Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

ANOIKTH ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΡΙΖ. ΟΙΚΟΛ. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ ΝΙΚΟΥ ΣΤΟΥΠΗ «ΘΕΜΑ: Δημοκρατική λειτουργία του Περιφ. Συμβουλίου


ANOIKTH ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΠΡΟΣκ. ΚΛ. ΠΕΡΓΑΝΤΑ, Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
κ. ΑΘ. ΧΕΙΜΑΡΑ, Επικεφαλή μείζονος αντιπολίτευσης Περ. Συμβουλίου
κ. Γ. ΜΑΡΙΝΟ, Ν. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, Δ. ΣΠΑΝΟΥΔΗ, Επικεφαλείς ελάσσονος αντιπολίτευσης Περιφερειακού Συμβουλίου κ.κ. Περιφερειακούς Συμβούλους

«ΘΕΜΑ: Δημοκρατική λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου »
Αγαπητοί κύριοι,
Δια της παρούσης θα θέλαμε να σας ενημερώνουμε για τις θέσεις μας όσον αφορά την λήψη από το Περιφερειακό Συμβούλιο μέτρων διεύρυνσης της δημοκρατίας στη λειτουργία του Π.Σ.
Εισαγωγικά επισημαίνουμε την βασική μας θέση πως εν τη γενέσει της η Περιφερειακή συγκρότηση εμφανίζει σοβαρότατες στρεβλώσεις τόσον όσον αφορά το βάθος μιας πραγματικής αποκέντρωσης και το περιορισμό του κράτους (περιορισμένες περιφερειακές αρμοδιότητες, δημιουργία διευρυμένης Περιφέρειας) όσον και το βάθος της δημοκρατικής της λειτουργίας (εκλογικό σύστημα, υπερεξουσίες στην πλειοψηφία και αδύνατοι θεσμοί ελέγχου από την μειοψηφία, ανέλεγκτη ουσιαστικά λειτουργία αντιπεριφερειαρχών ).
Αφετηριακή μας προσέγγιση αποτελεί η γνώμη πως το Περιφερειακό Συμβούλιο πρέπει να έχει αναβαθμισμένο ρόλο και όχι να είναι απλά ένα διοικητικό κέντρο διαχειριστικής λογικής. Πως πρέπει να συμβάλει στην ενίσχυση του λαϊκού και κοινωνικού ελέγχου και της συμμετοχής των πολιτών και των φορέων. Πως οφείλει να είναι ένα αυτόνομο εργαλείο χάραξης και υλοποίησης Περιφερειακής Πολιτικής και όχι απλός «ιμάντας» εφαρμογής κεντρικών σχεδιασμών.
Με την έννοια αυτή θεωρούμε τους Οδικούς Χάρτες του ΥΠΕΣΑΗΔ ως βοηθητικό εργαλείο στεριώματος του θεσμού και ομαλής ένταξης του στη λειτουργία του κράτους και όχι ως θέσφατο που από κει αρχίζουν και τελειώνουν όλα. Με αυτή την έννοια θεωρούμε πως έχει καθυστερήσει ήδη η συνεδρίαση του Συμβουλίου την στιγμή που οξυμένα προβλήματα πλήττουν την Περιφέρεια μας και τον λαό της, και δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι η μη έκδοση από το ΥΠΕΣΑΗΔ «πρότυπου κανονισμού λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου».
Στην κατεύθυνση αυτή: Περισσότερα στο
rizospastikisynergasia.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου