Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

ΓΙΑΤΙ ΚΛΑΙΣ, ΠΡΟΕΔΡΕ; της Νίνας Γεωργιάδου

Τ’ αληθινά δάκρυα απεχθάνονται το φως της δημοσιότητας.
 ΜΠ. ΜΠΡΕΧΤ 
                                                                 28 Οκτώβρη 2011


 Είδα το παιδί στο αναπηρικό καρότσι να ορθώνεται.
 Είδα το φάσκελο του έφηβου στους κομισάριους. 
 Είδα τους νέους ν’ αποστρέφουν το βλέμμα απ’ την εξέδρα του καίσαρα.
 Είδα το πένθος στα άσπρα πουκάμισα. 
 Είδα τη σημαία να ατενίζει το λαό.
 Είδα στις μπάντες με μαύρες κορδέλες
 Είδα την απόγνωση να γίνεται οργή, την οργή να παίρνει στόμα, 
 το στόμα να καταριέται και ν’ απαιτεί. 

 ΕΠΕΛΑΣΗ, ΠΑΡΕΛΑΣΗ, ΠΡΟΕΛΑΣΗ. 
 Στην τελετή παράδοσης της προεδρίας το 2005, η αποχωρούσα πρόεδρος, κ. Ψαρούδα Μπενάκη, τονίζει: «τα εθνικά σύνορα και ένα μέρος της εθνικής κυριαρχίας θα περιοριστούν», «Τα δικαιώματα του ανθρώπου και του πολίτη θα υποστούν μεταβολές, καθώς θα μπορούν να προστατεύονται αλλά και να παραβιάζονται, από αρχές και εξουσίες πέραν των γνωστών και καθιερωμένων», «Η δημοκρατία θα συναντήσει προκλήσεις και θα δοκιμαστεί από ενδεχόμενες νέες μορφές διακυβέρνησης».
 Έκτοτε η κ. Μπενάκη εξαφανίστηκε από το πολιτικό προσκήνιο, ενώ τη δήλωσή της δεν καταδέχτηκε να σχολιάσει κανένας εμβριθής αναλυτής, κανένας ειδικός παραθυρολάγνος. Σ’ αυτή την απίστευτη δήλωση, θα μπορούσατε τουλάχιστον να πείτε πως, όσον αφορά την προεδρία της δημοκρατίας, θα αποκρούσετε τέτοια μαύρα ενδεχόμενα και θα προστατέψετε την εθνική κυριαρχία και τα δικαιώματα των ανθρώπων. . Εσείς τότε, κύριε πρόεδρε, απαντήσατε μ’ ένα ασυνάρτητο «ευχαριστώ».

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Η "ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ" για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και τη διαδήλωση του λαού

 Λαμία, 28.10.11

   Όχι στη νέα Κατοχή Αντίσταση - Εξέγερση - Ανατροπή!

Χαιρετίζουμε τους εκατοντάδες συμπολίτες μας, εργαζόμενους, ανέργους, συνταξιούχους, μαθητές, φοιτητές, αγανακτισμένους πολίτες που διαδήλωσαν σήμερα μαχητικά εναντίον της νέας Κατοχής της Τρόικας, του Μνημονίου και της κυβέρνησης Παπανδρέου, βροντοφωνάζοντας το νέο μεγάλο «ΟΧΙ» του σήμερα.

Χαιρετίζουμε τους εκατοντάδες μαθητές δημοτικών, γυμνασίων, λυκείων που με την αυθόρμητη ή συντονισμένη ενεργητική αποστροφή τους προς τους «επισήμους» τίμησαν τους αγώνες των προγόνων τους για ελευθερία, εθνική αξιοπρέπεια και ανεξαρτησία δείχνοντας έτοιμοι να αγωνιστούν για τα ίδια ιδανικά ενάντια σε όσους αμαυρώνουν τη σημερινή επέτειο με τη δουλοπρεπή πολιτική τους και οδήγησαν τη χώρα στη νέα Κατοχή και τη χρεοκοπία.

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Φωτορεπορταζ - video. Λαμία , Παρέλαση 28η Οκτωβρίου 2011, 'Αλήτες, ραγιάδες , γερμανοτσολιάδες' ' ΟΥΣΤ! .



Με οργή, συνθήματα  αποδοκιμασίας κατά των επισήμων, ένταση και αστυνομοκρατία η σημερινή παρέλαση για την επέτειο του ΟΧΙ στη Λαμία.  Από το πρωί στην πλατεία Πάρκου όπου έγινε κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα του Ευζώνου Πολεμιστή, περίμεναν τους επίσημους   με πανό και συνθήματα οι ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ-ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ πολίτες της Λαμίας και μέλη της δημοτικής κίνησης" ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ'.
Η συνέχεια δόθηκε στην πλατεία Ελευθερίας μπροστά στην εξέδρα των επισήμων. Η παρέλαση έγινε κάτω από συνεχή συνθήματα και  αποδοκιμασίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι κανενας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δεν τόλμησε να παραστεί στην παρέλαση και στεφάνι εκ μέρους της κυβέρνησης κατέθεσε ο ΓΓ του Υπουργείου Παιδείας. Από τη ΝΔ παρέστη ο βουλευτής Χ. Σταικούρας, από το ΛΑ.Ο.Σ ο περιφ. σύμβουλος Τουσιάδης , ο Περιφερειάρχης Κλέαρχος Περγαντάς, ο Δήμαρχος Λαμίας Γ. Κοτρωνιάς, ο Μητροπολίτης Νικόλαος , εκπρόσωπος του στρατού κλπ.

 Με αξιοπρέπεια οι μαθητές  αρνήθηκαν να στρέψουν το κεφάλι προς τους επίσημους   ενώ  κάποιοι μαθητές  δεν δίστασαν  να  φωναξουν προς την εξέδρα "ντροπή σας!" .Οι πολίτες τους χειροκροτούσαν φωνάζοντας  το σύνθημα:
"Στρέψτε το κεφάλι  αριστερά, ΑΓΩΝΑΣ,  ΑΓΩΝΑΣ για τη Λευτεριά".

Παρατεταγμένοι αστυνομικοί   κρατούσαν τους   διαδηλωτές  που φώναζαν συνεχώς  συνθήματα αποδοκιμασίας, μακριά από την εξέδρα. Ενταση και  συμπλοκές μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών σημειώθηκαν στο τέλος της  παρέλασης όταν η  αστυνομία απώθησε βίαια τους διαδηλωτές που θέλησαν να πραγματοποιήσουν πορεία . Οι επίσημοι  αποχώρησαν με τη βοήθεια ισχυρής αστυνομικής δύναμης. Στη συνέχεια,  οι διαδηλωτές πραγματοποιήσαν   πορεία στο κέντρο της πόλης  καταχειροκροτούμενοι από τους πολίτες.

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Εκθεση με θέμα " Οι θυσίες της Ελλάδας στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο" στην Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας

Μία συναρπαστική έκθεση με θέμα παρουσιάζεται από το Ιστορικό Φωτογραφικό Αρχείο Νεώτερης Ελλάδας σε συνεργασία με το Δήμο Λαμίας μέχρι 31 Οκτώβρη στην αίθουσα της Δημοτικής Πινακοθήκης «Αλέκος Κοντόπουλος» στη Λαμία.
  Η έκθεση περιλαμβάνει μια σειρά χαρτών, διαγραμμάτων και πλούσιο φωτογραφικό υλικό παρουσιάζοντας  μια μικρή μόνο πλευρά της Μεγάλης Προσφοράς του Ελληνικού Λαού για την υπεράσπιση του ιδανικού της Ελευθερίας. Απευθύνεται κυρίως στους νέους αλλά και στους παλαιότερους που ακόμα κι αν δεν έζησαν άμεσα την περίοδο αυτή, βίωσαν άμεσα ή έμμεσα τις επιπτώσεις της. Αξίζει να την επισκεφτείτε.

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Καταλήψεις και πορείες συνδικάτων και φοιτητών για δεύτερη ημέρα στη Λαμία

 ΣΠΕΡΝΟΥΝ ΑΝΕΜΟΥΣ, ΘΑ ΘΕΡΙΣΟΥΝ ΘΥΕΛΛΕΣ! 
Είμαστε οι πολλοί και είναι οι λίγοι. Να νοιώσουν τη δύναμη μας.
 ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΡΑ!



s
















Για δεύτερη ημέρα συνεχίστηκαν οι κινητοποιήσεις  στη Λαμία στα πλαίσια της 48ωρης πανελλαδικης γενικής απεργίας 19-20 Οκτώβρη.
Μαζική  ενωτική πορεία πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Λαμίας και  συμβολική κατάληψη της Αποκεντρωμένης Περιφερειακής Δ/νσης Θεσσαλίας Στερεάς στην οδό Λεωνίδου από φοιτητές του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας και του ΤΕΙ Λαμίας, το Συντονιστικό Πρωτοβάθμιων Σωματείων ν. Φθιώτιδας και τους Αγανακτισμένους - Αποφασισμένους πολίτες Λαμίας. Στη συνέχεια τα Σωματεία των εκπαιδευτικών και οι φοιτητές κατέλαβαν συμβολικά τη Δ/νση Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

 Το ΠΑΜΕ -επιμένοντας χωριστά-  νωρις το πρωί πραγματοποίησε συμβολική κατάληψη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην πλατεία Ελευθερίας και αποχώρησε  χωρίς να συμμετάσχει στην κοινή πορεία συνδικάτων και φοιτητών.


Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗ ΛΑΜΙΑ(19 Οκτωβρίου 2011)

                                                                                                Ο ΛΑΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ΜΙΛΗΣΕ!
Στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, τη Λαμία, τη Στυλίδα και σε όλη την Ελλάδα.
Να ανατραπεί η δουλεπρεπής αυτή πολιτική- Να φύγει η τρόικα και η κυβέρνηση του μνημονίου. Να  καταργηθούν το μεσοπρόθεσμο, τα άδικα μέτρα και να μην ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο-φονιάς.
Με όπλο την ενότητα  να δώσουμε τη μάχη του  γενικού παλλαϊκού ξεσηκωμού.                                               ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΡΑ!
 Στη Λαμία η συμμετοχή στην 48ωρη πανεργατική απεργία 19 και 20 Οκτώβρη 2011 και στην πορεία στους δρόμους της πόλης ξεπέρασε καθε προηγούμενο.
 Αυτό που δεν κατάφερε τόσο καιρό η Διοίκηση του ΕΚ Φθιώτιδας  το πέτυχε η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ.

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

ΑΡΗΣ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ: Ο Λόγος της Λαμίας- Επιμέλεια: Χαρά Παρμενοπούλου


«Ο ΕΛΑΣ και το ΕΑΜ υποσχέθηκαν στο λαό την πάλη ενάντια στον κατακτητή και την απελευθέρωση της χώρας μας. Αυτές τις υποσχέσεις τις τηρήσαμε. …..Μα εμείς υποσχεθήκαμε στο λαό και κάτι άλλο: Ότι δεν θ' αφήσουμε το όπλο από το χέρι μας αν δεν πετύχουμε και τη διπλή λευτεριά: τη λαοκρατία. Γι' αυτό θα παλαίψουμε για να εκτελέσουμε κι αυτή την υπόσχεση μας, αφιερώνοντας και θυσιάζοντας τη ζωή μας ακόμα, για τη λαοκρατική λύση του ελληνικού προβλήματος».
                                                   Από το λόγο του Άρη στη Λαμία

Την Κυριακή 29 Οκτωβρίου και με αφορμή  την επέτειο του ΟΧΙ, συγκαλείται στην πλατεία Ελευθερίας, η Παμφθιωτική πανηγυρική συγκέντρωση του ΕΑΜ. Ήταν η μεγαλύτερη συγκέντρωση που γνώρισε ποτέ η ΛαμίαΈγινε  δοξολογία στη Μητρόπολη, επακολούθησε παρέλαση τμημάτων του ΕΛΑΣ και των  οργανώσεων, και στη συνέχεια  ο Άρης Βελουχιώτης  μίλησε στις χιλιάδες συγκεντρωμένου λαού στην πλατεία Ελευθερίας. Ο βαρυσήμαντος πολιτικός λόγος του Άρη εκφωνήθηκε χωρίς χειρόγραφο από το μπαλκόνι του ξενοδοχείου ‘Βούλγαρη’ στην πλατεία Ελευθερίας. Σώθηκε χάρη στη γραφίδα του δημοσιογράφου Ορφέα Οικονομίδη που υπόγραφε  με το ψευδώνυμο Ορφέας Πετρανός. Το άρθρο με το Λόγο της Λαμίας   δημοσιεύτηκε λίγες μέρες αργότερα στην εφημερίδα «Ρούμελη» και αναδημοσιεύτηκε στο «Νέο Δρόμο» τη βδομαδιάτικη εφημερίδα του Αγροτικού Κόμματος Ελλάδας που έβγαζε ο ίδιος ο Οικονομίδης μετά την απελευθέρωση. Το εντυπωσιακό οπτικό υλικό από τη συγκέντρωση διασώθηκε χάρις στο φακό του φωτογράφου της Αντίστασης, Σπύρου Μελετζή.

 Ο Σπύρος Μελετζής, στην εισαγωγή του φωτογραφικού λευκώματος που εξέδωσε με το τίτλο «Με τους αντάρτες στα βουνά»  περιγράφει  γλαφυρά με τα παρακάτω λόγια τη   μεγαλειώδη συγκέντρωση του ΕΑΜ στην οποία ο Άρης εκφώνησε το Λόγο της Λαμίας.
 «Η ημέρα που ξημέρωσε ήταν ηλιόλουστη. Ψηλά από την πόλη το κάστρο φωτολουσμένο έμοιαζε σαν φωτοστέφανο της. Η πόλη ντυμένη μέσα στα ασπρογάλαζα απ’ τις χιλιάδες σημαίες ετοιμάζονταν για τη μεγάλη στιγμή της γιορτής. Οι καμπάνες της Μητρόπολης χτυπούσαν και ο λαός συγκεντρώνονταν να παρακολουθήσει τη δοξολογία. Κατά τις 10 η ώρα η πλατεία και οι γύρω δρόμοι είχαν γεμίσει κόσμο. Ομάδες ανταρτών και φουστανελοφόρων είχαν παραταχτεί από τη Μητρόπολη ως το κτίριο που από τον εξώστη θα μιλούσε ο Άρης. Ο εξώστης ήταν στολισμένος με όλες τις συμμαχικές σημαίες και με τεράστιες ελληνικές που έγραφαν «Λαοκρατία». Μετά την δοξολογία ο Άρης συνοδευόμενος από τον Αρχιμανδρίτη Γερμανό (που πάντα  ακολουθούσε τον Άρη και ήταν γνωστός ως καπεταν-Ανυπόμονος), απ’ τον  παλαίμαχο λαϊκό αγωνιστή Τάκη Φίτσιο, το

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Ο ΕΛΑΣ απελευθερώνει τη Λαμία- Η θριαμβευτική υποδοχή του Αρη Βελουχιώτη. Επιμέλεια Χαρά Παρμενοπούλου


Δόξα στην πρώτη σου ψυχή και νου, τον Άρη
Τον πρώτο καπετάνιο σου κι άξιο μπροστάρη
Που όντας επέσαν όλοι, υψώθη σπάθα πρώτη
 ενάντια στον εχθρό κι ενάντια στον Προδότη.
           Κώστας Βάρναλης, “Λεβεντομάνα Ρούμελη”, 1944
Στα μέσα του Οκτώβρη του 44  η  Λαμία   βρίσκονταν ακόμα υπό Γερμανική κατοχή. Όμως η  ώρα της λευτεριάς δεν  ήταν μακριά. Τα βράδια ακούγονται εκρήξεις πυρομαχικών καθώς οι Γερμανοί που ετοιμάζονται για υποχώρηση, τα ανατινάζουν για να μην πέσουν στα χέρια του λαϊκού στρατού. Ο ΕΛΑΣ Ρούμελης συνεχίζει να μάχεται ενάντια στα χιτλερικά στρατεύματα και να απελευθερώνει πόλεις και χωριά. Στις 17 Οκτώβρη το πρωί,  μία μόλις μέρα πριν την απελευθέρωση της Λαμίας, ομάδα της ΧΙΙΙης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ συγκρούστηκε με τους Γερμανούς στη Μεγάλη Βρύση όπου σκοτώθηκαν εννέα μαχητές οι: Αθανάσιος Ψωμάς (Λαμία), Δημήτριος Βάρσος (Λαμία), Ηλίας Δεβεσιάδης (Λαμία), Θωμάς Παπαδημητρίου (Στυλίδα), Ιωάννης Γιαννούτσος (Στυλίδα), Γιώργος Μανωλόπουλος (Λαμία), Ιωάννης Πανούτσος (Λαμία), Τζινάβας (Λαμία) και Θανάσης Ψωμάς που τραυματίστηκε σοβαρά και υπέκυψε αργότερα στα τραύματα του (Λαμιακός Τύπος, Τρίτη 18 Οκτώβρη, σελ.4). Το απόγευμα μπήκε στη Λαμία μια ομάδα ΕΣ-ΕΣ και  είδε στη σιδηροδρομική γραμμή  δύο νεαρούς συμπολίτες μας  τον Δαϊτσιώτη Αργύρη και  Γαϊτάνη Κώστα. Τους κυνήγησαν,  έπιασαν τον Κώστα Γαϊτάνη και τον εκτέλεσαν επί τόπου.
Στις 18 Οκτώβρη το βράδυ, οι τελευταίοι Γερμανοί στρατιώτες εγκαταλείπουν τη Λαμία κάτω από το σφυροκόπημα των τμημάτων της ΧΙΙΙ Μεραρχίας  που τα ξημερώματα μπαίνουν στη Λαμία, ελευθερωτές. Την πόλη πρωτοπάτησε το σύνταγμα του Θύμιου Ζούλα με τον καπετάνιο του ΕΛΑΝ Σωτήρη Μπεγνή  αλλά σχεδόν ταυτόχρονα από την άλλη είσοδο της πόλης έμπαινε το τμήμα του Νικηφόρου (Δημήτρης Δημητρίου) με τον καπεταν-Ατρόμητο (Δημήτρης Καπερώνης). Στις 19 Οκτώβρη στη Λαμία έφτασε και  το ΙΙΙ τάγμα του 42ου  συντάγματος του Φώτη Βερμαίου (Φοίβος Γρηγοριάδης) με τον καπετάνιο του Περικλή (Γιώργο Χουλιάρα) και το 36ο σύνταγμα της ΧΙΙΙ Μεραρχίας από Άμφισσα (Παπακόγκας Κ., &Καταρίδης Ν., 2006:21).

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΗ ΠΟΡΕΙΑ ΜΕ ΜΑΥΡΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΥΣ-ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΛΑΜΙΑΣ


Μπορεί ο καιρός να ήταν αρκετά βροχερός, 
οι ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ-ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΛΑΜΙΑΣ ομως δεν πτοήθηκαν και πραγματοποίησαν με επιτυχία  τη μηχανοκίνητη πορεία που είχαν εξαγγείλει στα πλαισια της σημερινης παγκόσμιας κινητοποίησης  
15 ΟΚΤΩΒΡΗ- ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ   ΜΙΑ   ΠΛΑΤΕΙΑ.
Με μαύρες σημαίες  στα αυτοκίνητα και κορνάροντας δυνατά διέσχισαν τους δρόμους της Λαμίας
από την Αμπλιανη, στο Παγκράτι και τα Γαλανέϊκα για να καταλήξουν στο κέντρο της πόλης στη πλατεία Πάρκου.
Στόχος τους  να "ξυπνήσουν" τους Λαμιώτες, καλώντας τους να μετατρέψουν το θυμό τους σε αγώνα.  
  
 ΟΤΑΝ ΤΟ ΑΔΙΚΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΟΜΟΣ, Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΗΚΟΝ           ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ!!!

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

«Η απελευθέρωση της Λαμίας και οι προσπάθειες διαστρέβλωσης της ιστορικής αλήθειας για τον ΕΛΑΣ και τον ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ» της Χαράς Παρμενοπούλου

Η  Ρούμελη αξιώθηκε  να γίνει το κέντρο της Εθνικής   Αντίστασης ενάντια στους φασίστες κατακτητές. Από  τα βουνά της Ρούμελης ξεκίνησαν οι πρώτες  ομάδες του  Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού και  γρήγορα το αντάρτικο  εξαπλώθηκε σε όλη την Ελλάδα. Στη Λαμία, την πρωτεύουσα της Ρούμελης, ανήκει  ακόμα  η τιμή να δώσει  στον Αντιστασιακό αγώνα τον Πρώτο καπετάνιο του ΕΛΑΣ Άρη Βελουχιώτη και χιλιάδες ανώνυμους και επώνυμους αγωνιστές. Ο Άρης Βελουχιώτης (Θανάσης Κλάρας), αναδείχτηκε σε  ένα γνήσιο λαϊκό ηγέτη, ο οποίος  ενσάρκωσε με τον καλύτερο τρόπο τον ηρωισμό  και την τραγικότητα του Έλληνα αντιστασιακού. και  πέρασε στην συλλογική μνήμη σαν ο αδιάλλακτος μαχητής  του εθνικοαπελευθερωτικού και αντιφασιστικού αγώνα. Ο Άρης αποκηρύχτηκε από την ηγεσία του κόμματος του, κυνηγήθηκε όσο κανένας  από την ντόπια και ξένη αντίδραση αλλά αγαπήθηκε από το λαό και με το τραγικό του τέλος έγινε θρύλος.  Ίσως με τον καλύτερο τρόπο περιέγραψε την προσωπικότητα του Άρη, ο Πατέρας  Δημάκος Γερμανός (Καπεταν Ανυπόμονος): «Δεν ήταν τυχαίος ο Άρης. Αν τον άκουγαν, θα είμαστε αλλιώτικα τώρα. Ήταν ο ΕΝΑΣ, που ήξερε να αξιοποιεί την προσφορά των πολλών. Οι πολλοί υπάρχουν παντού και πάντοτε.  Και σήμερα ο Ένας λείπει».

Οι μάχες του ΕΛΑΣ Ρούμελης ενάντια στα χιτλερικά στρατεύματα κατοχής λίγο πριν την απελευθέρωση


‘Η λευτεριά δεν κερδίζεται με ξόρκια αλλά με αγώνες και θύματα’
                    (Από το λόγο του Άρη στη Λαμία)

Στις αρχές Αυγούστου ’44 άρχισε συντονισμένη επίθεση των Γερμανών εναντίον των ελεύθερων περιοχών  και κατά του ΕΛΑΣ  στη περιοχή της Ρούμελης. 17.000 Γερμανοί με άρματα μάχης, πυροβόλα, όλμους και πεζικό  ξεκίνησαν από Λαμία, Άμφισσα και Αγρίνιο για να καθυποτάξουν την περιοχή. Οι επιχειρήσεις κράτησαν όλο τον Αύγουστο του 44 και οι  χιτλερικοί είχαν μεγάλες απώλειες σε στρατιώτες και πολεμικό υλικό. Στο  δρόμο Μακρακώμης- Καρπενησίου και την    κοιλάδα του Σπερχειού δόθηκαν σκληρές  μάχες  όπως  στο Πλατύστομο, Μακρακώμη, Σπερχειάδα, Υπάτη, Αη Γιώργη, Λευκάδα, Τυμφρηστό, Καρπενήσι. Οι Γερμανοί δεν διστάζουν  να ξεσπάσουν την οργή τους  στον άμαχο πληθυσμό προβαίνοντας σε  δολοφονίες και εμπρησμούς χωριών. Κι ενώ  τα τμήματα του ΕΛΑΣ στη Ρούμελη είχαν εμπλακεί σε σκληρό αγώνα ενάντια στον κατακτητή, στις 7 Αυγούστου ο ΕΔΕΣ εξαπέλυσε αιφνιδιαστική επίθεση κατά του ΕΛΑΣ στην περιφέρεια Καλαμά Ηπείρου  αναγκάζοντας τον σε σκληρό διμέτωπο αγώνα που ο ΕΛΑΣ  διεξήγαγε με επιτυχία.

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Η ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΤΗΣ ΜΑΚΡΑΚΩΜΗΣ ΝΑ ΜΑΤΑΙΩΘΕΙ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΒΛΑΨΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΗ Του Σπύρου ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Του Σπύρου ΑΝΤΩΝΙΟΥ
  Μεταλλειολόγου Μεταλλουργού
   Μηχανικού ΕΜΠ - Μελετητή
     
       Οι κάτοικοι της ΜΑΚΡΑΚΩΜΗΣ αντιδρούν στην κατασκευή της πα-ράκαμψης της πόλης τους και απαιτούν να ακυρωθεί η εργολαβία, να μην κατασκευαστεί η παράκαμψη  ΤΩΡΑ.
Σωστά αντιδρούν και καλά θα κάνουν να ακυρώσουν, με όποιο τρόπο μπορούν την κατασκευή  της παράκαμψης. Να μην επιτρέψουν την εγκατάσταση του εργολάβου.
Η αποσπασματική εκτέλεση τμημάτων του δρόμου Λαμία - Καρ-πενήσι οδηγεί στη γνωστή, από πολλά χρόνια, μέθοδο της καθυστέρη-σης ή και ματαίωσης του έργου και παράλληλα στην κατασπατάληση των διαθέσιμων πόρων.    
Τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν οι υπέρμαχοι της κατασκευ-ής της παράκαμψης είναι γνωστά. Ο δρόμος, λένε, θα βοηθήσει την ανάπτυξη της περιοχής, θα δώσει δουλειά, το έργο είναι ώριμο, είναι εν-ταγμένο σε πρόγραμμα, έχει μελέτη, θα χαθούν τα χρήματα κ.λπ
Για να στηρίξουμε την περί του αντιθέτου άποψή μας, ανατρέπο-ντας όλα τα επιχειρήματα αυτά, ας πάρουμε για παράδειγμα ένα μεγά-λης κλίμακας έργο, έργο Εθνικής σημασίας, που ανήκει στα ευρωπαϊκά δίκτυα : Τον Α/ δρόμο ΠΟΥ ΑΚΟΥΕΙ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΠΑΘΕ ( Πάτρα - Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Εύζωνοι ) και ας παρακολουθήσουμε την εξέλιξή του, για να διαπιστώσουμε πού αποβλέπει η αποσπασματική κατασκευή πα-ρόμοιων έργων. 
Η κατασκευή του ΠΑΘΕ άρχισε το 1978.  
Η μεθοδολογία που εφάρμοσαν οι διαχειριστές του έργου ΥΠΟΥ-ΡΓΟΙ ΠΕΧΩΔΕ ήταν να κομματιάσουν το έργο σε πολλά μικρά τμήματα. Έπρεπε να βοηθηθούν οι μελετητές, οι εργολάβοι και οι επωφελούμενοι από τις συχνά υπέρογκες απαλλοτριώσεις. Και αυτό έγινε !  Έτσι το έργο, αντί να έχει μια ολοκληρωμένη και τεχνικά τεκμηριωμένη μελέτη, είχε εκα-τοντάδες μελέτες από « ειδικά » μελετητικά γραφεία με το ανάλογο, καθό-λου ευκαταφρόνητο, κόστος.

Φοιτητές του Πανεπιστήμιου Στερεάς: Λαμιώτες ξυπνήστε!!!


                                                                               Για δεύτερη  ημέρα στους δρόμους της Λαμίας
 οι φοιτητές  του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας, διαμαρτυρόμενοι για την συστηματική απαξίωση και υποβάθμιση του  Πανεπιστημίου  που έχει την παγκόσμια πρωτοτυπία να έχει  2  μόνο τμήματα  από τα οποία  ένα  στη Λαμία και ένα στη Λειβαδιά (προς δόξαν των μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων).
 Χτες κατέλαβαν συμβολικά την Περιφέρεια Στερεάς, σήμερα το Δημαρχείο Λαμίας και την επόμενη εβδομάδα  έχουν αποφασίσει να καταλάβουν τα γραφεία των βουλευτών του Νομού. 
Πάντως όλοι  δήλωσαν ότι  στηρίζουν τα αιτηματα τους  ( όπως δεν παρέλειψαν να στηρίξουν και το νομοσχέδιο της κ. Διαμαντοπούλου που διαλύει τη δημόσια παιδεία).
 Οσο για τους Λαμιώτες , τους καλούν να ξυπνήσουν πριν είναι αργά ( ή ήδη ειναι αργά;)

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Κραυγή απόγνωσης από τους φοιτητές του Πανεπιστήμιου Στερεάς: "ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΣ!' !"

Στους δρόμους της Λαμίας βγήκαν  σήμερα οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Στερεάς σε μια προσπάθεια να ενημερώσουν το λαό της Φθιώτιδας για τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας, ιδιαίτερα τις σοβαρές ελείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό που κάνουν ΑΔΥΝΑΤΗ τη συνεχιση των μαθημάτων.
Οι μνημονιακές περικοπές  και οι 'αλλαγές' του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ της κ. Διαμαντοπούλου  φαίνεται να  οδηγούν σε κλείσιμο  το Πανεπιστήμιο Στερεάς  και να επιβεβαιώνουν τα σχέδια  για συγχωνευσή του με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Κι όλοι αυτοί,  τοπικοί βουλευτές, Περιφερειάρχες, Νομαρχες, Δημαρχοι κλπ που τόσο καιρό  μας παραμύθιαζαν με υποσχέσεις και σχέδια  για επέκταση του με νέα τμήματα, για δημιουργία σύγχρονου campus   με συσκέψεις και ημερίδες κλπ ενώ στη πράγματικότητα το Πανεπιστήμιο παρέμεινε συρρικνωμένο  και ευάλλωτο με σοβαρές ελλείψεις, τι έχουν να πουν στο λαό της Φθιώτιδας;
Θα αναλάβουν ποτέ τις ευθύνες τους ή θα συνεχίσουν να μας κοροϊδεύουν ακι να σκύβουν το κεφάλι στις αποφάσεις του εκάστοτε Υπουργού που οδηγούν την παιδεία και την κοινωνία σε πτώχευση;
 ΜΗΠΩΣ ΗΡΘΕ Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΩΡΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΩΣΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ;

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Κι ύστερα; ( Η προγραφή του ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ)

Η προγραφή έφερε την εγκατάλειψη και το φύλλο του «Ριζοσπάστη»
(«ούτε μπουκιά ψωμί, ούτε γουλιά νερό στον Άρη τον προδότη»)


                                        
                                                    τράβηξε τον χαλκά της χειροβομβίδας.

Ο Πρόεδρος του Πανελλαδικού Συλλόγου Μνήμης ' ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ' για την απόφαση ' αποκατάστασης'του ΚΚΕ




Πανελλαδικός Σύλλογος Μνήμης  ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ
Χαρ. Τρικούπη 14-Αθήνα 10679  Τηλ. & Φαξ:210-3600770
Ο Πρόεδρος του Πανελλαδικού Συλλόγου Μνήμης
<<ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ>> Ο Βασίλης Πριόβολος-Ερμής, δημοσιοποιεί τα παρακάτω:
Μετά τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες, για αποφάσεις που προτίθεται να πάρει η ηγεσία του ΚΚΕ, με Γ.Γ. την κυρία Αλέκα Παπαρήγα, για τους Νίκο Ζαχαριάδη και τον Άρη Βελουχιώτη, εκφράζουμε απερίφραστα την αγανάκτησή μας και την οργή μας, θύτης και θύμα αναγνωρίζονται με αλλοπρόσαλλα κριτήρια από την ηγεσία του ΚΚΕ.
Η σημερινή ηγεσία του ΚΚΕ καταπατάει με χαρακτηριστική ασέβεια ιστορικές αλήθειες, που έχουν καταχωρηθεί με ανεξίτηλα γράμματα στην νεοελληνική ιστορία, για τους Νίκο Ζαχαριάδη και τον Λαϊκό Ηγέτη, πελώριου αναστήματος Άρη Βελουχιωτη
Κατά τον τρόπο αυτό που συμπεριφέρεται σήμερα η ηγεσία του ΚΚΕ, επωμίζεται εξ ολοκλήρου όλα τα εγκληματικά σφάλματα που διέπραξαν οι ηγεσίες του ΚΚΕ, κατά την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και αργότερα στα πέτρινα-μαύρα εκείνα χρόνια στην περίοδο του αδελφοκτόνου εμφύλιου πολέμου. Εγκλήματα και σφάλματα καταστροφικά για την Πατρίδα μας και τον Λαό μας, αρχικά από την κλίκα Σιάντου, Ιωαννίδη, Ρούσου, Μπαρτσιώτα κ.α. και κατόπιν από την κλίκα του Ζαχαριάδη, του Γούσια, Βλαντά, Μπαρτσιώτα κ.α..

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Παραλία Ραχών , αποχαιρετισμός. Φέτος το βαρομετρικό προβλέπεται χαμηλό....



Παραλία Ραχών. Φωτο από τον ιστιοπλοϊκό αγώνα που  διοργάνωσε ο Ν.Ο. Ραχών την προηγούμενη Κυριακή.  Συμμετείχαν 13 σκάφη από τους Ωρεούς, τη Λίμνη, το Βόλο, τον Αγ. Κωνσταντίνο, την Αταλάντη και τις Ράχες. 

Η ημέρα ήταν ηλιόλουστη. Εμείς οι κοινοί οι θνητοί που δεν διαθέτουμε σκάφος, είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε ένα εντυπωσιακό θέαμα πίνοντας το καφεδάκι μας στην παραλία. Μας ανησύχησαν κάτι περίεργοι αφροί στην θάλασσα και ο νους μας πήγε σε ασυνείδητους που περιμένουν να φύγει ο κόσμος για να αδειάσουν τους βόθρους τους στη θάλασσα. Πάντως το ρεύμα γρήγορα έκανε πάλι τη θάλασσα να αστράφτει και πολλοί ήταν αυτοί που βούτηξαν για ένα τελευταίο μπάνιο. Πριν φύγουμε αποζημιωθήκαμε με ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα.


Αυτή την Κυριακή λένε πως ο καιρός χαλάει ενώ βαραίνει επικίνδυνα και το πολιτικό βαρόμετρο και μαζί και η διάθεση μας με τα μέτρα που δεν έχουν τέλος. 
Αστα να πάνε....

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

ΣΕΤΚΕ: Εκθεση γλυπτικής- ζωγραφικής-χαρακτικής «Θερμοπύλες 2.500 χρόνια μετά» στο Κάστρο Λαμίας (23/9 'εως30/10)


«Ιστορικές και αρχαιολογικές μαρτυρίες της Περσικής εισβολής στο χώρο της Φθιώτιδας»

Θεματική έκθεση ζωγραφικής – γλυπτικής – χαρακτικής του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Κεντρικής Ελλάδας με τίτλο «Θερμοπύλες 2.500 χρόνια μετά» (Εγκαίνια 5/9 και ώρα 20.00 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας. Διάρκεια έκθεσης 23/9 έως 30/10.

Διάλεξη του καθηγητή Wolf-Dietrich Niemeier, Διευθυντή του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και ανασκαφέα του ιερού του Απόλλωνος Αβών στο Καλαπόδι Φθιώτιδας με τίτλο: «Το στρώμα της περσικής καταστροφής στο ιερό του Απόλλωνος Αβών στο Καλαπόδι»
β. Συνεδριακό Κέντρο Κάστρου Λαμίας: 5/10 και ώρα 19.00). Θα προηγηθεί ομιλία της Διευθύντριας της ΙΔ΄ ΕΠΚΑ κ. Παπακωνσταντίνου για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής ΚληρονομιάςΠΑΪΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ//ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ (ΚΑΣΤΡΟ)