Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ του Σωτήρη Σιώκου

Αθήνα, 4 Σεπτεμβρίου 2009


Ο Σωτήρης Σιώκος εκ μέρους του τμήματος εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχε στην ημερίδα των ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΛΑΡΚΟ που έγινε στη ΛΑΡΥΜΝΑ στις 3/9/2009.
Η τοποθέτηση του Σωτήρη Σιώκου κινήθηκε στους εξής άξονες :

• Ο απολογισμός μιας κυβέρνησης θα’ πρεπε να γίνεται με όρους τήρησης της ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ – ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ και ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ καθώς και της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.
Ο απολογισμός αυτής της κυβέρνησης «μετράει» νεκρούς από έλλειψη μέτρων των εργοδοτών και ελλειπή έλεγχο των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους, θύματα αυθαιρεσίας και κυρίως απολύσεις. Ειδικότερα στον κλάδο του μετάλλου, της ενέργειας, των κατασκευών τα παραδείγματα βοούν και οι δύο νεκροί της ΛΑΡΚΟ αντιμε-τωπίστηκαν, με συλλυπητήρια, αποζημιώσεις και διαθεσιμότητες
5 στελεχών, ενώ η κύρια ευθύνη ανήκει στον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας, ο οποίος έσπευσε να πει πριν η πραγματογνωμοσύνη περατωθεί ότι δεν μπορούσε να προβλεφθεί το ατύχημα !
Μετά την ημερίδα που έγινε στη Λάρυμνα 3/9/2009 υπέκυψε και ο τρίτος εργάτης που νοσηλευόταν στο ΚΑΤ από το δυστύχημα της
26ης Αυγούστου, ο 28χρονος Γιάννης Παπακωνσταντίνου αφού πάλαιψε μέρες με τα εγκαύματά του. Έτσι σύμφωνα με το ΣΕΠΕ καταγράφτηκαν 1236 νεκροί στους χώρους εργασίας και οι τραυματίες περίπου 5000-6000. Στοιχεία του ΙΚΑ ωστόσο διπλασιάζουν τον αριθμό των τραυματικών σε περίπου 12.000.
Όσο για την φράση : «το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ είχε προαναγγελθεί»
να’ πω ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης παραδέχεται ότι η Επιθεώρηση (Μεταλλείων και Ορυχείων) δεν είναι στελεχωμένη με το κατάλληλο προσωπικό. Τα συμπεράσματα δικά σας !
Η παραδειγματική τιμωρία των ενόχων για τους 2 νεκρούς της ΛΑΡΚΟ (είχαμε κι’ άλλους δύο παλιότερα) πρέπει να συνοδευτεί με λήψη μέτρων, ενίσχυση και ταχτική παρουσία των μηχανισμών ελέγχου.
Οι προτάσεις για την ανάκαμψη της εταιρείας έχουν σχέση με :
Την ακύρωση της ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ (η κυβέρνηση είχε δρομολογήσει διαγωνισμό εξπρές για την πώληση του 36% και είσπραξη 150 εκ. ΕΥΡΩ. Υπ’ όψη ότι η ακίνητη περιουσία της ΛΑΡΚΟ είναι ανυπολόγιστης αξίας), τη στήριξη ως εταιρεία του Δημοσίου χωρίς πελατειακό μάνατζμεντ και εκμαυλισμό των εργαζομένων, όπως έχει συνηθίσει η δικομματική παράδοση στις Δημόσιες επιχειρήσεις και Οργανισμούς, εφαρμογή αναπτυξιακού προγράμματος, ώστε να συνεχίσει αποδοτικά τη λειτουργία της.

• Να προχωρήσει η στρατηγική επένδυση ανοξείδωτου χάλυβα που με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ δεν προχώρησε, μαζί
με την ΕΛΣΙ (Ελληνικά Σιδηροκράματα) με την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων, όπως και με τη σημερινή λειτουργία της ΛΑΡΚΟ γιατί δεν νοείται βιομηχανική ανάπτυξη με καταστροφή του οικοσυστήματος.

• Να προχωρήσει μια ουσιαστική ρύθμιση ΛΑΡΚΟ-ΔΕΗ. Το κατά 200% ακριβότερο ηλεκρικό ρεύμα που πληρώνει η ΛΑΡΚΟ στη ΔΕΗ τα έτη 2003-2008 αποτελεί μια απ’ τις αιτίες της κακής οικονομικής κατάστασης της ΛΑΡΚΟ, πέραν των επιπτώσεων που έχουν προκαλέσει οι διεθνείς τιμές νικελίου εξ’ αιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Όμως, όπως είναι γνωστό στις τιμές νικελίου εμφανίζονται κυκλικά φαινόμενα, όμως δεν ευσταθεί να είναι αυτός, ο μοναδικός λόγος πώλησης μιας σημαντικής βαριάς βιομηχανίας που έχει συνδεθεί με την οικονομία της χώρας για περίπου 100 χρόνια και που έχει συνδεθεί με τους ηρωικούς αγώνες των μεταλλωρύχων το 1977.

• Η εξασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, η κατάργηση των δουλεμπορικών σχέσεων και του πελατειακού συστήματος εργασιακών σχέσεων με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις προσλήψεις Διευθυντικών στελεχών από 14 σε 52 απ’ το 2004 στο 2007. Πρέπει να γίνει σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι άλλο βιομηχανικές και κλαδικές πολιτικές και άλλο, λάφυρο οι βιομηχανίες στους νικητές των εκλογών (όσες βρίσκονται υπό δημόσιο έλεγχο).
Η αντιστροφή της συρρίκνωσης του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα στην Ελλάδα, όπως και κατάργηση του δόγματος ότι ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ σημαίνει ΦΤΗΝΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ. Είναι θέματα αρχής για μας, όπως και η σπουδαιότητα του κλάδου του μετάλλου για την ελληνική οικονομία.

Ενόψει της ΔΕΘ ο ΣΥΡΙΖΑ στη δική του απάντηση για την καπιταλιστική οικονομική κρίση, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
• Την απαγόρευση των απολύσεων.
• Την απόκρουση των ιδιωτικοποιήσεων και επιστροφή στο Δημόσιο έλεγχο με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο, των ιδιωτικοποιημένων ΔΕΚΟ και των Δημόσιων Υπηρεσιών.
Τα σωματεία εργαζομένων ΛΑΡΚΟ στην ημερίδα κατέθεσαν προτάσεις για την ασφαλή επαναλειτουργία της επιχείρησης, τον προσανατολισμό, τη δομή, τις ευθύνες της προηγούμενης Διοίκησης, τις εργασιακές σχέσεις στην ΛΑΡΚΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου