Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2009

ΣΥΡΙΖΑ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ: ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΝΑ ΔΑΝΕΙΟΔΟΤΗΣΟΥΝ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ΣΤΕΓΑΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ


Δελτίο τύπου

Οι τσιγγάνοι, που ζουν περιθωριοποιημένοι στον Ξηριά κάτω από άθλιες συνθήκες, αυτοί που χρόνια εμπαίζονται και ακούνε ευχολόγια για λύση του προβλήματος τους στέγασης και τους οποίους οι υποψήφιοι Δήμαρχοι και Νομάρχες τους θυμούνται μόνο προεκλογικά , αντιμετωπίζουν σήμερα μια ακόμα κοροϊδία.
Όταν μετά από μακροχρόνιες καθυστερήσεις για τις οποίες ο Δήμος Λαμίας φέρνει σοβαρές ευθύνες αφού για καιρό οι υπηρεσίες του δεν έστελναν τις καταστάσεις στο Υπουργείο, οι 44 τυχεροί που πήραν τη πολυπόθητη έγκριση για το δάνειο των 60.000 ευρώ που το κράτος τους χορηγεί μέσω του τραπεζικού συστήματος, ήρθαν αντιμέτωποι με την άρνηση όλων των Τραπεζών της περιοχής μας να τους δανειοδοτήσουν. Πολλοί από αυτούς βρίσκονται μάλιστα σε τραγική οικονομική θέση με δυσβάστακτα χρέη γιατί έχουν προχωρήσει σε αγορά οικοπέδων και διαδικασίες ανέγερσης ή αγοράς κατοικίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας διαμαρτύρεται για την ανάλγητη αυτή τακτική διακρίσεων προς μια ευπαθή κοινωνικά ομάδα και ζητά την άμεση χορήγηση όλων των εγκεκριμένων δανείων με βάση το σχετικό Πρόγραμμα για τη στέγαση των τσιγγάνων που δίνεται με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η άρνηση των Τραπεζών δεν έχει σχέση με τις πιέσεις και συστάσεις τοπικών παραγόντων προς τις Τράπεζες για παρεμπόδιση των τσιγγάνων να πάρουν τα νόμιμα εγκεκριμένα αυτά δάνεια σαν συνέπεια της έντασης που δημιουργήθηκε και των ρατσιστικών αντιδράσεων μερίδας της τοπικής κοινωνίας σε περιοχές που εγκαταστάθηκαν τσιγγάνοι κάνοντας χρήση αυτών των δανείων.
Κατανοούμε τα υπαρκτά προβλήματα που μπορούν να δημιουργηθούν στη διαδικασία κοινωνικής ένταξης των τσιγγάνων πιστεύουμε όμως ότι τα όποια προβλήματα θα πρέπει να λυθούν με διάλογο, αμοιβαίες προσαρμογές, στήριξη με κατάλληλες κοινωνικές πολιτικές και με τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών που θα εξασφαλίζουν μια ανθρώπινη διαβίωση στους οικισμούς των τσιγγάνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου