Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Aντίο, καλέ μας άνθρωπε Θανάση....



Ο θανάσης Βέγγος σε ηλικία 84 ετών έφυγε διακριτικά από τη ζωή όπως έζησε.
Υπήρξε ένας σπουδαίος αυτοδίδακτος ηθοποιός, από τους κορυφαίους κωμικούς του ελληνικού κινηματογράφου και θεάτρου που κατάφερε να είναι αναγνωρίσιμος και αγαπητός στοευρύ κοινό. Στους ρόλους του στις 126 ταινίες που μας χάρισε, απέδωσε με ρεαλισμό διακωμωδώντας τον αγώνα και το τρέξιμο του νεοέλληνα της καθημερινης ζωής που τρέχει ασταμάτητα και αγωνίζεται να επιωβιώσει στη μεταπολεμική Ελλάδα, χωρίς να χάσει την ανθρωπιά του.

Γεννήθηκε στο Νέο Φάληρο, το 1927. Ο πατέρας του ήταν δημόσιος υπάλληλος και αγωνιστής της Αντίστασης. Μετά τον πόλεμο εκδιώχθηκε από την δουλειά του, εξαιτίας των πολιτικών του φρονημάτων. Τα ταραγμένα χρόνια του εμφύλιου ο Θανάσης Βλεγγος υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στην Μακρόνησο και όταν απολύθηκε έκανε διάφορες δουλειές για τα προς τα ζην. Στο Μακρονήσι γνωρίστηκε με τον Νίκο Κούνδουρο, που του χάρισε τον πρώτο του κινηματογραφικό ρόλο στην "Μαγική Πόλη".Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος και ο Παντελής Βούλγαρης βρήκαν στο πρόσωπο του τον 'αρχετυπικό' άνθρωπο του λαού που σε μεγάλη ηλικία πια και έχοντας ταλαιπωρηθεί στο νεανικό του βίο γίνεται σοφός.

Στη συνέχεια συνεργάστηκε με τον σκηνοθέτη Πάνο Γλυκοφρύδη και ανέπτυξε τον τύπο του νευρικού, αεικίνητου ανθρώπου, που τον καθιέρωσε. Εγινε ιδιαίτερα αγαπητός στο ελληνικό κοινό με ταινίες-σταθμός όπως "Δράκος", "Ποτέ την Κυριακή", "Κορίτσι με τα μαύρα", "Διακοπές στην Αίγινα", "Ηλίας του 16ου" "Μανταλένα". "Ψηλά τα χέρια", "Χίτλερ", "Μην είδατε τον Παναή", "Ζήτω η τρέλα", "Πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης", "Πράκτωρ Θου βου". Η στενή σχέση του με τον σκηνοθέτη Ντίνο Κατσουρίδη τον οδηγεί στον θρίαμβο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, το 1971 με την ταινία "Τι έκανες στον πόλεμο, Θανάση;". Κοινό και κριτική τον αποθεώνουν - βρησκόμαστε στα πέτρινα χρόνια της χούντας-και αποσπά το βραβείο Α΄ανδρικού ρόλου. Έναν χρόνο μετά, ο ρόλος του στην ταινία "Θανάση, πάρε το όπλο σου!" του χαρίζει ένα ακόμη βραβείο Α΄ανδρικού ρόλου. Τη δεκαετία του '80 αποσύρεται από το σινεμά και κάνει λίγες βιντεοταινίες. Το 1991,τιμήθηκε με το βραβείο Β Ανδρικού ρόλου για τις “Ησυχες Μέρες του Αυγούστου”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου