Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

H ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΜΙΑΣ



18 Οκτωβρίου 1944: Ημέρα Απελευθέρωσης της Λαμίας από τους κατακτητές - H κεντρική ομιλία της εκδήλωσης
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Μαζευτήκαμε σήμερα 18 Οκτωβρίου, επέτειο της απελευθέρωσης της Λαμίας από τους Γερμανούς κατακτητές, εδώ μπροστά στο άγαλμα του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ, ΑΡΗ Βελουχιώτη να καταθέσουμε ένα δάφνινο στεφάνι σαν μια ελάχιστη ένδειξη φόρου τιμής στους Αντιστασιακούς που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για Ελευθερία, Εθνική Ανεξαρτησία και Κοινωνική Δικαιοσύνη. Με τη συμβολική αυτή κίνηση, θέλουμε ακόμα να εκφράσουμε την αντίθεσή μας για τη συστηματική διαστρέβλωση της ιστορικής μνήμης που επιχειρείται με τον επίσημο, διπλό εορτασμό της 18ης Οκτωβρίου 1944 στη πόλη μας, και την μονομερή έμφαση στο θρησκευτικό περιεχόμενο της επετείου, που υποβαθμίζει την προσφορά των Αντιστασιακών στην απελευθέρωση της Λαμίας και συσκοτίζει –όχι τυχαία- την ιστορική αλήθεια.
Συλλογική μνήμη και επι-λησμονή είναι μια μηχανή που κινείται με ιδεολογία. Οι κυρίαρχες τάξεις, αποσιωπώντας, διαστρεβλώνοντας και προσαρμόζοντας στα μέτρα τους την ιστορική αλήθεια, τη χρησιμοποιούν σαν ιδεολογικό όπλο για να αποκτήσουν την κοινωνική συναίνεση ώστε να νομιμοποιήσουν και να αναπαράγουν την εξουσία τους. Η απελευθέρωση της Λαμίας είναι από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα μας τέτοιας ιστορικής διαστρέβλωσης. Εδώ όχι μόνο αποσιωπάται, η λαϊκή συμμετοχή στην ένοπλη αντίσταση κάτω από την καθοδήγηση του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ που με αγώνες και θυσίες έκαναν δυνατή την απελευθέρωση της πόλης μας, επιπλέον γίνεται συστηματική προσπάθεια μέσω μιας θρησκευτικής τελετουργίας που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, να πεισθούν οι πολίτες, ότι η απελευθέρωση της Λαμίας ήταν το αποτέλεσμα θείας παρέμβασης με διαμεσολαβητή τον Άγιο Λουκά.
Στη δική τους εκδοχή της απελευθέρωσης της Λαμίας δεν υπάρχουν εικόνες με τους ΕΛΑΣΙΤΕΣ της ΧΙΙΙ μεραρχίας του ΕΛΑΣ, οι οποίοι μετά από ολονύκτια σκληρή μάχη με τους Γερμανούς μπαίνουν ελευθερωτές στη πόλη τα ξημερώματα της 19ης Οκτωβρίου. Δεν υπάρχουν πουθενά οι Επονίτισσες που παρελαύνουν υπερήφανες με το όπλο στους ώμους στους δρόμους της ελεύθερης Λαμίας, χειροκροτούμενες από το λαό. Δεν υπάρχει ακόμα αναφορά στον Άρη Βελουχιώτη που εκφωνεί ένα βαρυσήμαντο, πατριωτικό λόγο από τον εξώστη της Νομαρχίας στις 29 Οκτωβρίου, όταν πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Ελευθερίας η Παμφθιωτική πανηγυρική συγκέντρωση του ΕΑΜ για την επέτειο του ΟΧΙ, η μεγαλύτερη συγκέντρωση που γνώρισε ποτέ η Λαμία. Όσο δε μακραίνει η χρονική απόσταση από τα γεγονότα, όσο λιγοστεύουν οι αντιστάσεις, τόσο πιο εύκολα είναι η δική τους εκδοχή, να ηγεμονεύσει ιδεολογικά και να εκληφθεί σαν η μόνη αλήθεια.
Η πόλη της Λαμίας, που έχει τη τιμή να είναι γενέτειρα του πρωτο-καπετάνιου του ΕΛΑΣ, Άρη Βελουχιώτη και πολλών αγωνιστών της Εθνικής μας Αντίστασης, οφείλει να αποκαταστήσει την ιστορική αλήθεια αναδεικνύοντας την προσφορά και τις θυσίες των Αντιστασιακών και κάνοντας κτήμα της νέας γενιάς το πραγματικό νόημα της σημερινής επετείου που είναι ένα διαχρονικό μήνυμα Εθνικής αξιοπρέπειας και Αντίστασης.
Μαθαίνουμε την Ιστορία, έλεγε ο αξέχαστος Άγγελος Ελεφάντης, ‘όχι για να τη διδάξουμε δασκαλίστικα στις νέες γενιές ή να διδαχτούμε από αυτήν, κι έτσι να αποφύγουμε τα λάθη των παλιών και να κρατήσουμε τα σωστά, ώστε … να στήσουμε αυτή τη φορά από τη σωστή πλευρά το πολυβόλο. Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν παρά μια ακόμα προσπάθεια ιδεολογικοποίησης και εργαλιοποίησης της ιστορίας. Μαθαίνουμε την ιστορία, γιατί όταν αυτή συναντήσει το μυαλό και ενίοτε το συναισθηματικό κόσμο των ανθρώπων, κάνει δυνατή τη καλλιέργεια συνειδήσεων…Κι εμάς τους αριστερούς, μας ενδιαφέρει αυτή η καλλιέργεια, αυτό το συνειδέναι. Γιατί όταν οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι τα προβλήματά τους δεν γεννήθηκαν με αυτούς, όταν γνωρίζουν ότι οι ίδιοι έρχονται από μακριά και θα συνεχίσει ο δρόμος για το μέλλον, τότε οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι το μέλλον διαρκεί πολύ και τους προϋποθέτει, ανεξάρτητα από την ατομική φθαρτότητα και περατότητα. Αυτή η συνείδηση ότι ανήκουμε και στο μέλλον ακριβώς επειδή έχουμε παρελθόν, ότι υπήρξαν πολλά παρελθόντα και όχι εκείνα που οι νικητές κατοχύρωσαν με απαράγραπτος τίτλους νομής, αυτή λοιπόν η συνείδηση που υπερβαίνει την παρόντα στιγμή, εμπεριέχει το ενδεχόμενο ότι υπάρχουν πολλά μελλούμενα’.
Σήμερα λοιπόν, όλοι εμείς που γνωρίζουμε ότι ‘ ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός’ με σεβασμό στην ιστορική αλήθεια, παίρνουμε τη σκυτάλη από τη γενιά της Αντίστασης και συνεχίζουμε τον αγώνα για να κάνουμε δυνατό το όραμα μας για ένα κόσμο με αλληλεγγύη και κοινωνική δικαιοσύνη χωρίς πολέμους, φτώχια, οικολογική καταστροφή και κάθε λογής φασισμούς και ρατσισμούς.
Λαμία 18.10.09
Χαρά Παρμενοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου