Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στον Νίκο Γκάτσο



Το Αρχείο της ΕΡΤ, με αφορμή την εικοστή επέτειο από τον θάνατο του ποιητή Νίκου Γκάτσου (12 Μαΐου 1992) ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσω των ιστοσελίδων www.ert-archives.gr και www.ert.gr το σχετικό επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ», σε σκηνοθεσία Δημήτρη Δημογεροντάκη.
Στο πρώτο μέρος του αφιερώματος, η σύντροφος του ποιητή Αγαθή Δημητρούκα μιλά για την ξεχωριστή παρέα καλλιτεχνών που σύχναζε στο πατάρι του «Λουμίδη», με μέλη της τον Οδυσσέα Ελύτη, τον Ανδρέα Εμπειρίκο, τον Νίκο Εγγονόπουλο, τον Μάνο Χατζιδάκι κ.α., στην οποία εντάχθηκε και ο Νίκος Γκάτσος, όταν έφτασε στην Αθήνα να σπουδάσει. Η Αγαθή Δημητρούκα....
περιγράφει σημεία-σταθμούς στη ζωή και την καλλιτεχνική πορεία του ποιητή, τη σχέση του με τον Οδυσσέα Ελύτη και τον Μάνο Χατζιδάκι, τον τρόπο με τον οποίο προσέγγιζε την ποίηση και τη στιχουργία, ενώ αναφέρεται και στην περίοδο των 16 ετών που έζησαν μαζί ως ζευγάρι. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, παρεμβάλλονται αποσπάσματα συνεντεύξεων συνεργατών και φίλων του Νίκου Γκάτσου, αλλά και μελετητών του έργου του, όπως του Μίκη Θεοδωράκη, του Νάνου Βαλαωρίτη, της Νάνας Μούσχουρη και του Κώστα Γεωργουσόπουλου, οι οποίοι μιλούν για την προσωπικότητά του, την καλλιτεχνική παρουσία του, την «Αμοργό» και τη μετάφραση του έργου του Φεντερίκο Γκαρσία Λόρκα «Ο ματωμένος γάμος».
Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζονται αποσπάσματα από ποιητικές του συλλογές, ενώ ο Σταύρος Ξαρχάκος, η Νάνα Μούσχουρη, ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Σωτήρης Μουστάκας και ο Γιώργος Σταθόπουλος περιγράφουν την προσωπικότητα του Νίκου Γκάτσου και θυμούνται στιγμές που έζησαν κοντά του. Η Αγαθή Δημητρούκα, μιλά για τη φιλία του ποιητή με τον Μάνο Χατζιδάκι. Ακόμα παρουσιάζονται αποσπάσματα ερασιτεχνικών λήψεων στο σπίτι του Νίκου Γκάτσου, από γεύμα με τον Μάνο Χατζιδάκι και άλλους φίλους, ενώ παρεμβάλλονται και πλάνα με γνωστούς τραγουδιστές που ερμηνεύουν τραγούδια σε στίχους του ποιητή.
http://www.ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου