Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΙΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΡΟΜΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑ



Λαμία 28.10.10
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σχετικά με τη συνεχιζόμενη αντίδραση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Μαγνησίας Λαμίας στο θέμα της απόφασης της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης δημιουργίας τάξης υποδοχής παιδιών ΡΟΜΑ στα σχολεία γύρω από τον καταυλισμό του Ξηριά, θέλουμε να τονίσουμε τα παρακάτω:
Το δικαίωμα στη μόρφωση είναι συνταγματική υποχρέωση και δικαίωμα για όλα τα παιδιά και κανείς δεν νομιμοποιείται να τους το στερήσει. Ιδιαίτερα τα παιδιά ρομά που ανήκουν σε μια κοινωνικά ευπαθή ομάδα δεν πρέπει να αντιμετωπίζουν ρατσιστικές συμπεριφορές αλλά να στηριχτούν στην προσπάθειά τους να ενταχθούν στη σχολική και κοινωνική ζωή. Δυστυχώς, αρκετά παιδιά ρομά στην περιοχή μας- και γι αυτό υπάρχουν ευθύνες σε πολλές πλευρές - βρίσκονται ακόμα εκτός σχολικής διαδικασίας.
Το πρόβλημα της σχολικής διαρροής των παιδιών ρομά πρέπει επιτέλους να αντιμετωπίσουν με υπευθυνότητα οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου. Και η δημιουργία τάξεων υποδοχής είναι σε θετική κατεύθυνση. Θέλουμε ακόμα να επισημάνουμε και τις ευθύνες της Τ.Α. για την αδιαφορία της για το πρόβλημα της σχολικής διαρροής των παιδιών ρομά και τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης των ρομά που προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια στον καταυλισμό του Ξηριά. Η δημοτική αρχή , παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις της δεν έκανε τίποτα για τη μετεγκατάσταση του καταυλισμού σε ένα κατάλληλο χώρο και επιπλέον δεν διευκόλυνε την υλοποίηση του ευρωπαϊκού προγράμματος αυτοστέγασης των ρομά με αποτέλεσμα να υπάρχουν αυτή τη στιγμή στα συρτάρια εγκεκριμένα στεγαστικά δάνεια που κινδυνεύουν να χαθούν.
Στηρίζουμε την απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων του σχολείου που διαφοροποιείται από την αδιάλλακτη στάση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου σχολείου Νέας Μαγνησίας τους οποίους καλούμε να επανεξετάσουν τη στάση τους . Παράλληλα ζητάμε από τους αρμόδιους να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διασφαλιστούν οι συνθήκες υγιεινής και να βελτιωθούν οι υποδομές του σχολείου για να υποδεχτούν τους νέους μαθητές.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι με πνεύμα συνεργασίας μέσα από το διάλογο θα αντιμετωπιστούν το όποια προβλήματα υπάρχουν και τα παιδιά ρομά θα έχουν την αγάπη και την αποδοχή από τους δασκάλους, τους συμμαθητές τους αλλά και τους γονείς. Σήμερα που η ελληνική οικογένεια δοκιμάζεται από την οικονομική και κοινωνική κρίση χρειάζεται να χτίσουμε κοινωνίες αλληλεγγύης και όχι κοινωνίες κοινωνικών διαχωρισμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου