Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου 2013

Παραδοσιακές Συνταγές της Ρούμελης: Μπακλαβάς Δαδιώτικος

Είτε με καρύδια είτε με αμύγδαλα  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ και ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ στη  Ρούμελη  χωρίς μπακλαβά δεν έχουν χάρη. Μπορεί να έλκει την καταγωγή του από τα βάθη τοης Τουρκλιας όμως στη Ρούμελη έχει ζήσει μέρες δόξας.  Υπήρχε μάλιστα ανταγωνισμός στις νοικοκυρές για το ύψος του γλυκού (ο χοντρός ή λεπτός μπακλαβάς,  με μπόλικο καρύδι  ή αμύγδαλο, το μέγεθος του ταψιού με το μυστικό της επιτυχίας να είναι στο χειροποίητο φύλο, το φρέσκο βούτυρο, το σωστό ψήσιμο αλλά και το καλό δέσιμο στο σιρόπι).

Συνοδεύεται  με τσίπουρο ή κονιάκ ή σερβίρεται μετά το φαγητό με τον καφέ.
Σε κάθε σιροπιασμένο κομμάτι μπακλαβά  είναι καρφωμένο ένα αμύγδαλο ή γαρύφαλλο.

Υλικά ( για ταψί κουζίνας)
1 1/2 κιλό φύλλο
1 1/2 κιλό αμύγδαλα ασπρισμένα ή καρύδια
1 1/2 κιλό ζάχαρη
1 κιλό βούτυρο
φλούδα λεμονιού στο σιρόπι.

Στρώνουμε στο ταψί 6 φύλλα μόνο βουτυρωμένα. Μετά κάθε φύλλο το βουτυρώνουμε και βάζουμε μια χούφτα αμύγδαλα ή καρύδια. Έτσι στρώνουμε το μπακλαβά και από πάνω βάζουμε 5 φύλλα, μόνο βουτυρωμένα, ρίχνουμε από πάνω το υπόλοιπο βούτυρο και τον ψήνουμε σε μέτριο φούρνο 2 ώρες. Τον ζεματάμε ζεστό με το σιρόπι κρύο (1 1/2 ζάχαρι-750 γρ. νερό).  Προαιρετικά στο σιρόπι όταν βράζει ρίχνουμε δύο ξυλάκια κανέλλα.

 Σημείωση: Για το σιρόπι υπολογίζουμε πάντοτε ένα ποτήρι ζάχαρη-μισό ποτήρι νερό. Δηλαδή όσα ποτήρια ζάχαρη, τα μισά νερό.

 Συνταγή της Κατερίνας Λ. Μπακοστάμου (Δαδί). Από το βιβλίο " Παραδοσιακές Συνταγες της Ρούμελης" που εκδόθηκε από το Λαογραφικό Μουσείο Φθιώτιδας και την επιμέλεια του Συλλόγου Γυναικων Λαμίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου