Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2008

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΣΤΗ ΛΑΜΙΑ


Λευτεριά στους ελεύθερους χώρους τώρα!

Οι ελεύθεροι χώροι δεν είναι πια …ελεύθεροι. Με ευθύνη και συνειδητή πολιτική επιλογή όλων των μέχρι σήμερα δημοτικών αρχών και ιδιαίτερα της σημερινής οι λιγοστοί ελεύθεροι, κοινόχρηστοι χώροι της πόλης μας συρρικνώνονται, υποβαθμίζονται, εξαφανίζονται, καταπατούνται, εμπορευματοποιούνται.

Οι πλατείες και οι πεζόδρομοι του κέντρου έχουν καταληφθεί από τραπεζοκαθίσματα, ενώ το χειμώνα κεντρικές πλατείες μετατρέπονται κυριολεκτικά σε αποθήκη των καφετεριών. Τα πεζοδρόμια, κατά παράβαση των κανονιστικών διατάξεων, καταλαμβάνονται από τραπεζοκαθίσματα, εμπορικά είδη, ζαρντινιέρες, σκουπίδια, μπάζα, αυτοκίνητα και δίτροχα εμποδίζοντας την απρόσκοπτη διέλευση των πεζών και καθιστώντας αδύνατη την κίνηση ευπαθών ομάδων (γονείς με καροτσάκια παιδιών, ΑΜΕΑ, ηλικιωμένοι). Την ανυπόφορη αυτή εικόνα στο κέντρο της πόλης συμπληρώνουν το χάος του κυκλοφοριακού, το πρόβλημα των απορριμμάτων και η απουσία χώρων υψηλού πρασίνου. Επιπρόσθετα, η δημοτική αρχή έχει προχωρήσει στην τσιμεντοποίηση και εμπορευματοποίηση μεγάλων δημόσιων χώρων (πρώην στρατόπεδο Τσαλτάκη, Δημοτική Αγορά, πλατείες συνοικιών) που θα μπορούσαν να αποτελέσουν πνεύμονες υψηλού πρασίνου και τόπους ελεύθερων δραστηριοτήτων και ξεκούρασης για όλους τους δημότες. Έχει επίσης εγκαταλείψει στην τύχη τους τις παιδικές χαρές τη στιγμή που ευνοεί την ανάπτυξη ιδιωτικών παιδοτόπων. Τέλος, αφήνει αναξιοποίητα οικόπεδα του δήμου, αστικά και περιαστικά άλση ή παραχωρεί σε τρίτους οικόπεδα και κτίρια του δημοσίου που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ως ελεύθεροι χώροι για το δημόσιο συμφέρον.

Η Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία έχει αναδείξει συστηματικά και επανειλημμένα το πρόβλημα των ελεύθερων χώρων τόσο στην κοινωνία της πόλης με ανακοινώσεις, δημόσιες διαλέξεις-εκδηλώσεις, κινηματικές πρωτοβουλίες, όσο και με παρεμβάσεις, ερωτήσεις, προτάσεις στο δημοτικό συμβούλιο. Δυστυχώς όμως η δημοτική αρχή αντί να πάρει μέτρα προστασίας και αναβάθμισης των δημόσιων, κοινόχρηστων χώρων καθώς και δημιουργίας νέων ελεύθερων χώρων, αντίθετα υποβαθμίζει, εξαφανίζει και εμπορευματοποιεί και τους ήδη υπάρχοντες.

Έτσι, η Παρέμβαση Πολιτών θέτει σήμερα, για άλλη μια φορά, δημόσια το σημαντικό αυτό πρόβλημα καλώντας τους δημότες της πόλης μας σε διαρκή ευαισθητοποίηση, εγρήγορση και κινητοποίηση για την προστασία των δημόσιων χώρων προτείνοντας και μέτρα για την αναβάθμισή τους.

Παίρνοντας μια ακόμη κινηματική πρωτοβουλία, καλούμε όσες και όσους δημότες και μαζικούς φορείς θέλουν να υπερασπιστούν αυτό το σημαντικό δημόσιο αγαθό και δικαίωμα σε συγκέντρωση, πορεία διαμαρτυρίας και συναυλία με νεανικό συγκρότημα στην Πλατεία Πάρκου, το Σάββατο 11/10 και ώρα 7:30μμ.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου