Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ - ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝ- ΑΠΟΦΑΣΗ



Διακριτό αυτοδιοικητικό πόλο, "έξω και πέρα από το νεοφιλελεύθερο σχέδιο του δικομματισμού", θα επιδιώξει να δημιουργήσει ο ΣΥΝ, την ίδια ώρα που αποφάσισε να μην ψηφίσει τον Κάρολο Παπούλια, διερευνώντας συμβολική υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας ανάμεσα σε ιστορικές προσωπικότητες της αριστεράς. Με τις δυο παραπάνω αποφάσεις διαφώνησε και τις καταψήφισε η Ανανεωτική Πτέρυγα.

Επίσης, δεν προχώρησε η πρόταση για έκτακτο συνέδριο, ενώ περιφερειακές συνδιασκέψεις εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας για να ακουστεί η φωνή της βάσης

Τα θέματα αυτά, μαζί με άλλα, ήρθαν πρόωρα στην επιφάνεια και συζητήθηκαν στη χθεσινή μαραθώνια αλλά και τεταμένη κοινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και των βουλευτών του ΣΥΝ, λόγω των πρόσφατων δηλώσεων του Φώτη Κουβέλη. Ο τελευταίος είχε έντονο διάλογο με τον πρόεδρο του ΣΥΝ, με τον Αλέξη Τσίπρα να τον εγκαλεί για το γεγονός ότι έθεσε με βιασύνη τα θέματα στα ΜΜΕ και όχι στα κομματικά όργανα.


Συγκεκριμένα στην κοινή συνεδρίαση της Π.Γ. και των βουλευτών-μελών του ΣΥΝ έγινε εκτεταμένη συζήτηση για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις και κυρίως για την πολιτική της κυβέρνησης, η οποία, σε πλήρη διάσταση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της, κλιμακώνει μια νεοφιλελεύθερη πολιτική, που έχει στο στόχαστρο τα πλέον θεμελιώδη εισοδηματικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Η Π.Γ. και οι βουλευτές-μέλη του ΣΥΝ τόνισαν, ομόφωνα, την ανάγκη ο ΣΥΝ να συμβάλλει ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να αναδειχθεί σε πρωταγωνιστική δύναμη πολιτικής και κοινωνικής αντιπολίτευσης, από τη σκοπιά μιας εναλλακτικής προοδευτικής λύσης και των εναλλακτικών προγραμματικών του θέσεων.

Στην κατεύθυνση αυτή, ομόφωνα, τονίστηκε η ανάγκη να πρωταγωνιστήσουμε:

• Στην ανατροπή ενός κλίματος δημοσιονομικής τρομοκρατίας, φόβου και μοιρολατρίας που καλλιεργείτα
ι, προκειμένου να περάσουν δυσμενή αντικοινωνικά σχέδια
Στην προώθηση της εξάμηνης καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στην εργασιακή επισφάλεια, με κεντρικό μέτωπο πάλης κατά της ανεργίας
Στην ανάπτυξη των κοινωνικών αγώνων και στην αναζωογόνηση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος σε ενωτικές ταξικές κατευθύνσεις
Σε πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του ΚΕΑ και όλης της ευρωπαϊκής ριζοσπαστικής Αριστεράς ενάντια στο Σύμφωνο Σταθερότητας και τις επιπτώσεις της Συνθήκης της Λισαβόνας
Στη στροφή όλου του κόμματος στα μεγάλα οικονομικά-εργασιακά-κοινωνικά μέτωπα αυτής της περιόδου

Επιπλέον, με πρόταση του Προέδρου του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρα, η Π.Γ. αποφάσισε:

1. Το επόμενο διάστημα να εξειδικεύσουμε τις προγραμματικές παρεμβάσεις μας με προτάσεις νομοθετικού περιεχομένου (ομόφωνα).
2. Να οργανωθεί από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ημερίδα στη βουλή για τη διαφθορά και το μαύρο πολιτικό χρήμα και να κατατεθεί πρόταση νόμου για την απλή αναλογική (ομόφωνα).
3. Να προτείνει στην ΚΠΕ του ΣΥΝ να παρθούν πρωτοβουλίες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, απευθύνοντας πρόταση πλατιάς συνεργασίας σε όλες τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής και οικολογικής Αριστεράς, στα κινήματα πολιτών και στους ενεργούς πολίτες που βρέθηκαν απέναντι στις νεοφιλελεύθερες επιλογές δημοτικών αρχών του δικομματισμού, στη βάση τριών αξόνων:

α) Μέτωπο ενάντια στη νεοφιλελεύθερη πολιτική στους Δήμους
β) Διεύρυνση του δημόσιου χώρου και προστασία του περιβάλλοντος
γ) Συμμετοχικός σχεδιασμός, εμβάθυνση της δημοκρατίας στις τοπικές κοινωνίες

Στόχος, η δημιουργία διακριτού αυτοδιοικητικού πόλου που θα ενεργοποιήσει και θα εμπνεύσει τους πολίτες. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΥΝ θα πάρει πρωτοβουλία για συνάντηση-συζήτηση με τους Οικολόγους Πράσινους και πρωτοβουλία για να ανοίξει από τα κάτω η συζήτηση στις τρεις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη για την αναγκαία αλλαγή σελίδας, έξω και πέρα από το νεοφιλελεύθερο σχέδιο του δικομματισμού (κατά πλειοψηφία).

4. Αποφάσισε τη διερεύνηση συμβολικής υποψηφιότητας για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ανάμεσα σε ιστορικές προσωπικότητες της Αριστεράς (κατά πλειοψηφία).
7/1/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου