Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Η Ανατίναξη της Γέφυρας στο Γοργοπόταμο


«Ο Γοργοπόταμος στην Αλαμάνα
στέλνει περήφανο χαιρετισμό
     μιας Ανάστασης νέας χτυπά η καμπάνα
      μηνούν τα όπλα μας το Λυτρωμό».
H Ανατίναξη της σιδηροδρομικής γέφυρας του Γοργοποτάμου στους πρόποδες της Οίτης, έχει αναγνωριστεί σαν μια από τις σημαντικότερες αντιστασιακές επιχειρήσεις δολιοφθοράς ενάντια στους φασίστες κατακτητές κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Υλοποιήθηκε με επιτυχία την νύχτα της 25ης προς την 26η Νοεμβρίου 1942 από κοινού από δυνάμεις του ΕΛΑΣ (150 άνδρες υπό τον Άρη Βελουχιώτη που δρούσαν στην περιοχή της Ρούμελης, του ΕΔΕΣ (60 άνδρες υπό τον Ναπολέοντα Ζέρβα που είχαν έρθει με πορεία από την Ήπειρο) και μια 12μελή ομάδα  σαμποτέρ μέλη της Βρετανικής Στρατιωτικής Αποστολής( ΒΣΑ) με επικεφαλής τον συνταγματάρχη Έντυ Μάγερς και υπαρχηγό τον ταγματάρχη   Κρις Γουντχάουζ. Η ανατίναξη της γέφυρας στο Γοργοπόταμο, που η λάμψη της ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο, εκτός από τη σημασία της για την ευρύτερη πορεία του πολέμου υπέρ των συμμαχικών δυνάμεων,  εμψύχωσε τους Έλληνες και όλους τους υπόδουλους λαούς. Ήταν ακόμα  η πρώτη μεγάλη επιτυχία των ελλήνων ανταρτών και έδωσε σημαντική ώθηση   στο αντιστασιακό  κίνημα.
 Αυτή ήταν όμως η πρώτη και η τελευταία κοινή αντιστασιακή ενέργεια. Η συνεργασία Άρη και Ζέρβα δεν θα επαναληφθεί λόγω της εχθρικής προπαγάνδας και της διαλυτικής δουλειάς  του ΕΔΕΣ σε βάρος του ΕΛΑΣ με την υποκίνηση των Άγγλων. Γιατί όπως η ιστορία απέδειξε με δραματικό τρόπο  για τη χώρα μας,  η διακοπή του δρόμου ανεφοδιασμού του Ρόμελ δεν ήταν  η μοναδική αποστολή της Βασιλικής Στρατιωτικής Αποστολής.  Ο απώτερος στόχος των Αγγλων ήταν να  εδραιώσουν τη στρατιωτική παρουσία των Άγγλων στην Ελλάδα και να θέσει κάτω από τον έλεγχό της το ελληνικό αντιστασιακό κίνημα για να μπορούν να καθορίσουν κατά τα συμφέροντα τους τις  μετέπειτα πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Γι αυτό οι επικεφαλής της βρετανικής αποστολής   ο Μάγερς και ο Γουντχάουζ,   παρέμειναν στα ελληνικά βουνά και μετά το πέρας της αποστολής και στη συνέχεια διετέλεσαν αρχηγοί της Αγγλικής Στρατιωτικής Αποστολής στη χώρας μας, την  Special Operations Executive (SOE),  μια οργάνωση που κατεύθυνε τις επιχειρήσεις πίσω από τις γραμμές του εχθρού.
Το γεγονός ότι με το Γοργοπόταμο αρχίζει η ανάμειξη των Άγγλων στα ελληνικά πράγματα ο Γιώργος Χουλιάρας, το υπογραμμίζει με τα παρακάτω λόγια: Εκείνο που δεν μπορεί κανείς να απαντήσει εύκολα και με βεβαιότητα. Τι βάραινε περισσότερο, δηλαδή ποιο ήταν το πρώτο στην ιδέα των Εγγλέζων ν’ αποφασίσουν στο γκρέμισμα της γέφυρας; Η συμβολή της στο συμμαχικό αγώνα ή με το χτύπημα αυτό, την ανατίναξη της γέφυρας, επεδίωκαν να επιβάλουν ντε φάκτο τον Ζέρβα σαν αρχηγό της ελληνικής Αντίστασης, και από εδώ και πέρα με τη δική τους παρουσία στα ελληνικά βουνά και όργανό τους το Ζέρβα να παίξουν το ρόλο τους- να χαλιναγωγήσουν το αντάρτικο κίνημα, που από αυτό θα εξαρτιόταν στις καινούργιες συνθήκες οι μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα; (Χουλιάρας, 2006:213).
             Μετά την ήττα των Γερμανών και των συμμάχων τους σε όλες τις χώρες που έλαβαν μέρος  στον απελευθερωτικό αγώνα αναγνωρίστηκαν και τιμήθηκαν οι Αντιστασιακοί. Στην Ελλάδα αντίθετα οι αγωνιστές της Αντίστασης τα  χρόνια που ακλούθησαν τον Εμφύλιο πόλεμο αντιμετωπίστηκαν με διώξεις, φυλακίσεις  και εξορίες από το κράτος και παρακράτος της δεξιάς. Η αναγνώριση της  Εθνικής Αντίστασης και ο ελεύθερος επαναπατρισμός όλων των πολιτικών προσφύγων ήταν βασικά αιτήματα των Αντιστασιακών και όλων των αριστερών και δημοκρατικών  δυνάμεων τα μετεμφυλιακά χρόνια.  Χρειάστηκαν 30 πέτρινα χρόνια, η θλιβερή εμπειρία της στρατιωτικής δικτατορίας και η άνοδος του δημοκρατικού κινήματος για να αναγνωρισθεί  επίσημα στη χώρα μας η Εθνική Αντίσταση.   
         Η αναγνώριση της καθολικής Αντίστασης περιόδου 1941-1944 έγινε με το  ΝΔ 1285/20.9.82 και επικυρώθηκε  με το ΠΔ 379/83. Όμως, πολύ πριν την επίσημη αναγνώριση της  η Εθνική Αντίσταση και οι αξίες της είχαν  καταξιωθεί  στη συνείδηση του ελληνικού λαού.   Και είναι ακριβώς οι διαχρονικές ιδέες για ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ  μαζί με την αγωνιστική στάση και το ήθος   των αντιστασιακών που παραμένουν πηγή δύναμης  και εμπνέουν τους κοινωνούς αγώνες μέχρι σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου