Δευτέρα 13 Απριλίου 2009

Η οικολογική καταστροφή του Μαλιακού και τα τοξικά φύκια



Από την εφημερίδα ' ΣΕΝΤΡΑ '

Τα τοξικά φύκια έφτασαν εδώ και 10 χρόνια σε Μαλιακό και Ευβοϊκό και οι επιστήμονες δεν έκαναν τίποτα

Τρία εκατομμύρια τσιπούρες από μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας νεκρά…
Tι και αν οι αρμόδιοι της νομαρχίας που πήγαν να τα εντοπίσουν δεν τα είδαν ή τέλος πάντων είδαν λιγότερα. Εκατομμύρια νεκρά ψάρια έχουν γεμίσει τις ακτές προκαλώντας πανικό και προβληματισμό. Νεκρά σαλάχια και αφρόψαρα στις παραλίες.
Ένα σκηνικό που διαμορφώνει μια εικόνα του Δάντη για τις παραλίες. Οι ψαράδες μέσα στην απόγνωση τους διαπιστώνουν ότι ο πυθμένας της θάλασσας είναι γεμάτος νεκρά ψάρια. Επίσημα δεν υπάρχει καμία ενημέρωση. Μια πλήρης αδιαφορία. Δείχνουν να αγνοούν τα τοξικά φύκια, τα δηλητηριώδη φύκια που έρχονται στο πιάτο μας. Δείχνουν να αγνοούν τις φωνές που έχουν βάλει εδώ και μία δεκαετία οι επιστήμονες για τους κινδύνους που έρχονται. Τώρα που ήρθαν στην πόρτα μας επιμένουν οι αρμόδιοι να σφυρίζουν αδιάφορα προσπαθώντας να βρουν κομψές εκφράσεις για να περιγράψουν την κατάσταση.
Οι ψαράδες που συγκεντρώθηκαν χθες στα καμένα Βούρλα και οι συνάδελφοί τους που υποβάλλουν συνεχώς υπομνήματα προς όλες τις κατευθύνσεις δείχνουν αποφασισμένοι να μαζευτούν στο λιμάνι της Στυλίδας και να αξιώσουν να δοθούν λύσεις και μάλιστα άμεσες. Μέχρι σήμερα όλοι οι αρμόδιοι που έχουν ευθύνη ιδιαίτερα στον τομέα των αποζημιώσεων δείχνουν να μην ακούνε τις εκκλήσεις απ' όλους αυτούς τους ανθρώπους του μεροκάματου που βλέπουν την πείνα να τους πλησιάζει.
Προσπαθούν να εντοπίσουν τις πιθανές ευθύνες. Βρίσκονται όμως σε μια πεπατημένη. Δεν είναι κάτι απροσδιόριστο. Είναι κάτι συγκεκριμένο κάτι χειροπιαστό. Είναι ουσιαστικά υπεύθυνο αυτό που φοβούνταν πάντα ότι κάποια στιγμή θα συνέβαινε. Ίσως και να πίστευαν ότι οι ίδιοι βρίσκονται μακριά από τα τοξικά φύκια παρά το γεγονός ότι οι επιστήμονες εδώ και δέκα χρόνια είχαν διαπιστώσει ότι 12 από αυτά τα είδη που ήρθαν από διάφορες περιοχές έφτασαν και στον Ευβοϊκό αλλά και το Μαλιακό.
Μένουν τώρα να ακούσουν από τα πλέον επίσημα χείλη το τι ακριβώς θα γίνει. Περιμένουν ίσως με αγωνία. Ίσως περισσότερη αγωνία από αυτή που είχαν όταν περίμεναν να διαλευκανθεί όλη αυτή υπόθεση, και να δοθούν πειστικές απαντήσεις κυρίως για την αιτία γιατί όλα αυτά που ακούγονται το τελευταίο διάστημα πριν τις αποκαλύψεις της "σ" κινούνται μόνο στη σφαίρα της φαντασίας σε συνδυασμό πάντα και με τους αποκλεισμούς. Δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι ουσιαστικά περιγράφονταν σαν μια αυτοδιάθεση των ψαριών για αυτοκτονία. Δεν μπορούσαν επίσης να πιστέψουν ότι όλα αυτά διαμορφώθηκαν κάτω από κάποια γεγονότα για τα οποία έχουν συγκεκριμένη άποψη δομημένη σε όλη την προηγούμενη ζωή τους. Πάντως το Σάββατο το βράδυ που συγκεντρώθηκαν οι εκπρόσωποι των συλλόγων στην Αγία Μαρίνα αποφάσισαν τόσο οι επαγγελματίες ψαράδες όσο και οι ερασιτέχνες να μεταφέρουν τα καΐκια τους στη Στυλίδα αύριο Μεγάλη Τρίτη και μεθαύριο Μεγάλη Τετάρτη για να στείλουν ένα μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις για να ληφθούν μέτρα. Μεταξύ των αιτημάτων ζητούν πλήρη ενημέρωση για τις έρευνες, ζητούν μέτρα προστασίας από τη ρύπανση και ζητούν διαρκή έλεγχο στη θάλασσα. Παράλληλα ζητούν πλήρη αποζημίωση για την απώλεια εισοδήματος όλο αυτό το διάστημα. Οι ίδιοι απειλούν ότι στην περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους θα επανέλθουν με περισσότερο δυναμικό τρόπο αμέσως μετά τις γιορτές του Πάσχα. (σέντρα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου