Ταξιδιωτικός και πολιτιστικός οδηγός για τη Λαμία και τη Φθιώτιδα. e-mail:info.fthiotida@gmail.com
Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2008
Διάσχιση του Φαραγγιού Ασωπού' ΛΑΜΙΑ 12.09.08
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΑΜΙΑΣ
(Αναδημοσιεύουμε μαζί με την όμορφη φωτο από makis1
Διάσχιση του Φαραγγιού Ασωπού
Posted: September 12, 2008, 9:39am EDT by makis
Ο Ορειβατικός Σύλλογος Λαμίας καλεί όλους τους φίλους ορειβάτες και μη στη 12η Πανελλήνια Διάσχιση του Φαραγγιού Ασωπού την Κυριακή 14/9/2008 (περισσότερες πληροφορίες στα Γραφεία του Συλλόγου τηλ. 2231026786) Διαδρομή στο Φαράγγι του Ασωπού Αντιγράφουμε από τον τουριστικό οδηγό ΕΡΜΗΣ
Τοποθεσία : Σκαμνός Οίτης - Μπράλο - Ηράκλεια
Νομός: Φθιώτιδας
Το Φαράγγι του Ασωπού
Ενα πολύ όμορφο φαράγγι που ξεκινά έξω από το χωριό Σκαμνός της Οίτης στο Μπράλο και καταλήγει στο χωριό της Φθιώτιδας κοντά στις Θερμοπύλες.
Για ένα μεγάλο διάστημα ο πεζοπόρος κινείται ανάμεσα στις πανύψηλες και απόκρημνες πλευρές του φαραγγιού. Το νερό άφθονο τρέχει ορμητικά, γεμίζοντας με τον κελαριστό του ήχο το φαράγγι. Στα γκρέμια του βρίσκουν καταφύγιο αγριοπερίστερα, αρπακτικά και άλλα πτηνά. Το φαράγγι καταλήγει στη γέφυρα του ποταμού Ασωπού στο χωριό Ηράκλεια. Ο Ασωπός είναι το φαράγγι απ' όπου πέρασε ο Εφιάλτης τους Πέρσες κατά τη διάρκεια της μάχης των Θερμοπυλών. Η Ηράκλεια Τραχινίας είναι αποικία των Σπαρτιατών κατά τον πελοποννησιακό πόλεμο μετά από χρησμό που έλαβαν από το μαντείο των Δελφών. Η νέα αποικία χτίστηκε σε απόσταση 40 σταδίων (4.700μ.) από τις Θερμοπύλες και θα τους χρησίμευε ως ναυτική βάση για επιδρομές στην Εύβοια και ως στρατιωτική βάση για τον έλεγχο της οδού και την επέκταση των Σπαρτιατών προς τη Χαλκιδική. Στη νέα πόλη ύψωσαν τοίχος. Την πόλη κατέστρεψαν το 420 π.Χ. Θεσσαλοί και άλλα φύλα και οι Βοιωτοί την κατέλαβαν με αποτέλεσμα την εξασθένηση της αποικίας των Λακεδαιμονίων. Καταστράφηκε επίσης το 371 π.Χ. από τους Θηβαίους μετά τη μάχη των Λεύκτρων. Το 339 ο Φίλιππος ως αρχιστράτηγος των Αμφικτυόνων στην επέμβασή του στη νότια Ελλάδα πέρασε το στρατό του από την Ηράκλεια στη Δωρίδα και την Ελάτεια από δύσβατη περιοχή παρακάμπτοντας τις Θερμοπύλες. Η ιστορία επαναλήφθηκε και το 279 αυτή τη φορά από τους βάρβαρους Γαλάτες που στρατοπέδευσαν στην Ηράκλεια και από εκεί πέρασαν στη Δωρίδα.
Το Φαράγγι του Ασωπού
Η διάσχιση του φαραγγιού του Ασωπού αξίζει να συνδυαστεί με ανάβαση στον πανέμορφο ορεινό όγκο της Οίτης που τμήμα του αποτελεί έναν από τους δέκα εθνικούς δρυμούς της χώρας μας. Είναι ένα χαμηλό βουνό με υψόμετρο που δεν ξεπερνά τα 2150 μέτρα αλλά με πολλά δάση, λιβάδια και νερά. Στα δάση του φωλιάζουν πολλά μικρά ζώα ενώ την άνοιξη είναι γεμάτο από σπάνια αγριολούλουδα. Σε υψόμετρο 1900 μέτρων σχηματίζεται το οροπέδιο 'Λειβαδιές' και περιβάλλεται από τις ψηλότερες κορυφές του βουνού. Την άνοιξη στο οροπέδιο σχηματίζονται τρεις μικρές λίμνες. Τα πολλά νερά του βουνού βρίσκουν διέξοδο μέσω φαραγγιών όπως αυτό του Γοργοπόταμου, του Ασωπού και άλλων. Το βουνό είναι ιδανικό για ορεινή ποδηλασία, πεζοπορία και ορειβατικό σκι το χειμώνα. Ο επισκέπτης του βουνού μπορεί να δει την αρχαιολογική θέση της 'Πυράς του Ηρακλέους', σε μια γυμνή κορυφή ύψους 1800 μέτρων, κοντά στο ομώνυμο χωριό. Σ' αυτόν τον χώρο λατρευόταν ο Ηρακλής όπου η μυθολογία αναφέρει πως αυτοπυρπολήθηκε για να απαλλαγεί από τους πόνους που του προκαλούσε ο χιτώνας του που τον είχε αλείψει με ένα μαγικό φίλτρο η γυναίκα του Δηιάνειρα μετά από προτροπή του κενταύρου Νέσσου.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου