Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Αχ γλυκό μου Ποντικάκι...THE END


Ποντίκι » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ http://topontiki.gr/article/12207

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010
Γράφει η Κουκίδα
Η χθεσινή μέρα θα χαραχθεί ανεξίτηλα στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας ως η μέρα που καταργήθηκαν τα πάντα. Η μέρα κατά την διάρκεια της οποίας ανακοινώθηκε ότι το 20% των Eλλήνων είναι πλέον νεόπτωχοι. Ότι θα μειωθούν ξανά και μισθοί και συντάξεις. Ότι θα γίνονται απολύσεις αλα κάρτ. Ότι θα δουλεύουμε με 560 ευρώ το μήνα και σ’ όποιον αρέσει. Ότι η ύφεση καλπάζει στο 4,6%. Ότι η επίσημη ανεργία αυξήθηκε στο 12,6% και ο πληθωρισμός πάνω από το 4,5%.

Το Ποντίκι σας το αποκάλυψε από την προηγούμενη εβδομάδα. Το ΔΝΤ εμπνεύστηκε την επιχείρηση «Ξαφνικός Θάνατος» την οποία και εφάρμοσε η κυβέρνηση χθες. Ανακοίνωσε τα πάντα μέσα σε λίγες ώρες και κατέθεσε τα νομοσχέδια-σκούπα με την μορφή κατεπείγοντος. Όλα σε μια μέρα. Ώστε να μην προλάβει να αντιδράσει κανείς. Μέσα στον κυκεώνα των εξελίξεων και των επισκέψεων του Στρος Καν και του ‘Ολι Ρεν, το υπουργείο οικονομικών αποφάσισε να δημοσιεύσει το επικαιροποιημένο μνημόνιο που ανοίγει παράθυρο και για επιπρόσθετα μέτρα το 2011. Πέρα από όσα σας αναφέραμε πιο πάνω. Κι άλλα δηλαδή. Επιπλέον. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, επιχείρησε με αυτό τον τρόπο να περάσει τις αστοχίες της πολιτικής του στα ψιλά. Παραδέχθηκε ότι η μαύρη τρύπα από τα έσοδα φέτος θα φθάσει τα 4 δις ευρω και ότι δεν θα πιάσουμε τον στόχο του ελλείμματος, άρα θα αναγκαστούμε να πάρουμε περισσότερα μέτρα του χρόνου. Μέσα σε ένα δυσνόητο κατεβατό κειμένου, σφήνωσε όλες τις ευθύνες που τον βαραίνουν και δικαιολογήθηκε ότι "δεν κατάφερε να εισπράξει φόρους φέτος λόγο της ύφεσης". Τώρα το κατάλαβε ότι τα νοικοκυριά δεν έχουν μια; Όχι βέβαια. Το ήξερε εξ αρχής, αλλά βλέπετε ανήκει στην μικρή ομάδα των ολίγων που πιστεύουν ότι πρέπει να διαλυθεί η οικονομία στη Ελλάδα για να ξαναχτιστεί πάνω σε νέα συμφέροντα. Με τις ευλογίες του ΔΝΤ.

Και επειδή φαντάζομαι ότι όλοι θα γράφουν σήμερα για τον εργασιακό μεσαίωνα που μας περιμένει, με κυβερνητική βούλα πλέον, σας παραθέτω αυτά που περιέχει το αναθεωρημένο μνημόνιο και που ο υπουργός οικονομικών προσπαθεί να κρύψει :

1. Έρχεται νέος γύρος περικοπών στο ασφαλιστικό. Στο στόχαστρο μπαίνουν πλέον και οι επικουρικές συντάξεις και πρόνοιας.

2. Τα εισιτήρια των μέσων μεταφοράς θα αυξηθούν κατά 30%

3. Οι συμβάσεις περιορισμένου χρόνου στο δημόσιο θα περιοριστούν περαιτέρω «κατά τουλάχιστον 15%»

4. Το νομοσχέδιο για την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ θα κατατεθεί μέχρι το τέλος του έτους και από την πρώτη Ιανουαρίου θα ισχύσει χωρίς καμία καθυστέρηση

5. Επικυρώνεται και τυπικά η αναλογία 5-1 για προσλήψεις στο δημόσιο με τις μετατάξεις να συνυπολογίζονται στην αναλογία αυτή, δηλαδή θα θεωρούνται νέες προσλήψεις. Με άλλα λόγια οι 300.000 απολύσεις στο δημόσιο μες την τριετία αρχίζουν να φαίνονται μετριοπαθής αριθμός!

6. Μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2011, πρέπει να κλείσουν όλες οι ζημιογόνες ΔΕΚΟ και να ιδιωτικοποιηθούν οι κερδοφόρες. Θα υπάρξει νέος γύρος κατάργησης κρατικών φορέων

7. Το 2012 θα μειωθούν δραστικά οι εξοπλιστικές δαπάνες

8. Το νέο μισθολόγιο που θα συμπεριλαμβάνει και την σύμπτυξη των απολαβών θα αρχίσει από τα μέσα του 2011

9. Μας περιμένει άγρια λιτότητα και το 2012 και το 2013 παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης

10. Οι περικοπές στον τομέα της υγείας θα αντιστοιχούν στο 0,5% του ΑΕΠ το 2011

11. Οι περικοπές από τις δημόσιες επιχειρήσεις θα κυμανθούν το 2011 γύρω στο 0,5% του ΑΕΠ, μέσα από την μείωση μισθών, επιδομάτων, καταργήσεων θέσεων εργασίας και μετατάξεων

12. Το οικογενειακό επίδομα και αυτό της θέρμανσης θα δοθεί «μόνο σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη» . Βέβαια η κυβέρνηση δεν έχει τον μηχανισμό για να αποφανθεί που θα είναι οι δικαιούχοι

13. Ξεκινάει επισήμως η πώληση της κρατικής περιουσίας. Τράπεζες, επιχειρήσεις, ακίνητα, νησιά, ορυκτός πλούτος

Για όλα αυτά, μέχρι χθες, οι κυβερνώντες διαβεβαίωναν ότι δεν θα γίνουν ποτέ. Πρώτος από όλους ο ίδιος πρωθυπουργός. Το Ποντίκι έχει προειδοποιήσει για τις εξελίξεις εδώ και μήνες, κόντρα στο ρεύμα και στα όσα εγκάθετα γράφονταν. Χθες αποκάλυψε και το κρυφό σχέδιο του ΔΝΤ για την Ελλάδα. Τα πάντα έχουν συμφωνηθεί. Θα σας αφήσω με την επερώτηση της Βάσως Παπανδρέου τόσο στον Στρος Καν όσο και στον ‘Ολι Ρεν. «Θα γίνει αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους , δηλαδή ελεγχόμενη πτώχευση; Γιατί οι αριθμοί δεν βγαίνουν. Πότε θα γίνει; ‘Οταν θα βολεύει τις τράπεζες και τα ξένα επενδυτικά συμφέροντα;» Φυσικά δεν πήρε απάντηση.

Και ο νοών νοείτω ..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου