Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Η καμήλα βγήκε στους δρόμους της Λαμίας ... Η συνέχεια την Καθαρά Δευτέρα στην πλατεία των Αγίων Θεοδώρων ( ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ)

 Η καμήλα βγηκε σεργιάνι σήμερα το πρωί στη Λαμία προς τερψιν μικρών φίλων και μεγάλων. Ισως είναι το μόνο λαϊκό έθιμο της Αποκριάς  που  έχει απομείνει στην πόλη μας.

Η καμήλα ή Τζιαμάλα είναι ένα λαϊκό δρώμενο  που με διαφορες παραλλαγές  το συναντάμε  στη ΝΑ Ευρώπη.  Κάθε χρόνο αναβιώνει στις Απόκριες στη Λαμία από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίων Θεοδώρων. Ελκει την καταγωγή του μάλλον από την Ανατολική Ρωμυλία και το φέραν στην πόλη της Λαμίας οι κάτοικοι της συνοικίας των Αγίων Θεοδώρων οι οποίοι  με  προσήλωση  διατηρούν την αναπαρασταση του  στο πέρασμα του χρόνου.
Πρώτα κατασκευάζεται ένας  ξύλινος σκελετός  που σκεπάζεται με κιλίμια και πολύχρομα κουρέλια. Για κεφάλι έχει ένα ψεύτικο ομοίωμα καμηλας. Ύστερα δύο παλικάρια μπαίνουν από κάτω και αποτελούν τα πόδια της καμήλας. Πάνω στην καμήλα τοποτερείται μια κούκλα που αναπαριστά μια όμορφη κοπέλλα ( ισως η ψεύτικη καμήλα να είχε σκοπό την αρπαγή της).
Την καμήλα οδηγεί ο καμηλιέρης στους δρόμους της πόλης  με συνοδεία φλογέρας και νταουλιού.  Οι νοικοκυραίοι δίνουν στην καμήλα φιλέματα και χρήματα. Τότε η καμήλα γονατίζει και τους φιλάει το χέρι. Στη διάρκεια της περιφοράς έτρεχε η καμήλα και πολλές φορές ξέφευγε από τον καμηλιέρη και αρπαζε με το στόμα της ότι ήθελε. Τότε έτρεχαν όλοι για να την πιάσουν και τη χτυπούσαν. Ο συμβολισμός με την κακοπάθεια του ζώου δείχνει τις περιπέτειες τον ανθρώπού μέσα στη ζωή και το χρόνο.  Την Καθαρά Δευτέρα στην πλατεία των Αγίων Θεοδώρων  από το πρωί γίνεται λαικό γλέντι με μουσικές,χορό,  φασολάδα και σαρακοστιανά. Στο τέλος του γκλεντιού ο καμηλιέρης χορεύει ένα διονυσσιακό χορό με την καμήλα κρατώντας το σπαθί του και την αποκεφαλίζει, τιμωρώντας την έτσι για ότι έκλεψε. Πρόκειται για ένα συμβολισμό που πιθανόν να ταυτιζει την καμηλα με κάποιο αφέντη ή δυνάστη που τιμωρείται  με  αυτό τον τραγικό  τρόπο από το λαό για την απληστία του .  
Πολύ επίκαιρο μήνυμα δεν νομίζετε;
Το βράδυ το σκέφτηκα καλύτερα. Μάλλον ο αφέντης είναι ο καμιιερης που τιμωρεί την απείθαρχη καμήλα- λαό. Με τον αποκεφαλισμό  θέλει να περάσει το μηνυμα  ότι γλέντησες, γλέντησες. Τώρα τα .. κεφάλια μέσα και από δω και περα νηστεία και προσευχή. Οπότε φέτος θα πρέπει να κάνουμε την ΑΝΑΤΡΟΠΗ. Ζητω η καμήλα, κάτω ο καμηλιέρης!!!

 ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ισως η ερμηνεία μου να έχει στοιχεία αυθαιρεσίας. Ειλικρινά θάθελα να μάθω περισσότερα. Αν κάποιος γνωρίζει για το εθιμο της καμήλας θα ήταν χαρά μας να μας δώσει περισσότερα στοιχεία να τα δημοσιεύσουμε.

1 σχόλιο:

  1. μου αρέσει στο τέλος που ο καμηλιέρης το παίζει δήμιος, ....... για να πάρω και τα προφυλακτικά μου, ... μέτρα βεβαίως, αλλά Αν ο καμηλιέρης ήταν παπάς, να βρείτε πως θα τον ονόμαζαν!!!! για να σας βοηθήσω, αρχίζει από παπά... και τελειώνει σε ...δήμιο Λοιπόν όλες οι καμήλες!!!! να ξεσηκωθούμε γιατί ο μεγάλος καμηλιέρης Παπαδήμιος (κάτι σαν από το "ο μεγάλος τιμονιέρης Μάο") έχει το σπαθί και θέλει να το χρησιμοποιήσει!!! Μήπως να το επιστρέψουμε γυρισμένο γυρισμένο στα οπίσθιά του; ΥΓ Το πιάσατε το υπονοούμενο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή