Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Επισημάνσεις της εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας στην ημερίδατου ΤΕΕ για τη ρύπανση του Μαλιακού



Χαρά Παρμενοπούλου, εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας

Λαμία 8 Μαΐου 2010
Τις τελευταίες δεκαετίες ο Μαλιακός Κόλπος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υποβάθμισης του οικοσυστήματος του. Η ρύπανση του Μαλιακού από αστικά, βιομηχανικά και αγροτικά λύματα είναι συνεχής και ατιμώρητη. Για την κατάσταση αυτή ευθύνη έχει όχι μόνο η οικονομία της αγοράς που κοντόφθαλμα βάζει το κέρδος πάνω από τον άνθρωπο αλλά και οι αρμόδιοι φορείς της Πολιτείας και της ΤΑ που ανέχονται τις παρανομίες, συντηρούν λαθεμένες νοοτροπίες και συμπεριφορές και δεν παίρνουν τα αναγκαία μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος. Αποκορύφωμα της όλης κατάστασης ήταν το θλιβερό θέαμα των εκατοντάδων τόνων νεκρών ψαριών που είδαμε να ξεβράζονταν στις ακτές πριν ένα χρόνο, γεγονός που παραστατικά μας θυμίζει η αφίσα της σημερινής ημερίδας. Γνωρίζουμε όλοι ότι οι επιπτώσεις στην οικονομική ζωή της περιοχής, τον τουρισμό, την αλιεία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων από το θλιβερό γεγονός των νεκρών ψαριών ήταν τεράστιες. Και δικαιολογημένη ήταν η αγανάκτηση και η ανησυχία των πολιτών οι οποίοι όμως δείχνοντας υγιή αντανακλαστικά κινητοποιήθηκαν, πίεσαν και απαίτησαν μέτρα σωτηρίας του Μαλιακού.

Αντίθετα κατά τη διάρκεια της παραπάνω σοβαρής περιβαλλοντικής κρίσης, οι υπεύθυνοι της Πολιτείας και της Τ.Α. αντί να σκύψουν στις αιτίες του προβλήματος και να αναγνωρίσουν δικές τους ελλείψεις και παραλείψεις και να επανορθώσουν προσπάθησαν να κουκουλώσουν το πρόβλημα και να το αποδώσουν σε ‘φυσικά αίτια’ και να κατηγορήσουν όσους έδειχναν την ρύπανση σαν αιτία του προβλήματος, ότι δυσφημούν την περιοχή.Πώς όμως μπορεί κανείς να κρύψει την πραγματικότητα της ελλιπούς λειτουργίας ή απουσίας βιολογικών καθαρισμών των διαφόρων Δήμων και βιομηχανικών μονάδων κατά μήκος του Σπερχειού- Μαλιακού, των ανεξέλεγκτων χωματερών, των παράνομα απορριπτόμενων βοθρολυματων και ανεπεξέργαστων απόβλητων ελαιοτριβείων, τη παράνομη λειτουργία κτηνοτροφικών μονάδων, την ανεξέλεγκτη ρήψη λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων στη κοιλάδα του Σπερχειού, τις παράνομες αμμοληψίες, την απουσία ελέγχων από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, τις καταστροφικές επεμβάσεις στην κοίτη του Σπερχειού και τη μη εφαρμογή των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τα μεγάλα έργα στη περιοχή;

Ο Συνασπισμός ριζοσπαστικής Αριστεράς προτίμησε να μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας και να ψάξει για τα αίτια της ρύπανσης του Μαλιακού. Όταν φέραμε στην επικαιρότητα με τεκμηριωμένα στοιχεία το πρόβλημα της ελλιπούς λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού της Λαμίας κατηγορηθήκαμε για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων. Όμως, είμαστε ικανοποιημένοι γιατί στο τέλος ο Δήμαρχος Λαμίας αναγκάστηκε να παραδεχτεί την ανάγκη επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού, και φυσικά περιμένουμε να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του. Και για να είμαστε δίκαιοι επισημάναμε και τις τεράστιες ευθύνες και των άλλων δήμων και κοινοτήτων της περιοχής οι οποίο κατασπατάλησαν τα κονδύλια της ΕΕ που τους δόθηκαν πριν μερικά χρόνια για λειτουργία βιολογικών καθαρισμών με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχουν σκουριασμένα κουφάρια άχρηστων μηχανημάτων.

Απαιτήσαμε επίσης σε συνάντηση μας από τον τότε ΓΓ Περιφέρειας Στερεάς την ανάγκη χρηματοδότησης των αναγκαίων έργων υποδομής για την προστασία του ευαίσθητου οικοσυστήματος του Μαλιακού, επισημάναμε την απουσία συστηματικών μετρήσεων και μέτρων ελέγχου για τήρηση των περιβαλλοντικών όρων στις βιομηχανίες και άλλες δραστηριότητες στη περιοχή. Υπενθυμίσαμε ακόμα τις ευθύνες της Πολιτείας και της ΤΑ για μη εφαρμογή της κοινοτικής και ελληνικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας όπως της Οδηγίας 2000/60/ΕΚ για παρακολούθηση της ποιότητας των επιφανειακών και υπόγειων νερών και την προστασία των περιοχών natura 2000 με σύσταση Φορέα Διαχείρισης της προστατευόμενης περιοχής Σπερχειού – Μαλιακού. Πήραμε υποσχέσεις που δυστυχώς όπως όλοι οι κάτοικοι της περιοχής μας , ακόμα περιμένουμε να εκπληρωθούν.

Δεν διστάσαμε επίσης, να πάρουμε το πολιτικό κόστος και να ζητήσουμε μαζί με την τοπική κοινωνία να μην εγκριθεί η επέκταση της ρυπογόνου βιομηχανικής μονάδας Ανγκροινβεστ στο Αχλάδι που δυστυχώς δεν εισακούστηκε . Πολλοί βέβαια είναι αυτοί που μας έβαζαν το πλαστό δίλημμα "θέσεις εργασίας ή περιβάλλον" ξεχνώντας ότι σήμερα η έννοια της αειφόρου ανάπτυξης είναι το μόνο βιώσιμο κοινωνικοοικονομικό μοντέλο και ότι οι βιομηχανίες πρέπει να λειτουργούν μέσα σε οργανωμένες Βιομηχανικές Περιοχές και όχι ανεξέλεγκτα και μάλιστα μέσα σε περιοχές με δυνατότητα τουριστικής ανάπτυξης.

Βρεθήκαμε ακόμα δίπλα στα κινήματα των ενεργών πολιτών για τη προστασία του περιβάλλοντος και θα συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες σ’ αυτή την προσπάθεια
με τις προτάσεις και τις δράσεις μας, επιμένοντας στις μεγάλες δυνατότητες βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής του Μαλακού με ενιαία αντιμετώπιση και προστασία του ευαίσθητου οικοσυστήματος Σπερχειού-Μαλιακού και ολοκληρωμένη Μελέτη Διαχείρισης της παράκτιας ζώνης του Κόλπου.

Κυρίες και κύριοι,
Πολλές ημερίδες έχουν γίνει για το θέμα της ρύπανσης του Μαλιακού αλλά τα ερωτήματα του απλού πολίτη που παραμένουν αναπάντητα, είναι επίσης πολλά. Εχουν προσδιοριστεί όλες οι ρυπογόνες εστίες, γίνονται επαρκείς έλεγχοι κι αν ναι έχουν επιβληθεί πρόστιμα και αφαίρεση αδειών στους παρανομούντες; Είναι επαρκή τα αποτελέσματα των μετρήσεων που δημοσιεύονται κατά καιρούς από τη ΝΑ, περιλαμβάνουν όλες τις παραμέτρους και τι ακριβώς σημαίνουν; Έχουν γίνει μελέτες για την ύπαρξη ή όχι βαρέων μετάλλων στα νερά του Μαλιακού και ποια τα αναλυτικά αποτελέσματα.; Πότε θα εκπληρωθούν οι υποσχέσεις και θα δοθούν οι πιστώσεις για την εκτέλεση των απαραίτητων έργων υποδομής.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
Να μην δεχτούμε η σημερινή οικονομική κρίση να γίνει πρόσχημα για να εγκαταλείψουμε το Μαλιακό στο έλεος των παρανομούντων όπως έγινε πρόσχημα για την επίθεση στο εισόδημα και τα δικαιώματα μας. Σήμερα τα λόγια δεν φτάνουν και είναι ώρα να προχωρήσουμε σε άμεσα μέτρα πριν η κατάσταση στο οικοσύστημα Σπερχειού-ΜΑΛΙΑΚΟΎ γίνει μη αναστρέψιμη. Πιστεύω ότι η σημερινή ημερίδα του ΤΕΕ θα είναι ουσιαστική και χρήσιμη αν μιλήσουν όλοι με θάρρος για τις αιτίες του προβλήματος και απαιτήσουν χειροπιαστές λύσεις. Από λόγια και υποσχέσεις χορτάσαμε. Ειδικότερα οι πολίτες της περιοχής μας περιμένουν από ένα επιστημονικό φορέα σαν το ΤΕΕ να ψάξει επιστημονικά την αλήθεια με γνώμονα το δημόσιο όφελος και όχι με βάση τις θέσεις των επίσημων φορέων της πολιτείας που συχνά λειτουργούν με άλλα κριτήρια. Τέλος θα ήθελα να καλέσω τους επιστήμονες μηχανικούς να σταθούν δίπλα και να στηρίξουν με τις γνώσεις τους τα κινήματα για τη προστασία του περιβάλλοντος υπενθυμίζοντας ότι και στο παρελθόν το ΤΕΕ έχει δώσει σημαντικούς αγώνες μαζί με άλλους τοπικούς φορείς για τη σωτηρία του Μαλιακού.
Ο Μαλιακός είναι η θάλασσα μας και πρέπει να ζήσει!

ΣΗΜΕΙΩΣΗ
ΜΙΑ ΣΗΜΕΝΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΕΚΑΝΕ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ Ο ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ κ. Π. ΜΕΡΚΟΣ. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΙΠΕ ΟΤΙ Η ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟς ΕΒΑΛΕ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΕ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕς ΚΑΙ ΔΗΜΟΥΣ ΠΟΥ ΡΥΠΑΙΝΟΥΝ ΤΟ ΜΑΛΙΑΚΟ ΤΑ ΟΠΟΙΑ Ο ΝΟ0ΜΑΡΧΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΤΑ ΣΒΗΝΕΙ Η ΤΑ ΜΕΙΩΝΕΙ.
κ. ΧΕΙΜΑΡΑ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΑΣ!!!!!!!!!!!!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου