Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Ιδρύεται ' Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Δήμου Λαμίας'


Ιστορική η χτεσινή ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμίας για ίδρυση μουσείου Εθνικής Αντίστασης στη Λαμία γενέτειρα του ηγέτη του ΕΛΑΣ Αρη Βελουχιώτη και πρωτεύουσα της ανταρτομάνας Ρούμελης. Ικανοποιείται ένα αίτημα των αντιστασιακών οργανώσεων, της Αριστεράς και της τοπικής κοινωνίας, ένα οφειλόμενο χρέος τιμής στη γενιά της Αντίστασης που θα δώσει τη δυνατότητα στη νέα γενιά να γνωρίσει τη διαχρονική αξία της Αντίστασης και του αγώνα ενάντια σε κάθε μορφής φασισμούς και ρατσισμούς.. Εστω και με καθυστέρηση χρόνων έχει την αξία του.


Αυτό που απομένει είναι η διαρκής προσπάθεια όλων μας ώστε το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης να πάρει σάρκα και οστά γρήγορα και να λειτουργήσει με σεβασμό στην ιστορική αλήθεια, δίνοντας ιδιαίτερη θέση στον ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ, άξιο τέκνο της Λαμίας και ηγέτη της ΕΑΜικής Αντίστασης.
Στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να αξιοποιηθεί η πολύτιμη διάθεση προσφοράς των Αντιστασιακών οργανώσεων και όλων όσων μπορούν να βοηθήσουν.

Και βέβαια έχουμε δει πολλές φορές την ιστορία να ξαναγράφεται σύμφωνα με τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης και έχουμε βιώσει πλαστογραφήσεις και ισοπέδωση της ιστορίας στο όνομα της εθνικής ομοψυχίας καθώς και αποσιωπήσεις γεγονότων όταν δεν είναι σύμφωνες με την κυρίαρχη ιδεολογία. Ο επίσημος γιορτασμός της επετείου της απελευθέρωσης της Λαμίας σαν θρησκευτική εορτή με την αποσιώπηση της προσφοράς και θυσίας των αγωνιστών του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ είναι ένα χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα. Δεν μπορεί όμως παρά να χαρακτηριστεί σαν θετική εξέλιξη η χθεσινή δήλωση του Δημάρχου Λαμίας να επανεξετάσει το τρόπο γιορτασμού της απελευθέρωσης της Λαμίας. Γνωρίζουμε ότι μπορεί να υπάρξουν διαφορετικές προσεγγίσεις και πιθανές αντιδράσεις στο 'ανατρεπτικό περιεχόμενο της μνήμης'. Όμως πιστεύω ότι εμείς οι αριστεροί μπορούμε να δώσουμε με επιτυχία τους ιδεολογικούς αγώνες που χρειάζονται και να πείσουμε για τις θέσεις μας. Κι αυτό γιατί οι σελίδες της Εθνικής Αντίστασης είναι από τις πιο πολύτιμες παρακαταθήκες μας.

Χαρά Παρμενοπούλου



Συγκεκριμένα η απόφαση του ΔΣ είναι η παρακάτω:

Αποφασίζεται η σύσταση ΝΠΔΔ από το Δήμο Λαμίας με την επωνυμία "ΜΟΥΣΕΊΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΌ ΚΈΝΤΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΉ ΑΝΤΊΣΤΑΣΗ ΔΉΜΟΥ ΛΑΜΊΑΣ'. Το Μουσείο θα εγκατασταθεί στην ανατολική πτέρυγα στο ισόγειο του παλαιού Νοσοκομείου' και θα διοικείται από 9μελές ΔΣ.
Σκοπός του νομικού προσώπου και του ιδρυόμενου κέντρου είναι:
Η διάσωση της ιστορικής κληρονομιάς των αγώνων της Εθνικής Αντίστασης και της πατριωτικής πολιτιστικής ταυτότητας της περιοχής Φθιώτιδας η οποία κατά το χρονικό διάστημα 1940-1945 υπήρξε τόπος αγώνων και μεγαλείου.
Η συντήρηση όλων των υπαρχόντων αγωνιστικών ντοκουμέντων και κειμηλίων
Η ιδρυση και λειτουργία πολιτιστικού και ερευνητικού κέντρου που θα προβάλλει και θα αξιοποιεί την σύγχρονη Ιστορία της περιοχής
Η ιδρυση και λειτουργία βιβλιοθήκης, προβολή και έκθεση ντοκουμέντων, φωτογραφιών , βιβλίων κλπ
Η ίδρυση σχετικού ιστορικού αρχείου
Η έκδοση βιβλίων και περιοδικών
Η διοργάνωση συνεδρίων, σεμιναρίων κλπ
Ο συνεχής εμπλουτισμός των σχετικών εκθεμάτων και συλλογών, η επικοινωνία και ανταλλαγή εμπειρίας, τεχνογνωσίας κλπ με άλλους οργανισμούς
Η παραγωγή σύγχρονων υλικών πληροφόρησης και προβολής βίντεο, ντοκιμαντέρ κλπ

Τέλος για την επίτευξη των παραπάνω σκοπών προβλέπεται η συνεργασία με οργανισμούς και υπηρεσίες όπως το Υπουργείο Πολιτισμού, η άμεση στληριξη του Δήμου Λαμίας, συμβουλευτική επιστημονική επιτροπή και σταθερή συνεργασία με την Εταιρία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων (ΕΔΙΑ)

1 σχόλιο: