόγω αλάτωσης των εδαφών,σύμφωνα με το χάρτη του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση της Απερήμωσης(ΚΥΑ 974/27.7.2001). Η χώρα μας έχει κυρώσει τη «Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση της Απερήμωσης».

Η Εταιρεία «ΛΟΚΡΟΣ» Μονοπρόσωπη ΕΠΕ ανακοίνωσε πρόσφατα την κατασκευή μεγάλου τουριστικού συγκροτήματος , του Atalanti Hills, σε έκταση συνολικού εμβαδού 12.364,04 στην περιοχή του Δ.Δ.Εξάρχου του Δήμου Αταλάντης, το οποίο θα αποτελείται από 3 πεντάστερα ξενοδοχεία, 5000 τουριστικές κατοικίες, 3 γήπεδα γκολφ, 13 γήπεδα τέννις, ιππικό κέντρο, water park, 3-4 μεγάλες πισίνες και αρκετές δεκάδες μικρές, ελικοδρόμιο, αμφιθέατρο 700 θέσεων, βοτανικό λόφο 700 στρεμμάτων, βιολογικές καλλιέργειες 1000 στεμμάτων κ.λ.π.

Το Δασαρχείο Αταλάντης με το υπ.αριθμ.πρωτ. 557/14.3.2006 έγγραφό του απάντησε στην αίτηση της τότε ιδιοκτήτριας με την οποία ζητούσε να της χορηγηθεί βεβαίωση,ότι για το «αγρόκτημα ΄Εξαρχος» δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, ότι ο χαρακτήρας της έκτασης θα επιλυθεί οριστικά μόνο με την έκδοση πράξης χαρακτηρισμού, σύμφωνα με το άρθρο 14 του Ν998/1979.Παρόλα αυτά η έκταση πωλείται την 16.3.2006 στην εταιρεία «ΛΟΚΡΟΣ Μ.ΕΠΕ».Πρόκειται για αγοραπωλησία που σύμφωνα με τα άρθρα 72 και 35 του νόμου 998/1979 θεωρείται παράνομη,καθώς η μεταβίβαση προηγήθηκε των αποφάσεων των αρμόδιων δασικών υπηρεσιών ως προς τον χαρακτήρα του δάσους.

Την 15.9.2006 αρμόδιοι υπάλληλοι του Δασαρχείου Αταλάντης υπέβαλαν αναφορά, σύμφωνα με την οποία σε ορισμένα σημεία της έκτασης γίνονταν γεωτρήσεις και άλλες εργασίες.Η εταιρεία έχει πραγματοποιήσει οκτώ γεωτρήσεις στις δύο από τις οποίες βρέθηκε νερό.Σύμφωνα με στοιχεία για ένα γήπεδο γκολφ 18 οπών στη Μεσογειακή ζώνη χρειάζεται νερό όσο μια πόλη 5-10 χιλιάδων κατοίκων(περίπου ένα εκατομμύριο κυβικά μέτρα).Σύμφωνα δε με ειδικούς επιστήμονες η καταστροφή δασικών και θαμνωδών εκτάσεων για τη δημιουργία χλοοταπήτων,που είναι ιδιαίτερα απαιτητικοί σε νερό άρδευσης, είναι παράγοντες ερημοποίησης και συμβάλλουν ειδικά στη διάβρωση εδαφών και στην εξάντληση υπογείων υδάτων.


Με αυτά τα δεδομένα,

Ερωτάται ο υπουργός

* ΄Εχει ελεγχθεί η συμβατότητα της επένδυσης με το Χωροταξικό Σχέδιο Στερεάς Ελλάδας;
* ΄Εχει εκπονηθεί και εγκριθεί ΣΧΟΑΑΠ της περιοχής Αταλάντης;
* Διασφαλίζεται η αειφορία των φυσικών και άλλων πόρων της ευρύτερης περιοχής από τη συγκεκριμένη χρήση της επένδυσης,δεδομένου ότι η επένδυση θε επιφέρει σημαντική επιβάρυνση στους υδατικούς πόρους, το έδαφος και τα οικοσυστήματα;
* Ποιές ποσότητες υδατικών πόρων θα απαιτούνται σε ετήσια βάση για τις ανάγκες λειτουργίας αυτών των εγκαταστάσεων;
* Πώς λαμβάνονται αναπτυξιακές αποφάσεις για υδροβόρες δραστηριότητες, χωρίς να έχει εκπονηθεί προηγουμένως το Σχέδιο Διαχείρησης Υδατικών Πόρων του Υδατικού Διαμερίσματος Στερεάς Ελλάδας σύμφωνα με την Οδηγία- Πλαίσιο για το Νερό του 2000;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου