Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Οι μπουλντόζες έγραψαν τον επίλογο για την παλαιά αγορά της Λαμίας


Ρεπορτάζ Ν. Παρμενόπουλος                        Επίλογος γράφτηκε χτες σε ένα κομμάτι της ιστορίας της Λαμίας στενά συνδεδεμένο με την εμπορική και κοινωνική ζωή της πόλης καθώς οι μπουλντόζες  γκρέμιζαν τα τελευταία  κτίσματα από την παλαιά αγορά της Λαμίας  στο κέντρο της πόλης. Δυστυχώς για τη Λαμία για μια ακόμα φορα πρυτάνευσε η νοοτροπία τσιμεντοποίησης και εμπορευματοποίησης κάθε ελεύθερου δημόσιου χώρου. 
Τι κι αν ακούστηκαν προτάσεις για διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό  για αναπαλαίωση και αξιοποίηση του χώρου της παλαιάς αγοράς όπως έγινε σε τόσες πόλεις, τι κι αν διαμαρτυρήθηκαν  πολίτες,  δημοτικές παρατάξεις, επιστημονικοί και περιβαλλοντικοί σύλλογοι;  Τι κι αν  έγιναν προτάσεις για δημιουργία  χώρου πρασίνου  με ένταξη των εναπομείναντων παραδοσιακών κτιρίων και της εισόδου  της παλιάς αγοράς  μετά την πρώτη κατεδάφιση σε μια Λαμία που ασφυκτιά; Τι κι αν επισημάνθηκε  ότι η δημιουργία χώρου στάθμευσης στο κέντρο της πόλης  θα επιδεινώσει  αντί να ανακουφίσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα:
Η δημοτική πλειοψηφία είχε αντίθετη άποψη. Επέμενε στη δημιουργία υπόγειου γκαράζ και κτιρίου για εμπορική εκμετάλλευση και μάλιστα με τη μέθοδο της μελέτης-κατασκευής  και εκμετάλλευσης του έργου από ιδιώτη, υποχωρώντας  κάπως στις πιεσεις  στη δημιουργία πολυώροφου κτιρίου, προτείνοντας μια μικρή τσιμεντένια πλατεία στο ύψος της οδού  Οθωνος.
 Ομως ούτε  την προταση της στάθηκε ικανή να υλοποιήσει. Η πρώτη δημοπράτηση για το υπόγειο γκαραζ έμπλεξε, το επενδυτικό ενδιαφέρον στην συνέχεια ήταν  ανύπαρκτο και απέμειναν κάποια εγκατεαλελλειμένα  γεμάτα σκουπίδια κτίρια να καταρρέουν στο κέντρο της Λαμίας ενώ ο υπόλοιπος χ΄ρος μετατράπηκε σε υπαίθριο γκαράζ.
Και η λύση δόθηκε πάλι από τις μπουλντόζες. Θα ακολουθήσει τσιμεντόστρωση της έτασης με κάποια δέντρα ώστε το υπάιθριο γκαράζ να  είναι έτοιμο. Ετσι δεν θα υπάρχει πλέον τίποτα που να   θυμίζει  το άδοξο τέλος  των μεγαλεπήβολων σχεδίων τους. Και η παλαιά αγορά της Λαμίας  θα περάσει στην ιστορία όπως τόσα παραδοσιακά και νεοκλασικά  κτίρια με τους κήπους τους  που κάποτε στόλιζαν αυτή την πόλη.
 Κρίμα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου